Core i9-7900X dundrar in i testlabbet med tio kärnor, fyra minneskanaler och mängder av PCIe – häng med när vi testar Intels snabbaste konsumentprocessor!

Den här artikeln är en del av Svenska CPU-guiden, Sveriges största löpande test av processorer. Där hittar du alltid våra aktuella rekommendationer, länkar till alla CPU-tester och andra relaterade artiklar.

Eter en papperslansering på Computex 2017 har Intels nya entusiastprocessorer börjat hitta ut i butik, och så även till Nordichardwares testlabb. Den nya plattformen innebär en toppmodell med snabbare minne, fler PCIe-kanaler och stöd för det nya instruktionssetet AVX512.

Samtidigt har Intel nytänd konkurrens från det röda laget med AMD:s Ryzen-familj, och det i kombination med en uppdaterad arkitektur under huven samt en ny moderkortsplattform gör Skylake-X till den kanske mest intressanta processorlanseringen från Intel på många år. Häng med i testlabbet när vi lägger nya Core i9-7900X på sträckbänken!

Notiser för testmetodiken till den här artikeln

Inför den här artikeln har vi uppdaterat vår testmetodik med ett antal nya tester (bland annat Hitman och Jetstream), samt uppdaterat vår resultathantering för alla speltester. Samtidigt finns två viktiga, tillfälliga ändringar att ta i beaktning.

Ungefär samtidigt som vi färdigställde vårt testande av Core i9-7900X släpptes en uppdatering till Rise of the Tomb Raider som bland annat ska adressera prestandan på processorer med fler än fyra kärnor. Eftersom det är en mycket relevant uppdatering för alla sådana processorer har vi valt att inte ta med Rise of the Tomb Raider som test i den här artikeln tills dess att vi har haft tid att installera uppdateringen och kontrollera resultaten på tillräckligt många referensprocessorer.

Den andra punkten vi vill peka på är faktumet att vi och flera andra medier upplevt en del problem med processorns boostmönster. Core i9-7900X ska klara av att köras i 4 GHz med samtliga kärnor aktiva, vilket vi noterar i ett antal tester. I vissa tester, bland annat Handbrake, tar sig vårt exemplar däremot inte över 3,6 GHz trots att det finns svängrum för temperaturökningar. Därför har vi med två resultat för Core i9-7900X i våra diagram: dels med helt automatisk klockfrekvens, och dels med låst klockfrekvens på 4 GHz på samtliga kärnor.


Intel har inte bidragit med testhårdvara till det här testet.

Uppdatering 2017-07-05: Lagt till ytterligare information om moderkort och testplattform.

9
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
klappaCarl HolmbergJBTorbjörn Gildå Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Arne Berg

När dyker skylake-e upp för konsumenter (workstationkort/ processorer) detta är bara en bantad variant som är väldigt lik x99
däremot trevligt med prissänkningen från förra gen. broadwell-e
AMD ryzen känns för instabil/eller ointressant för att vara av intresse men förhoppningsvis blir threadripper bra.
Så håller tummarna för threadripper eller att det dyker upp nåt trrevligt moderkort för skylake-e.
I övrigt en bra artikel.

Torbjörn Gildå
Medlem
Torbjörn Gildå

Måste bara mota Olle i grind här angående ditt påstående om att Ryzen skulle vara instabil. Jag har en 1700X sen den släpptes på ett ASUS Prime X370 Pro moderkort, och mitt system har aldrig varit instabilt. Det står påslaget sen flera veckor tillbaka i 3,7GHz, lite undervoltat, och CPU-minar 24/7, med mkt hyggliga temperaturer på typ 52 grader (luftkylt). Däremot har det varit problem för vissa att uppnå de minnesfrekvenser som de hoppades, med tidigare BIOS-versioner. Mitt 3000MHz-minne har nått 2933 sen några BIOS-versioner tillbaka, och senaste AGESA 1.0.0.6 ska nu ha hjälpt de flesta att de nå vad… Läs hela »

Medlem
Jonas Nordström

Vilket moderkort testa ni den med? Jag såg inget LGA-2066 i listan av moderkort på testsystem?

Tänkte det kunde vara intressant att höra med tanke på allt snack om VRM temperaturer vid överklockning hos de olika tillverkarna. Hade ni möjlighet att undersöka av det ställde till problem för er?

Medlem
Arne Berg

Var inte ny vrm arkitektur ett av det nya med x299 jämfört med x99 ? Sen att dom verkar ha problem med värmen e inte bra.(tänk om någon moderkortstillverkare kunde släppa ett moderkort utan allt lull lull som dåliga/designade heatspriders lcd osv,tror det kortet skulle sälja bra) Sjukt dåligt av Intel att inte skicka ut Hårdvara till test ,det får en att vilja byta till AMD istället men dom får komma med nåt intressant först. tex. threadripper, Ryzen har för få pci-e banor för min del. många kärnor räcker inte! min lagringsserver har 8 kärnor den med ,fast det bara… Läs hela »

Gäst

Grym recension som vanligt men jag förstår inte hur ni fortfarande kan reka i7-5775C i Svenska CPU-guiden när den knappt säljs längre hos någon återförsäljare? Skulle vara grymt om ni kunde ta med 7820X så man kunde jämföra direkt mot 1800X också den en octa-core. Jag tror också den är lite mer relevant med tanke på priset.

JB
Medlem
JB

Hej Carl, Flertrådsprestanda10, du lämnar ingen marginal (uppåt) för någon överraskning, som skulle kunna vara AMD’s Ryzen Threadrippers. /jb