Summering

Intel Optane 900p är i dagsläget värdens snabbaste konsument-SSD. Då enheten använder sig av Intel/Microns nya 3D Xpoint-minneskretsar så kan enheten i många fall springa flera varv runt de närmaste konkurrenterna. Det är en fantastisk teknologi som man tagit fram och vi hoppas att fler ska kunna dra nytta av den i framtiden. 3D Xpoint är dock betydligt dyrare att tillverka än vad NAND-flash är och det gör också att 900p kostar mer än dubbelt så mycket som exempelvis Samsungs 960 Pro. Under vanlig lättare konsumentbelastning så kan det vara svårt att motivera den höga prislappen och där finns det också flera andra enheter som levererar liknande prestanda till ett mycket lägre pris.

Men så fort som belastningen blir lite högre eller om du ska skriva och läsa samtidigt, ja då levererar Optane 900p prestanda som är totalt överlägsen alla de andra. Ofta är inte prestandaövertaget 5-10% som vi ofta ser. Istället ser vi prestandaövertag på 50-500% beroende lite på vilket test vi kör. Prestandamässigt så är 900p i en helt annan dimension om man jämför med de andra enheterna. Ett av de största problemen för 900p är att den är för snabb för det som vanliga konsumenter använder sin lagring till. Den mjukvara som vi har idag är inte optimerad för så här snabb lagring och det entusiaster använder lagring till idag är inte nödvändigtvis Optane 900ps starkaste sida. Men vårt största problem med Optane 900p, är att det helt förstör vårt betygssystem… Den är så baskat snabb så vissa av våra grafer blir helt förstörda.

Den stora frågan är om du som vanligt konsument ska gå ut och köpa den? Jag skulle säga att för majoriteten av oss entusiaster så är 4500 kr aningen saftigt att lägga på en 280GB SSD-enhet. Faktum är att 900p lockar nog egentligen bara två olika typer av köpare. Det ena är de som alltid vill ha det bästa/snabbaste, kosta vad det kosta vill. Den andra typen är de som har en server och som verkligen behöver ha den bästa prestandan som pengar kan köpa. De som egentligen kanske borde titta på en Enterprise-SSD men som vill komma lite billigare undan. Det vill säga ungefär samma målgrupp som föregångaren Intel 750 riktade sig emot.

Rekommendation: Om du har några tusenlappar över, köp!

Intel Optane 900p är världens snabbaste konsument SSD och på grund av det så måste vi rekommendera den till alla som vill ha det snabbaste som pengar kan köpa. Med det sagt så är det inte en SSD för gemene man, på grund av den höga prislappen. Om du inte bryr dig om vare sig pengar eller strömförbrukning, ja då finns det inget annat alternativ. Intel Optane 900p är ny herre på täppan.

Köprekommendation: Snabbaste SSD-enheten på konsumentmarknaden

Intel Optane SSD 900P

+ Värdens snabbaste konsument-SSD
+ Galet bra prestanda vid låg QD
+ Galet bra prestanda vid tung belastning
+ Galet hög TBW (livslängd)

– Dyr
– Strömtörstig
– Kan ej användas i laptops

Lägst på Prisjakt.nu

  • Intel Optane SSD 900P 280GB (HHHL PCIe):
  • Intel Optane SSD 900P 280GB (2.5″ M.2):
  • Intel Optane SSD 900P 280GB (2.5″ U.2):
  • Intel Optane SSD 900P 480GB (HHHL PCIe):
Intel Optane 900p 280GB
9 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
GränssnittPCIe NVMe
FormfaktorAIC HHHL
Fördelar
Galet snabb
Prestanda vid låg QD
Galet hög TBW
Nackdelar
Dyr
Strömtörstig
Kan ej användas i laptops
Bra att veta
För att boota krävs moderkort med NVMe-stöd.
Klient9.2
Workstation10
Filöverföring7.9
Pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}
 
Intel Optane 900p 480GB
9 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
GränssnittPCIe NVMe
FormfaktorAIC HHHL
Fördelar
Galet snabb
Prestanda vid låg QD
Galet hög TBW
Nackdelar
Dyr
Strömtörstig
Kan ej användas i laptops
Bra att veta
För att boota krävs moderkort med NVMe-stöd.
Klient9.2
Workstation10
Filöverföring7.9
Pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}
 
Obs. Dessa betyg har uppdaterats sedan artikeln skrevs. Vi har exempelvis ändrat hur vi beräknar betyg. Det betyder att diagram i artikeln kan visa andra siffror än de som står här. Betygen som står sist i artikeln är dock alltid korrekta och uppdaterade.

Detta test är en del av Svenska SSD-guiden där vi kontinuerligt uppdaterar med aktuella köprekommendationer för olika målgrupper. Kika in där för mer information och andra köprekommendationer.

Marknadsanalys 2017-12-01

Intel Optane skriver idag om vad prestandalandskapet för SSD-enheter och bokstavligen skapar problem i SSD-guidens betygsystem. Nya 3D-Xpoint-minneskretsar levererar prestanda som i vissa fall är mer en revolution än evolution. Priserna är dock fortfarande väl tilltagna på Intels nya SSD-enheter. Året börjar annars närma sig sitt slut och vi börjar blicka framåt mot 2018. Det ser ut att kunna bli ett intressant år. Till att börja med så har vi CES i Januari och där borde vi få se flera nyheter. Nästa år kommer troligtvis att handlar om billigare NVMe-enheter, 3D-Nand och lägre priser på SSD överlag. Det är flera nya kontrollerkretsar på gång från flera tillverkare, bland annat SMI och Marvell och Samsung. Och nya kontrollerkrestar betyder nya SSD-enheter.

Svenska SSD-guiden

2
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Gustav Gager Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem

Tackar så mycket för detta bus-spännande test! Mycket trevlig läsning, måste tillstås. Har väntat på att en hårdvaru-väbbsida ska titta på U.2-versionen av 900P, då jag är väldigt intresserad av att ploppa i en sådan i min nya PC.

Med detta i åtanke hade det såklart också varit mycket intressant att fått se insidan av det där fina helgjutna 2.5″-chassit… Nå, mina Herrar, vad sägs om en liten centerfold-striptease? 😀