Strömförbrukning och effektivitet

Vi testar effektförbrukningen hos grafikkorten i med tre olika värden: den genomsnittliga förbrukningen under ett helt test, den maximala förbrukningen vid en given tidpunkt under testet samt hur mycket energi som går åt per renderad bildruta under testet. För ändamålet använder vi digitala effektmätare med loggfunktion som analyserar förbrukningen för hela testsystemet – själva grafikkorten utgör med andra ord inte hela belastningen, men eftersom identiska komponenter används i övriga systemet så är kommer effekten från dessa vara i praktiken konstant och grafikkorten kommer utgöra skillnaden mellan testerna.

Effektförbrukning i vila (genomsnitt)

I vanlig ordning startar vi med strömförbrukningstesterna med den genomsnittliga effektförbrukningen i vila och den här gången börjar vi med att titta närmare på referensmodellerna av Radeon RX 470 och RX 460. Båda grafikkorten är strömsnålare än fullstora Polaris 10-kretsen i RX 480, med RX 460 i toppen bland Pascal-korten GTX 1080.

De partnertillvekade modellerna följer i stora drag samma mönster med RX 460 från Gigabyte på förstaplats och resterande grafikkort hopklumpade strax över 135 watt i vila. Det är intressant att mellanmodellen RX 470 från Sapphire inte är mer strömsnålt än bjässen Powercolor Red Devil.

Genomsnittlig effektförbrukning – spel

Det blir lite mer intressant när vi kikar på den genomsnittliga effektförbrukningen under ett speltest, för de här värdena används för att räkna fram effektiviteten senare och dessutom är det en viktigare mätpunkt än vilovärdet.

Minstingen Radeon RX 460 tar täten i alla upplösningarna där det kommer nära sitt maximala effektvärde, som vi ser härnäst, och helt enkelt presterar så bra det kan, med RX 470 och Sapphires modell en bit efter men strax bakom konkurrenten Nvidias Geforce GTX 1060 i de högre upplösningarna. Radeon RX 480 modellerna halkar efter i samtliga upplösningar, med Asus Strix som den mest effektsnåla varianten i alla upplösningar. Powercolor Red Devil har ett litet energimonster i sig och är det mest krävande grafikkortet.

Maximal effektförbrukning – spel

Som vi nämnde tidigare var Radeon RX 460 nära sitt maxvärde på tidigare test och här ser vi att det inte var långt ifrån. Samtliga grafikkort behåller sina placeringar från tidigare tester där RX 460 tar täten som det mest effektsnåla grafikkortet, följt av partnerkortet från Gigabyte. Sapphires RX 470 landar på en stabil andraplats, nära till Geforce GTX 1060, följt av Asus RX 480, och till sist Gigabyte och Powercolor en bit efter.

Effektivitet – energi per renderad bildruta

Trots den låga effektförbrukningen ser vi här snabbt att Radeon RX 460 inte alls är ett effektivt grafikkort, på grund av den i jämförelse med de andra grafikkorten, betydligt lägre prestandan. Radeon RX 470 är det mest effektiva grafikkortet följt av RX 480 och partnertillverkarnas modeller. AMD har en hel del att ta ikapp mot Nvidia som med de nya Pascal-kretsarna är betydligt mer effektiva än Polaris-korten. Sett till bara effektiviteten är de nya Polaris-korten lika effektiva som fjolårets Maxwell-kort från Nvidia.

10
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
7 Thread replies
5 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
Hamit SenklappaHawkizTripptrapptrullCarl Holmberg Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Thomaseron
Medlem

Netonnet har ett vettigt RX 480 för under 2 lök; http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=3770605.
Komplett.se har ett klockvänligt RX 470 för 1900; http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=3803393
Så det finns bra kort till bra priser.

karlssonpåtaket
Gäst
karlssonpåtaket

AMD har ju gått ut med att de ska sänka priserna på RX-serien för att kontra Nvidia då GTX1050 och GTX1050Ti är snart ute. Så tror nog alla andra butiker och så kommer sänka priserna allt efter som.

Gäst

De har bara sänkt priserna på RX 460 för att möta 1050Ti, inte resten av RX-serien. Dock så tycker jag fortfarande RX460 är minst tvåhundra kronor lite för dyrt med tanke hur mycket sämre prestanda de har gentemot 1050Ti.

Carl Holmberg
Editor

Prisutvecklingen går helt klart åt rätt håll Thomaseron, inte minst nu i oktober då Radeon-priserna börjat störtdyka. Räkna också med att se fler tester av även de här billigare korten framöver 🙂

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Som jag fattar det är det meningslöst att köpa ett 470 med 8gb men är det vettigt att köpa ett 480 med endast 4 gb?

Gäst

Bra recension men jag vill påpeka några saker ni kan förbättra.

1. Sammanslaget prestandaindex på alla spel i alla upplösningar.
2. Crysis 3 i upplösningen i 4k så presterar alla AMD-kort mycket dåligt.
3. Video på alla testslingor
4. Utseendet på graferna är jag inte riktigt nöjd med. Också en sak ni kan göra mer tydligt och mer enhetligt.