I vårt test av Huawei MateView 28 utforskar vi en annorlunda bildskärm. Den slänger traditioner i soporna när den tänker om hur bildskärmar borde designas. Bilden är inte världsledande men Huawei har flera bra idéer och MateView kan vara ett bra alternativ för det stilmedvetna kontoret.

Sammanfattning

Huawei MateView 28 är en ovanlig bildskärm med ett modernt utseende och moderna funktioner. Den är tunn, stilren och enkel. Skärmens höga format gör den utmärkt för produktivt arbete och till den kanske ultimata skärmen för det designorienterade hemmakontoret. Formatet och skärmens 60 Hz uppdateringsfrekvens gör den inte så bra för gaming men bra färgåtergivning betyder att den är ett prisvärt alternativ för hobby-fotografer eller videoredigerare som vill ha mycket vertikalt utrymme. En inbyggd USB C-hubb gör den enkel att använda med en laptop medan enkel mjukvara och en kvick på/av-knapp gör att den känns mer som en stor surfplatta än som en datorbildskärm. Med variationer i ljusstyrka över skärmen och avsaknad av avancerade bildkontroller är inte MateView 28 en bildskärm för dig som vill ha den perfekta bilden. Det borde istället vara designen, formatet och anslutningarna som tilltalar. De tilltalar i alla fall oss.

 

Unikt stilren

Det är designen som gör MateView 28 unik. Den skiljer sig från de flesta på marknaden med sin otroligt stilrena och avskalade design. Det märks att Huawei har en historia av att skapa kompletta produkter, inte tillbehör till datorer. Detta är inte en bildskärm med ett tråkigt skal runt. Det är ett fint stativ som råkar ha en bildskärm.

Specifikationer:
28,2 tum
3 840 x 2 560
60 Hz
HDR 400
IPS
WiFi 5
Bluetooth 5.1
5 W x 2 högtalare

Portar:
USB C för ström
USB C för dator
2 st USB A 3.0
HDMI 2.0
Mini DisplayPort 1.2
3,5 mm hörlursport

Stativet baseras på en stadig bas. Basen är tung och tillräckligt djup och bred för att göra skärmen svår att välta av misstag. Den är drygt 18 centimeter djup och bygger ut 14 centimeter från väggen till skärmen, om vi skulle ställa den mot en vägg på ett smalt skrivbord. Foten är gjord av plast men har en övertygande finish som påminner om aluminium.

Det gråa metallutseendet fortsätter upp i stativet, som har en tunn design på bara 1,5 centimeter. Stativets tunna design matchar skärmens tunna profil. Stativet är rundat längs sidorna för att ge ett mjukt och snällt utseende, trots skärmens i övrigt enkla och kalla stil. Stativets framsida är täckt av hål för den inbyggda högtalaren. Hålen hjälper möjligen till att kyla stativet något. Stativet blir nämligen ordentligt varmt under användning, knappt 40 grader Celsius.

Som en stor surfplatta

Längs stativets högra sida finns två USB A-portar, en USB C-port och en hörlursport. Portarna har fördelen att de är lätta att komma åt och nackdelen att de kan se lite fula ut när de används. Under portarna finns en på/av-knapp som påminner om knappen på en surfplatta, eller liknande. Den är stor, tydlig och enkel att använda. Den ger ett bra klick och fungerar på ett helt annat sätt än konkurrenterna.

Det är som sagt uppenbart att Huawei inte tänker på utveckling av bildskärmar på samma sätt som de etablerade tillverkarna. På/av-knappen på bildskärmen fungerar nämligen på samma sätt som på smartphones och surfplattor. Trycker vi på knappen så tar det en bråkdels sekund för skärmen att vakna. Vi möts inte av en splash-screen och behöver inte vänta fem sekunder, som konkurrenterna skärmar ofta tar på sig. Det gör det praktiskt att snabbt släcka skärmen när det behövs, utan att ha ångest för att skärmen tar lång tid att tändas igen. Vi älskar det!

På baksidan av stativet finns en HDMI 2.0-port, en Mini DisplayPort 1.2 och en USB C-port. USB C-porten används för strömtillförsel medan de två andra portarna är två lite föråldrade bildanslutningar. I detta fallet gör det inte så mycket att portarna inte är av de senaste standarderna, eftersom de kan hantera skärmen utan problem. Det lite ovanliga Mini DisplayPort-formatet blir dessutom enkelt att använda eftersom Huawei inkluderar en kabel som konverterar till DisplayPort.

Utöver en adapter för Mini DisplayPort inkluderar Huawei en USB C-kabel på en meter som kan användas för att ansluta en dator till USB C-porten på sidan, för bild, data och ström.

USB C-hubb för din laptop

När vi ansluter en laptop till USB C-porten får datorn 65 watt. Det är inte världsbäst men tillräckligt för de flesta datorer. Vi har till exempel testat med en energihungrig Lenovo ThinkPad X1 Extreme, som behöver minst 65 watt för att ladda ordentligt. Det är mycket riktigt tillräckligt för att hålla datorn laddad, med undantag för de tyngsta belastningarna då datorn helt enkelt stannar upp sin laddning och lägger all energi på komponenterna. För de mest extrema datorerna är kort sagt 65 watt inte tillräckligt men det ör täcka behovet för de flesta.

För att kunna skicka 65 watt till en ansluten dator har MateView 28 ett eget nätaggregat på 135 watt. Det använder USB C och överstiger därmed standardens vanliga gräns på 100 watt. Huawei har helt enkelt hittat en egen lösning för strömförsöjningen. Transformatorn har en enkel svart design och en kabelanslutning till eluttaget. Det är alltid trevligt att ha en inbyggd transformator i bildskärmen men med en så unik design är det helt klart acceptabelt att låta transformatorn vara utanför chassit.

Nu tillbaka till designen. Skärmen är som sagt väldigt tunn och det tunna stativet hjälper till att stärka det intrycket. Stativet och bildskärmen fäster sig på en polerad metall-led som gör det möjligt att vinkla skärmen 5 grader ner och 18 grader upp. Det går dessutom att höja och sänka skärmen med totalt elva centimeter utrymme för justering. Det går dessvärre inte att vinkla skärmen till höger eller vänster.

Bildkvalitet

Testresultat:

Genomsnittlig DeltaE: 1,68
Maximal DeltaE: 3,72
Vitpunkt: 6 931 Kelvin
Kontrastratio: 952:1
Maximal ljusstyrka: 487 nits

Huawei MateView 28 använder IPS-teknik och lyckas leverera generellt hög bildkvalitet. Skärmen erbjuder tre bildlägen kallade sRGB, DCI-P3 och Native. DCI P3-läget utlovar 98 procent täckning och är mycket riktigt det bästa skärmläget. Det erbjuder mättade färger men bra färgexakthet. Huawei utlovar en genomsnittlig felmarginal med ett DeltaE på under 2.0 En skillnad på 1–2 anses vara svår om inte omöjlig att urskilja. MateView 28 får ett resultat på 1,68 med toppar på 3,72, i vårt test. Det är bra, särskilt för klassen. Utrymmet för förbättring är inte så stort.

Skärmens vitbalans är helt okej men inte så bra som vi önskat. Det beror främst på skärmens bristande inställningsmöjligheter. I det mest exakta läget får vi en temperatur på 6931 Kelvin. Det är markant kallare än de 6 500 Kelvin som är standard för film och TV. Detta är i det varmaste skärmläget. Det går att få en varmare bild genom att aktivera Eye Comfort-läget men bilden blir då istället alldeles för varm, 5 826 Kelvin, och får en underlig färgbalans.

Huawei utlovar en maximal ljusstyrka på 500 nits. Det lyckas inte skärmen riktigt leverera i våra tester men 487 nits är bra och tillräckligt för att leverera en helt okej HDR-bilder eller för överrösta en ljus omgivande miljö.

Våra tester av färgexakthet är gjorda i mitten av skärmen. Med det sagt är skärmen inte helt jämn över ytan. Vi har gjort mätningar i nio områden över skärmen för att utröna hur jämn skärmen är. Vi noterar att stora delar av vårt exemplar har mycket bra jämnhet med endast ett fåtal procents skillnad i ljusstyrka. Nederkanten är dock sämre. Vårt nedre högra hörn är värst med över 15 procent skillnad i ljusstyrka. Resultatet är liknande oberoende på om vi mäter med 200 eller 400 nits som referensljusstyrka. Skillnaden i ljusstyrka är helt klart märkbar över skärmen. Med konkurrenter som kan erbjuda bara ett fåtal procents variation över skärmen, har Huawei kort sagt utrymme för förbättring när det gäller skärmens jämnhet.

Ljusstyrkan över nio zoner av skärmen med den mittersta zonen så nära 200 nits som möjligt. Mätt i nits (cd/m²).

Vi har även mätt skärmens svärta. Vid 200 nits ljusstyrka ligger svärtan på 0,21 nits. Vid högre ljusstyrkor ökar minskar svärtan men den håller sig alltid strax sämre än 1:1000 i kontrastförhållande över alla ljusstyrkor. Det är helt okej för en LCD-skärm. Även svärtan varierar dock över skärmen. Vårt exemplar är mörkast i det nedre högra hörnet men variationen är inte stor. Det är främst mitten av skärmen som sticker ut med sämre svärta. Mitten är samtidigt en tacksam plats att ha dålig svärta på då ljust innehåll ofta är centrerat på skärmen, både vid produktivt arbete och med filmer.

Svärta över nio zoner av bildskärmen. Mätt i nits (cd/m²). Skärmens ljusstyrka var satt till 400 nits.

Modern mjukvara och trådlös anslutning

Som vi tidigare nämnt så är Huawei MateView 28 en lite annorlunda bildskärm. Den lånar teknik från företagets mer kompletta produkter genom sin mjukvara. För det första vill vi nämna skärmens kvicka och moderna mjukvara för att bildinställningar. Vi har redan nämnt hur snabb skärmen är på att starta. Gränssnittet är lika kvickt och modernt. Det styrs med en kapacitiv yta längs undersidan av skärmen. Ett tryck öppnar menyn som ger oss fem alternativ. Härifrån kan vi välja ingång, justera ljusstyrka, aktivera Eye Comfort-läget, byta färgvolym och gå vidare till Inställningar.

Under Inställningar finns inställningar för kontrast, skärpa och vitbalans. Dessa fungerar bara i färgläget Native, vilket inte är det bästa läget enligt våra tester. Det betyder att inställningsmöjligheterna är väldigt begränsade. Navigationen är ändå intuitiv, snabb och exakt. Vi förstår att inte alla kommer att gilla det lika mycket men vi uppskattar möjligheten att snabbt bläddra genom en hel lista av alternativt genom att svepa fingret över ytan, istället för att trycka oss fram, steg för steg, med en fysisk knapp.

Även om vi tvivlar på att det kommer att hända, är det faktiskt möjligt för Huawei att lägga till funktioner till mjukvaran i efterhand. Skärmen är nämligen Internet-uppkopplad. Genom att välja anslutningen Wireless, kan vi öppna en mjukvara som har ett Android-liknande gränssnitt. Här finns inställningar för att ansluta till Wi-Fi och för att uppdatera skärmen med ny mjukvara. Det kan göras helt utan en ansluten dator. Gränssnittet för detta styrs enklast med ett tangentbord och en mus som kopplas rakt in i skärmen. Vi behöver alltså inte strula med att skriva in lösenordet med touch-ytan utan kan göra det med ett fullstort tangentbord. Riktigt smidigt!

Den trådlösa anslutningen använder Miracast-teknik och fungerar därför med både Android och Windows. Huawei-telefoner kan ansluta snabbt genom att hållas mot NFC-brickan på foten. Miracast ger sällan bra bildkvalitet. Tekniken finns som ett alternativ men för att vara ärliga har vi svårt att se vilka sammanhang tekniken skulle vara ett bra alternativ, när vi kan ansluta både datorer och smartphones med kabel tack vare USB C-porten.

Högtalare och mikrofon

MateView har två stycken fem watt-högtalare som är mer kraftfulla än många konkurrenter. De fungerar helt okej för till exempel röstsamtal men i vanlig ordning skulle vi inte rekommendera dem för musik eller ens videos. Du bör ha externa högtalare eller hörlurar om du vill ha rimlig ljudkvalitet. Samma sak säger vi inte nödvändigtvis om mikrofonerna. Skärmen har flera inbyggda högtalare som är förvånansvärt bra. De fungerar bra för samtal av olika slag och har helt okej brusreducering och lokalisering för att göra bakgrundsoljud mindre störande. För ett enkelt hemmakontor kan vi helt klart se MateView som en acceptabel mikrofon.

Bläddra tillbaka till toppen av artikeln för att läsa vår sammanfattning av testet.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid