Testresultat: Strömförbrukning

Strömförbrukning och effektivitet

I ett samarbete med Quarch Technology kommer Nordichardware i framtiden att kunna göra mycket noggranna beräkningar på strömförbrukning på enheter via både PCI-E (och M.2 med adapter), SATA, SAS och U.2. Detta genom att använda en strömanalysator som i princip ersätter nätaggregatet för lagringsenheterna – all ström för just dessa passerar genom strömanalysatorn, som i realtid kan granska hur stor belastning som ligger över respektive spänningslina.

Detta ger oss möjligheten att både beräkna hur mycket en SSD-enhet drar för stunden, men också hur mycket energi en enhet drar totalt under ett test. I nuläget har vi endast skrapat på ytan för vad som är möjligt med den här utrustningen. Vi hoppas kunna göra mer detaljerade strömförbrukningsanalyser i framtiden.

Strömförbrukning – vila

Första testet är ett för att se hur hög effekt som en SSD drar när den är i vila. Detta är kanske det absolut viktigaste av alla eftersom SSD-enheten spenderar majoriteten av tiden i vila. Så om du ska ha en SSD i en laptop bör du titta på de enheterna som är högst upp här. De här testerna utfördes på vårt vanliga testsystem (desktop) med HIPM+DIPM (Host/Device Initiated Power Management) aktiverat. Det betyder att DeviceSleep (devslp) inte är aktiverat då det endast fungerar på laptops.

Med en mer strömsnål kontroller och bara 2 PCIe-banor så har man lyckats göra en SSD som drar förhållandevis lite ström i vila. A1000 drar mindre ström en alla PCIe-enheter vi testat hittills.

Då enheten är begränsad av lite sämre prestanda så blir även effektiviteten lite lägre. Här är det fortfarande 960 Evo som är bäst. Men förutom det så ligger A1000 på bra nivåer och vi har inget att klaga på här.

Återigen så visar A1000 att tyngre belastning är bättre. Här är det en av de effektivaste enheterna vi testat. Det är fortfarande några SATA-enheter som är bättre, men de är inte många.

I alla tester utom sekventiell läs, så är A1000 den strömsnålaste PCIe-enheten. Det är tydligt att den enklare kontrollern har gjort A1000 till en strömsnål och effektiv SSD.

2
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
1 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Gustav GagerDr No Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Dr No
Gäst
Dr No

”MTBF 1 000 000 Hours”

Det är ju klar vinst redan där!