Prestanda vid hård belastning

För att göra det här testet så började vi med att fylla hela enheten med data som ej går att komprimera. När det var gjort så bombarderade vi enheten med slumpmässiga skrivningar på 4 KB och en QD (queue depth) på 32. Testet pågick i hela 50 minuter och under den tiden så spelade vi in enhetens prestanda varje sekund, 3 000 sekunder är alltså 50 minuter. Om prestandan varierar för mycket (vissa operationer tar extremt lång tid jämfört med andra) så kan det märkas i form av ryck eller mikrohängningar och systemets responsivitet påverkas.

Från vänster till höger: Intel Optane 900p 280GB, 480GB

Från vänster till höger: Samsung 960 Pro 1TB, Intel 750 400GB, Corsair Neutron NX500 400GB

När vi först sammanställde bilderna för dessa små diagram så trodde vi något var fel. Vi lade in resultaten för 900p men vi fick inte upp några prickar i diagrammet. Det visade sig sedan att vi hade satt prestanda-axeln på diagrammet till max 100 000 IOPS. 900p har ingen prick under 190 000 IOPS och därför hamnade alla prickar utanför diagrammet.

Det blir så här eftersom Xpoint behöver inte radera gammal data innan ny data skrivs och då blir det som att hela tiden skriva till en helt tom enhet. Därför ligger Optane 900p konstant på ungefär 210 000 IOPS. Tidigare blev vi imponerade om en enhet lyckats få ett medel över 10 000 IOPS.

Ja vad ska man säga? Diagrammet talar sitt tydliga språk och det finns helt klart stora fördelar med Xpoint före NAND. Detta kommer bli särskilt användbart i servrar som konstant skriver/läsa data såsom VM-hostar och databasservrar. 

2
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Gustav Gager Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem

Tackar så mycket för detta bus-spännande test! Mycket trevlig läsning, måste tillstås. Har väntat på att en hårdvaru-väbbsida ska titta på U.2-versionen av 900P, då jag är väldigt intresserad av att ploppa i en sådan i min nya PC.

Med detta i åtanke hade det såklart också varit mycket intressant att fått se insidan av det där fina helgjutna 2.5″-chassit… Nå, mina Herrar, vad sägs om en liten centerfold-striptease? 😀