Intel Core i9-7900X

Processorn vi testar i den här artikeln är den direkta efterträdaren till förra generationens toppmodell, Core i7-6950X. Årets flaggskepp heter Core i9-7900X och blir Intels första processor under det nya varumärket. Under huven döljer sig flera viktiga tekniska uppdateringar från föregående generation.

 i9-7900Xi7-6950X
ArkitekturSkylake-XBroadwell-E
TillverkningsteknikIntel 14 FinFETIntel 14 nm FinFET
Kärnor10 st10 st
Trådar20 st20 st
L2-cache1 024 KB per kärna256 KB per kärna
L3-cache13,75 MB25 MB
Basfrekvens3,3 GHz3,0 GHz
Turbo4,3 GHz3,5 GHz
Minneskanaler4 st4 st
Minnesfrekvens (DDR4)2 666 MHz2 400 MHz
PCIe 3.0-kanaler44 st40 st
TDP140 W140 W
SockelLGA-2066LGA-2011v3
Pris

Ny cachestruktur

Medan processnoden på 14 nm, TDP-värdet och antalet kärnor är samma som hos föregångaren så har Skylake som arkitektur ett antal viktiga skillnader gentemot den äldre Broadwell-arkitekturen.

En särskilt markant sådan är cacheminnet, då Core i9-7900X har nästan hälften så mycket L3-cache som Core i7-6950X. L3 är det cacheminne som delas av samtliga kärnor i processorn, det nya flaggskeppet har gått ner från brutala 25 MB till mer blygsamma 13,75 MB. Medan det ser ut som en massiv nedgradering vid en snabb blick på specifikationslistan så har det sin förklaring i att var och en av de tio kärnorna numera har fyra gånger så mycket L2-cache – totalt 1 024 KB istället för tidigare 256 KB.

Snabbare (och mer aggressiv) turbo

Med Skylake-X har Intel kortat ner responstiden för multiplikatorn till en bråkdel av vad som gällde för Broadwell-E. Core i9-7900X ska kunna gå från sin basfrekvens till sin maximala turbofrekvens på endast 8 millisekunder. Detta i kontrast mot upp till 280 millisekunder för Broadwell-E.

Samtidigt är turbofrekvensen betydligt mer aggressiv än tidigare. Basfrekvensen är något högre, totalt 3,3 gigahertz, medan turbofrekvensen har fått en markant knuff upp till 4,3 gigahertz. Särskilt intressant är att Intel bibehåller en hög turbofrekvens även när samtliga kärnor är aktiva. I det läget kan processorn ligga konstant på 4,0 GHz.

9
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
klappaCarl HolmbergJBTorbjörn Gildå Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Arne Berg

När dyker skylake-e upp för konsumenter (workstationkort/ processorer) detta är bara en bantad variant som är väldigt lik x99
däremot trevligt med prissänkningen från förra gen. broadwell-e
AMD ryzen känns för instabil/eller ointressant för att vara av intresse men förhoppningsvis blir threadripper bra.
Så håller tummarna för threadripper eller att det dyker upp nåt trrevligt moderkort för skylake-e.
I övrigt en bra artikel.

Torbjörn Gildå
Medlem
Torbjörn Gildå

Måste bara mota Olle i grind här angående ditt påstående om att Ryzen skulle vara instabil. Jag har en 1700X sen den släpptes på ett ASUS Prime X370 Pro moderkort, och mitt system har aldrig varit instabilt. Det står påslaget sen flera veckor tillbaka i 3,7GHz, lite undervoltat, och CPU-minar 24/7, med mkt hyggliga temperaturer på typ 52 grader (luftkylt). Däremot har det varit problem för vissa att uppnå de minnesfrekvenser som de hoppades, med tidigare BIOS-versioner. Mitt 3000MHz-minne har nått 2933 sen några BIOS-versioner tillbaka, och senaste AGESA 1.0.0.6 ska nu ha hjälpt de flesta att de nå vad… Läs hela »

Medlem
Jonas Nordström

Vilket moderkort testa ni den med? Jag såg inget LGA-2066 i listan av moderkort på testsystem?

Tänkte det kunde vara intressant att höra med tanke på allt snack om VRM temperaturer vid överklockning hos de olika tillverkarna. Hade ni möjlighet att undersöka av det ställde till problem för er?

Medlem
Arne Berg

Var inte ny vrm arkitektur ett av det nya med x299 jämfört med x99 ? Sen att dom verkar ha problem med värmen e inte bra.(tänk om någon moderkortstillverkare kunde släppa ett moderkort utan allt lull lull som dåliga/designade heatspriders lcd osv,tror det kortet skulle sälja bra) Sjukt dåligt av Intel att inte skicka ut Hårdvara till test ,det får en att vilja byta till AMD istället men dom får komma med nåt intressant först. tex. threadripper, Ryzen har för få pci-e banor för min del. många kärnor räcker inte! min lagringsserver har 8 kärnor den med ,fast det bara… Läs hela »

Gäst

Grym recension som vanligt men jag förstår inte hur ni fortfarande kan reka i7-5775C i Svenska CPU-guiden när den knappt säljs längre hos någon återförsäljare? Skulle vara grymt om ni kunde ta med 7820X så man kunde jämföra direkt mot 1800X också den en octa-core. Jag tror också den är lite mer relevant med tanke på priset.

JB
Medlem
JB

Hej Carl, Flertrådsprestanda10, du lämnar ingen marginal (uppåt) för någon överraskning, som skulle kunna vara AMD’s Ryzen Threadrippers. /jb