Broadwell-E behöver inte innebära femsiffriga prislappar, men billigt blir det aldrig. Vi har hårdtestat familjens sexkärniga basmodell, Intel Core i7-6850K.

Tidigare i våras lanserade Intel sin senaste serie entusiastprocessorer till sockel LGA-2011v3, och med det tog man sin 14-nanometersteknik även till sin kraftfullaste konsumentplattform. Vid lansering fick vi testa de två mest påkostade modellerna, i7-6900K och i7-6950X, med åtta respektive tio kärnor, som förvisso höjde prestandaribban och förde med sig ett antal välkomna uppdateringar, men som samtidigt ligger långt utanför vad ens riktigt entusiastiska användare är villiga att betala för en processor.Intel_Core_i7-6850K_03

Den här gången ska vi istället ta en titt på en lite mer jordnära modell, den sexkärniga basvarianten Core i7-6850K. Medan det här fortfarande är en påkostad processor har den inte samma fantasipriser som sina storebröder, samtidigt som den har fullt antal PCIe-banor till skillnad den ännu billigare instegsprocessorn i samma serie, i7-6800K.

Test: Intel Core i7-6950X och i7-6900K – 14 nm för entusiaster

Den här artikeln är i första hand fokuserad på i7-6850K som produkt – vill du läsa en mer teknisk analys av Broadwell-E som arkitektur och plattform kan du göra det i vår lanseringsartikel som du hittar här.

11
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
5 Thread replies
6 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
Nicklas FrankeBjørn SolumSpelgubbeNisse977 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Gäst

Tycker Broadwell-E inte alls är lika prisvärd som Haswell-E så jag håller på min 5820K tills man hittar en begagnad 6850K i framtiden. Jag tvekar att AMD med deras Zen kan rubba den prissättningen som Intel har nu. Zen gissar jag prestandamässigt ska konkurrera med mellanversionerna av Skylake.

Anton Karmehed
Admin

Kan faktiskt bara hålla med Klappa, priserna är generellt höga och det är ganska medelmåttiga överklockningspotential så man klarar sig bra på förra generationen i de flesta fall!
Ska man köpa något av det kraftfullaste som finns och börjar från noll är ju Broadwell-E riktigt häftigt, men annars hoppas även vi på Zen så att vi får lite rejäl konkurrens. 🙂

Medlem
Marviken

Tråkigt att vara den dryga Jäveln, att testa en cpu för ”krävande entusiaster” med ett 970 i 1080p är ganska bortkastat och nästintill ointressant.
De ”krävande entusiaster” som hänger på nordichardware är till 90% intresserade av prestandan i spel och inget annat. Att då använda en GPU som total flaskar i 4 av 5 spel gör testet ganska ointressant.

Har full förståelse att det är smidigt att använda gamla tester, men varför inte ha ett extra test med ett 6600k ,6700k, 8350 med dubbla 1080 kort och kanske någon cpu till?

Anton Karmehed
Admin

Så länge det är konstruktiv dryghet är det helt okej Marviken! 😉 Du har helt rätt i sak, en Broadwell-E CPU kan i teorin pressa en kraftfullare GPU mer än mindre kraftfulla processorer. Vårt mål har varit att uppgradera och uppdatera våra CPU-testsystem i år men det är ett helvetiskt arbete att testa CPU:er och att testa om 50-talet kretsar med Windows 10 (vi är fortfarande fast i Windows 7) och nya grafikkort tar månader. Kort och gott, vi behöver ett gemensamt testsystem för alla CPU-tester. En ”för kraftfull” GPU skulle bli snedvridet för mindre kraftfulla processorer och en mindre… Läs hela »

Nisse977
Medlem
Nisse977

Jag brukar alltid jämföra den överklockade prestandan Vs priset, då jag själv alltid överklockar mina CPUer. Broadwell-E är här, men valde trots det att bygga en ny dator med gamla Haswell 5820K, min cpu klockar stabilt till 4,5Ghz. Köpte den för 3190kr och känner att den överklockade prestandan ligger ungefär i klass med tex Broadwell-E´s motsvarighet 6800K då den senare inte riktigt kan klockas lika högt, men har å andra sidan ca 10% mer beräkningskraft per klockcykel.
Hoppas att nästa generation ger mer per klockcykel eller går att överklocka mer.

Anton Karmehed
Admin

För den som känner sig beredd att överklocka sin CPU är det helt klart rätt väg att gå Nisse. Man kan spara mååånga hundralappar på att göra som du gjort. Tyvärr finns det inte lika goda utrymmen för detta idag som det en gång gjorde, men ditt exempel är ju typiskt på hur man kan nå riktigt fin prestanda trots en förhållandevis liten investering. 🙂 Håller också tummarna för högre OC-potential i nästa generation men det känns lite som att det tåget gått tyvärr. Dagens mikroskopiska transistorer är helt enkelt inte så glada i att pressas mycket längre än de… Läs hela »

Nisse977
Medlem
Nisse977

Hehe ja precis, synd att det inte går att pressa lika mycket nu för tiden. Håller mig dock till vanlig (Noctua D15) luftkylning nu för tiden. Körde med Phase Change Prometia Mach 1 på cpun och fet vattenkylning på gpun förr i tiden (7st 120mm fläktar på en lika lång radiator). Gick att pressa grejerna bra mycket även för 24/7 stabilitet. Minns att jag låg 2a på världsrankningen för 10 år sen med nån AMD cpu i grenen ”högsta 24/7 stabila överklockning”. Det var en rolig tid, sen blev man trött på alla extragrejer och oväsen, plus att det gick… Läs hela »

Jakob K
Medlem
Jakob K

I bf4 testet är ni ju inte bundna av processorn. För det behöver belastningen på grafikkortet sänkas. Man får ju inget vettigt ur det testet annars? Sänker ni till 720p lär man se skillnad på processorerna.

Dessutom finns en gömd fps-limit på 200 som ändras via konsolen (§-knappen) genom att skriva ”gametime.maxvariablefps ”+siffra
0 för att inte ha någon gräns.

Medlem

Min 2600k i stabila 4ghz måste var ett av mina bästa ”datorköp” i historien. Den lanserades Q1’11… Verkligen marginella skillnader just nu.

N_F
Medlem
N_F

Håller med. Tittar in CPU-marknaden då och då för att se om det finns anledning att uppgradera från min 2600k, men jag blir alltid besviken. Kanske nästa år…

Bjørn Solum
Gäst
Bjørn Solum

Jeg hadde før i7 5930k som fortsatt er veldig bra til spill, men har nå i7 6850k og den er litt bedre en 5930k. Jeg spiller Battlefield 4 og er meget fornøyd med 6850k. Har også ASUS GTX 1080 STRIX OC GRAFIKKORT.