Testresultat vid samma klockfrekvens

I och med att olika modeller kör olika klockfrekvenser som basvärde och dessutom använder olika frekvenser beroende på hur belastningen över kärnorna är fördelade är det intressant att stryka frekvensen ur ekvationen och låta processorerna jämföras helt efter antal kärnor, minnesprestanda och arkitekturoptimeringar. I det här fallet låser vi samtliga processorer till 2,9 gigahertz.

Flertrådstester

(Klicka för fullstora diagram)

Broadwell-E bibehåller en ledning i flertrådstesterna när klockfrekvensen är identisk mellan testexemplaren – för den tiokärniga modellen i7-6950X kan det tillskrivas kärnantalet, men för den åttakäriga i7-6900K beror försprånget över i7-5960X förmodligen på minneskontrollern och förbättrad IPC.

Enkeltrådstester

(Klicka för fullstora diagram)

Stryker vi antalet kärnor ur ekvationen får serierna istället stångas kärna mot kärna, vilket tydligare ringar in förbättringar i arkitektur och minneshantering. Här tappar Broadwell-E sitt försprång, då Skylake har snäppet högre IPC trots långsammare minne. Intressant nog ligger även i7-5775C, även den Broadwell-baserad, något bättre till.

Strömförbrukning och effektivitet vid videokonvertering

Power_handbrake_GTX970Sett till genomsnittsförbrukningen är Broadwell-E fortfarande några av de mest strömtörstiga processorerna vi testat, åtminstone när alla kärnor är med i leken. Dock konsumerar i7-5960X fortfarande något mer, och AMD FX-8350 är fortfarande strömtörstigast av alla. Samtidigt så ger inte genomsnittsförbrukningen hela bilden, då den totala förbrukade energin även beror på hur snabbt respektive processor tar sig igenom testet. Det för oss vidare till nästa diagram.

Power_Eff_handbrake_GTX970Här loggar vi förbrukningen under hela testet för att ta reda på hur mycket energi som förbrukats totalt – det divideras sedan med mängden bildrutor som konverterats under testet för att ge ett värde på processorns energieffektivitet. En snabb processor kan vara mer energieffektiv även om den drar mer ström, i och med att den kan bli klar snabbare.

Det är just det vi kan notera för Broadwell-E, som utmärker sig som de mest energieffektiva processorerna vi har testat hittills i flertrådade tester.

2
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
1 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Carl HolmbergmuS Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
muS
Medlem
muS

Så det är bara sitta kvar på sin 5820K om man bara spelar och streamar då och då?