Testresultat: Strömförbrukning

Strömförbrukning och effektivitet

I ett samarbete med Quarch Technology kan vi göra mycket noggranna beräkningar på strömförbrukning på enheter via både PCI-E (och M.2 med adapter), SATA, SAS och U.2. Detta genom att använda en strömanalysator som i princip ersätter nätaggregatet för lagringsenheterna – all ström för just dessa passerar genom strömanalysatorn, som i realtid kan granska hur stor belastning som ligger över respektive spänningslina.

Detta ger oss möjligheten att både beräkna hur mycket en SSD-enhet drar för stunden, men också hur mycket energi en enhet drar totalt under ett test. I nuläget har vi endast skrapat på ytan för vad som är möjligt med den här utrustningen. Vi hoppas kunna göra mer detaljerade strömförbrukningsanalyser i framtiden.

Första testet är ett för att se hur hög effekt som en SSD drar när den är i vila. Detta är kanske det absolut viktigaste av alla eftersom SSD-enheten spenderar majoriteten av tiden i vila. Så om du ska ha en SSD i en laptop bör du titta på de enheterna som är högst upp här. De här testerna utfördes på vårt vanliga testsystem (desktop) med HIPM+DIPM (Host/Device Initiated Power Management) aktiverat. Det betyder att DeviceSleep (devslp) inte är aktiverat då det endast fungerar på laptops.

MX300 var en av de mest strömsnåla enheterna vi testat hittills. MX500 är dock inte lika effektiv i vila. Den drar fortfarande lite ström, men det är mer än vax MX300 och några av de andra enheterna.

Om man vill ha en så strömsnål enhet som möjligt så finns det enheter som är mer effektiva än MX500. Men duglig prestanda gör också att i sammanhanget så är MX500 en dugligt effektiv SSD och ligger på de nivåer som vi förväntar oss av moderna SSD-enheter. Man ska också komma ihåg att det drar mer ström att dra runt 1TB NAND än exempelvis 250GB.

Ju tyngre last enheten utsätts för, desto mer effektiv blir den. Det beror givetvis på att enheten presterar bättre och blir klar fortare.

Om vi tittar på effekten under belastning så ser vi att MX500 drar mer ström än sin föregångare och det är tydligt att man har offrat en del i strömförbrukning för att få högre prestanda.

2
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
1 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Gustav GagerGlaring_Mistake Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Glaring_Mistake
Medlem
Glaring_Mistake

Om jag kommer ihåg rätt så låter siffran 4 i en del asiatiska språk likt död och därför går ofta företag över från 3xx till 5xx istället för 4xx.
Skulle tro det är anledningen till att det inte kommer någon MX400.