Testresultat: Strömförbrukning

Strömförbrukning och effektivitet

När vi testade Toshiba OCZ RV400 för några månad sedan presenterade vi några preliminära resultat när vi börjat testa strömförbrukning på ett helt nytt sätt. Sedan dess har testsystemet gått varmt och vi har nu testat strömförbrukning på ett 50-tal SSD-enheter i 2,5-tum såväl som M.2- och AIC-formaten.

I ett samarbete med Quarch Technology kommer Nordichardware i framtiden att kunna göra mycket noggranna beräkningar på strömförbrukning på enheter via både PCI-E (och M.2 med adapter), SATA, SAS och U.2. Detta genom att använda en strömanalysator som i princip ersätter nätaggregatet för lagringsenheterna – all ström för just dessa passerar genom strömanalysatorn, som i realtid kan granska hur stor belastning som ligger över respektive spänningslina.

Detta ger oss möjligheten att både beräkna hur mycket en SSD-enhet drar för stunden, men också hur mycket energi en enhet drar totalt under ett test. I nuläget har vi endast skrapat på ytan för vad som är möjligt med den här utrustningen. Vi hoppas kunna göra mer detaljerade strömförbrukningsanalyser i framtiden.

Första testet är ett för att se hur hög effekt som en SSD drar när den är i vila. Detta är kanske det absolut viktigaste av alla eftersom SSD-enheten spenderar majoriteten av tiden i vila. Så om du ska ha en SSD i en laptop bör du titta på de enheterna som är högst upp här. De här testerna utfördes på vårt vanliga testsystem (desktop) med HIPM+DIPM (Host/Device Initiated Power Management) aktiverat. Det betyder att DeviceSleep (devslp) inte är aktiverat då det endast fungerar på laptops.

Optane 900p har en kraftfull kontroller och hög strömförbrukning. 480GB-modellen är den enhet som drar mest av alla SSD vi testat hittills (Revodrive 350 har 4st kontrollerkretsar + RAID kontroller och drar mer av förklarliga skäl). Det är dock intressant att se att det är så pass stor skillnad mellan 280GB och 480GB. Det betyder att minneskretsarna i nuläget drar ganska mycket ström.

Trots sin fantastiska prestanda så är 900p inte en särskilt effektiv SSD. Båda enheterna drar så pass mycket att de hamnar långt ner i listan. 280GB-modellen drar mindre ström och är lika snabb som 480GB och därför blir den också betydligt mer effektiv.

I detta test så är 900p så pass mycket snabbare att det kompenserar en hel del för den höga strömförbrukningen. 280GB modellen är till och med inne och nafsar lite på en del långsammare SATA-enheter.

Det är inget snack om att 900p är den strömtörstigaste SSD-enheten vi testat hittills. Om vi återigen räknar bort Revodrive 350 så är det den överlägset mest strömtörsta SSD vi någonsin testat. De drar till och med mer än föregångaren 750 400GB.

2
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Gustav Gager Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem

Tackar så mycket för detta bus-spännande test! Mycket trevlig läsning, måste tillstås. Har väntat på att en hårdvaru-väbbsida ska titta på U.2-versionen av 900P, då jag är väldigt intresserad av att ploppa i en sådan i min nya PC.

Med detta i åtanke hade det såklart också varit mycket intressant att fått se insidan av det där fina helgjutna 2.5″-chassit… Nå, mina Herrar, vad sägs om en liten centerfold-striptease? 😀