Test GTX1070: AIDA64 Engineer

AIDA64 är en välbeprövad testsvit som kombinerar systemanalys med syntetiska prestandatester. I vårt falla använder vi programmet för att testa krypteringsprestanda (AES) samt flyttalsprestanda (Julia).

aida64_banner

AIDA64 Engineer 
TypTestsvit med syntetiska beräkningar för bland annat 3D-rendering, kryptering och komprimering.
PlattformWindows (X86/X64, GUI och kommandorad)
Linux/Unix (X86/X64, kommandorad)
UtvecklareFinalWire Ltd.
LicensKommersiell
Hemsidahttps://www.aida64.com/
TestarCPU AES: OpenCL-accelererad kryptering
FPU Julia: OpenCL-accelererade flyttalsberäkningar

Intels tiokärniga flaggskepp presterar bra i AIDA:s krypteringstest jämfört med sin föregångare, och här noterar vi att en låst klockfrekvens inte förbättrar resultatet. I just det här testet är det dock AMD som tar hem vinsten med markant marginal. Core i9-7900X är bara marginellt snabbare än AMD:s sexkärniga mellanklassare Ryzen 5 1600.

Flyttalstesterna Julia och Mandel visar däremot en helt annan bild, med en brutal seger för i9-7900X som blir desto större med en låst klockfrekvens. Att ha många kärnor är en klar fördel, men det räcker inte för att förklara resultatet. I Mandel är Core i9-7900X är över 40 procent snabbare än Core i7-6950X med samma antal kärnor.

Dels beror resultatet på snabbare minneskontroller (2 666 MHz i i9-7900X, kontra 2 400 MHz i i7-6950X), men den främsta katalysatorn är AIDA:s stöd för AVX512-instruktioner, vilket är unikt för Skylake-X.

9
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
klappaCarl HolmbergJBTorbjörn Gildå Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Arne Berg

När dyker skylake-e upp för konsumenter (workstationkort/ processorer) detta är bara en bantad variant som är väldigt lik x99
däremot trevligt med prissänkningen från förra gen. broadwell-e
AMD ryzen känns för instabil/eller ointressant för att vara av intresse men förhoppningsvis blir threadripper bra.
Så håller tummarna för threadripper eller att det dyker upp nåt trrevligt moderkort för skylake-e.
I övrigt en bra artikel.

Torbjörn Gildå
Medlem
Torbjörn Gildå

Måste bara mota Olle i grind här angående ditt påstående om att Ryzen skulle vara instabil. Jag har en 1700X sen den släpptes på ett ASUS Prime X370 Pro moderkort, och mitt system har aldrig varit instabilt. Det står påslaget sen flera veckor tillbaka i 3,7GHz, lite undervoltat, och CPU-minar 24/7, med mkt hyggliga temperaturer på typ 52 grader (luftkylt). Däremot har det varit problem för vissa att uppnå de minnesfrekvenser som de hoppades, med tidigare BIOS-versioner. Mitt 3000MHz-minne har nått 2933 sen några BIOS-versioner tillbaka, och senaste AGESA 1.0.0.6 ska nu ha hjälpt de flesta att de nå vad… Läs hela »

Medlem
Jonas Nordström

Vilket moderkort testa ni den med? Jag såg inget LGA-2066 i listan av moderkort på testsystem?

Tänkte det kunde vara intressant att höra med tanke på allt snack om VRM temperaturer vid överklockning hos de olika tillverkarna. Hade ni möjlighet att undersöka av det ställde till problem för er?

Medlem
Arne Berg

Var inte ny vrm arkitektur ett av det nya med x299 jämfört med x99 ? Sen att dom verkar ha problem med värmen e inte bra.(tänk om någon moderkortstillverkare kunde släppa ett moderkort utan allt lull lull som dåliga/designade heatspriders lcd osv,tror det kortet skulle sälja bra) Sjukt dåligt av Intel att inte skicka ut Hårdvara till test ,det får en att vilja byta till AMD istället men dom får komma med nåt intressant först. tex. threadripper, Ryzen har för få pci-e banor för min del. många kärnor räcker inte! min lagringsserver har 8 kärnor den med ,fast det bara… Läs hela »

Gäst

Grym recension som vanligt men jag förstår inte hur ni fortfarande kan reka i7-5775C i Svenska CPU-guiden när den knappt säljs längre hos någon återförsäljare? Skulle vara grymt om ni kunde ta med 7820X så man kunde jämföra direkt mot 1800X också den en octa-core. Jag tror också den är lite mer relevant med tanke på priset.

JB
Medlem
JB

Hej Carl, Flertrådsprestanda10, du lämnar ingen marginal (uppåt) för någon överraskning, som skulle kunna vara AMD’s Ryzen Threadrippers. /jb