Lenovo Legion 5 Pro ger oss en högupplöst och snabb skärm i kombination med hög kraft från AMD och ett RTX 3070. Frågan är om kortet hänger med den imponerande skärmen och om det är värt de extra pengarna?

Det här testet är samkört med HP Victus 16, en bärbar dator med samma processor men med Nvidia RTX 3060. Jämförelser med vårt test av HP Victus 16 förekommer i den här artikeln.

Summering

Lenovo Legion 5 Pro (82JQ002AMX)

AMD Ryzen 7 5800H

Nvidia GeForce RTX 3070

1 TB SK Hynix PC711 NVMe SSD

16 GB DDR4 RAM

16 tum IPS-skärm, 2560 x 1600

Med extrema gaminglaptops på marknaden som kostar mer än 50 000 kronor, är det viktigt att veta vad man kan vänta sig från mellansegmentet. Lenovo Legion 5 Pro är en välutrustad pjäs som imponerar i denna klassen, inte minst på processorsidan.

Med en ljusstark 165 Hz-skärm i 1 600p-upplösning är det viktigt för konsumenter att förstå att RTX 3070-kortet i Legion 5 Pro inte klarar av att driva moderna titlar i skärmens fulla upplösningen och samtidigt nå de bildrutor per sekund som krävs för att nyttja skärmen till fullo. Det betyder å andra sidan inte att Legion 5 Pro är en dålig dator, tvärtom är den kraftfull och klarar av de mest krävande titlarna med bra FPS, förutsatt att vi spelar på en lägre upplösning. Vill vi njuta av 1 600p i all sin glans får vi däremot kompromissa på FPS eller spela lite äldre titlar på en lägre kvalitetsinställning.

Lenovo Legion 5 Pro är kort sagt en välkyld dator med bra byggkvalitet som ger mycket prestanda per krona, särskilt i jämförelse med de konkurrenter vi testat.

Design och konstruktion

Vårt första intryck av konstruktionen är att det är en bastant pjäs. Chassit känns tungt och robust och följer samma formspråk som andra Legion-datorer. I sann gamer-anda är det en kantig design med skarpa linjer och kanter. Med det sagt är det inte en skrikig design, Legion 5 Pro är relativt lågmäld med sina logotypplaceringar som smälter in rätt bra. Undantaget är Legion-logotypen på skärmens baksida som lyser upp. Baksidan är klumpig men påminner lite om en sportbil med sina utblås och sluttande kåpa.

Skärmen har en utstickande flärp som gör det enkelt att fälla upp den. Gängorna är initialt lätta när vi fäller upp skärmen från stängt läge men blir trögare. Det är så vi vill ha gängor, så att de är enkla att positionera för att sedan hållas i önskat läge. Skärmen svajar inte vid intensivt spelande och håller sig på plats även om vi skakar på datorn. Ramen runt skärmen är inte tjock men heller inte smal, ett mellanting som åtminstone gör att det inte upplevs som att det finns mycket död yta runt skärmen.

Det finns ett par negativa punkter att lyfta fram och de hittas på undersidan. Fötterna gjorda av hårdgummi och gör inte mycket mer än att lyfta upp datorn för att få andrum för fläktarna i botten. De hårda gummilängorna håller inte datorn på plats. Legion 5 Pro förlitar sig på sin vikt för att hålla sig på plats vid spelande, fötterna hjälper alltså inte till särskilt mycket på den fronten. Bottenkåpan som täcker datorns underrede känns svag och är egentligen den enda punkten i hela konstruktionen som känns billig.

Chassit är gjort av aluminium men området runt tangentbord och pekplatta, skärmramen samt baksidan, där alla portanslutningar och fläktar finns, är gjord av plast. Ytbehandlingen runt pekplattan och tangentbordet har en grövre textur. Den känns lite som när man har målat men använt lite för mycket färg och det stelnar lite tjockt. Det är så vi bäst kan beskriva det. Det är i alla fall en matt och lite grovkorning yta som vi inte nödvändigtvis ogillar.

Portmässigt har vi en 3,5 mm-ljudutgång på vänster sida, ihop med USB-C 3.2 Gen 2-port. På höger sida har vi endast en USB-A 3.2 Gen 1-port men också en brytare för webbkameran. I rumpan händer det betydligt mer, här hittar vi ännu en USB-C 3.1 Gen 1-port, en LAN-port, tre USB-A 3.2 Gen 1-portar, HDMI-port samt ström-porten.

Lyfter vi bort botten exponerar vi en fri M2-plats. Vi ser även att RAM och lagring är utbytbart. Även batteriet går att byta ut om man är erfaren.

Tangentbord, pekplatta och högtalare

Tangentbordet i Legion 5 Pro är en balanserad historia. Tangenterna har en mjukare karaktär vid skrift. De känns inte stela eller för taktila, samtidigt som de känns fasta med ett tydligt taktilt gupp vid nedtryck. Vi bottnar mjukt och bekvämt och de större tangenterna är följsamma utan skaller. De egenskaperna leder till att även slaglängden upplevs som en balans mellan lång och kort slaglängd. Tangenter som är väldigt taktila upplevs ofta som att de har kort slaglängd medan svampigare tangenter generellt upplevs som att de har längre slaglängd. Tangenterna har en dov ljudkaraktär och överlag är detta några av de bättre tangentborden vi testat hittills. Med tanke på att det är något av ett mellanting i känsla, varken för mjuka eller för styva, så kan vi se att de passar ett stort antal användare.

Typsnittet på tangenterna är enkelt, rent har ikoner för modifieringstangenter så har samma stil som Legion 7, som vi tidigare testat. Skillnaden är att de alfanumeriska tangenterna är vänsterjusterade istället för centrerade.

Pekplattan håller måttet och får mycket gratis i upplevd precision på grund av skärmen, som har snabb uppdateringsfrekvens. Den övre femtedelen av pekplattan är för styv för att reagera på tryck och den nedre femtedelen är uppdelad i vänster- och högerklick. Det innebär att vi endast kan nyttja tre femtedelar av ytan fritt för både vänster- samt högerklick. Plattan har en plattare karaktär, det vill säga att vi inte upplever något särskilt djup vid nedtryck. Ytan är dock relativt len och om vi ska lyfta fram något vi ogillar så är det att den är positionerad långt till vänster, vilket gör det svårt att vila handflatan utan att nudda pekplattan när man håller fingrarna över exempelvis WASD.

Högtalare i laptops kommer aldrig att konkurrera med bra fristående högtalare, men högtalarna i Legion 5 Pro levererar ljud med en bra rumslig uppfattning. I spel där vi behöver identifiera fienders positioner baserat på fotsteg eller avfyrade skott i fjärran, är högtalarna fullt kapabla att göra det. Mellanregistret är okej men i övrigt upplever vi förlorad detaljrikedom. Vi skulle klassificera högtalarna som fullt dugliga för mediekonsumtion och spelande, men det är inga högtalare som är lämpade för professionell ljudhantering.

Webbkameran är av den enklare typen, 720p med smetig bild som duger åt enklare videokonferenser. Mikrofonen är av samma karaktär och håller en okej nivå, inte mer än så.

Ljusstark skärm med okej färgexakthet

I sedvanlig ordning använder vi oss av DisplayCal för att mäta värden över skärmen. Resultaten vi får är inte särskilt imponerande vad gäller färgexakthet. Den är å andra sidan är inte menad för professionella grafiska användare. Vitbalansen, svärtan och skärmens genomsnittliga exakthet huserar i territoriet för ”okej”.

Det vi mäter till en bra nivå är skärmens maximala ljusstyrka, där vi når 525 nits i skärmens högra kant. Anmärkningsvärt är att skärmens ljusstarkaste punkt inte är i mitten. Vi mäter upp till 15,6 procent skillnad i maximal ljusstyrka mellan den starkaste och svagaste punkten. Som väntat av en IPS-skärm är skärmen bra även i snäva betraktningsvinklar.

Nedan är sammanställda rapporter från DisplayCal. Delta E (ΔE) mäter skillnaden mellan hur vi uppfattar två färger. En vanlig person märker ingen skillnad med en dE-tolerans på under tre, medan ett tränat öga kan se skillnad ned till en tolerans på ett. Allt under ett anses ej vara märkbart av en människa.

Skärmresultat

Stäng

Batteritid, spelprestanda och kylning

Vi är något besvikna vad gäller spelprestanda och det vi får ut av RTX 3070. I någorlunda moderna titlar behöver vi inte bara sänka grafikinställningarna till väldigt låga, utan även upplösningen för att komma upp i tresiffrig FPS. Vi inkluderar moderna titlar med varierande krav, såsom PUBG och Cyberpunk 2077. Spelar vi på 1 200p istället för 1 600p så kan vi, i lite mer lättdrivna titlar, komma upp och nyttja skärmens uppdateringsfrekvens till fullo på grafikinställningar som är satta runt Medium. Exempel på titlar här är CS:GO, Dark Souls Remastered, Tekken 7, Trackmania 2020, Diablo 2 Resurrected. Titlar som PUBG, Cyberpunk 2077 och GTA:V är spelbara i 1 600p, men inte till den grad att vi kan säga att de är felfritt jämnflytande och definitivt inte på en grafikinställning över motsvarande Low. 165 Hz-skärmen är följsam men du bör inte räkna med att nå så höga frekvenser i moderna titlar i skärmens ursprungsupplösning, oavsett grafikinställningar. I 1 080p klarar Legion 5 Pro av samtliga titlar vi testat på höga inställningar.

Batteritiden i gaminglaptops är aldrig något att skryta med och dessvärre stämmer det även in på Legion 5 Pro. Vid vanlig kontorsanvändning får vi inte riktigt ut en hel arbetsdag, men nästan. Vi får ut sex timmars batteritid vid surfande, dokumenthantering och lättare videoströmning. Detta rimmar väl med PCMark 10 Modern Office-testet, där vi får ut 5 timmar och 48 minuter batteritid. Vid spelande kapas batteritiden drastiskt och vi får ut cirka 2-3 PUBG-matchers batteritid. I PCMark 10 Gaming-testet får vi ut 1 timme och 26 minuter. Dessa tester är med skärmen satt till 200 nits i ljustyrka.

Legion 5 Pro håller sig sval även vid tyngre belastning, nackdelen är att den inte är den mest tysta pjäsen. Fläktarna blåser på rejält under tyngre spelsekvenser samt i testsviter under stresstest. Vi upplever å andra sidan att ytan där vi har våra händer på tangentbordet är tillräckligt svalt. Vid test av andra gamingdatorer har vi ibland upplevt att datorerna blir så varma att det blir obehagligt att vila händerna på chassit vid spelande, så är inte fallet med Legion 5 Pro.

När det gäller förinstallerad programvara så finns det inte alltför mycket som behöver genomgå vår sedvanliga avinstalleringsprocess. Utöver Lenovos egna mjukvaror hittar vi endast McAfee LiveSafe, som också råkar vara den mest påträngande mjukvaran med många aviseringar och påminnelser om att testperioden är på väg att löpa ut.

Förinstallerad mjukvara
Lenovo System Update
Lenovo Vantage Service
McAfee LiveSafe
Nahimic
Lenovo Hotkeys
Microsoft 365

Jämförande prestandatester

Vi har prestandatestat Legion 5 Pro i jämförelse med HP Victus 16, en gamingdator med samma processormodell men med ett Nvidia RTX 3060. De har även samma konfiguration av DDR4-RAM, vilket gör processorjämförelser intressanta.

I Blender Benchmark, konfigurerad för att prestandatesta CPUn, ser vi cirka 10 procent bättre prestanda med Legion 5 Pro, jämfört med HP Victus 16. HP Victus 16 är tre procent snabbare än Legion 5 Pro i BMW27-testet men förlorar i övriga. För att sätta det i perspektiv så ligger 5800H i Lenovo Legion 5 Pro många sekunder efter den betydligt mer kraftfulla i9-11980HK-processorn i MSI GE76 Raider.

Resultat i sekunder, lägre är bättre

För att prestandatesta verklighetsbaserade scenarion har vi mätt renderingstiden för ett 4K 50p-projekt i DaVinci Resolve, en videoredigeringsapplikation. Intressant nog renderar 5800H i Legion 5 Pro snabbare än i9-11980HK i GE76 Raider i DaVinci Resolve-testet, men 5800H i HP Victus 16 är cirka 10 sekunder långsammare i snitt. Även i detta test ser Ryzen 7 5800H ut att vara bättre i Lenovo Legion 5 Pro jämfört med HP Victus 16. Legion 5 Pro är cirka nio procent snabbare i snitt.

 

Vi testade även att komprimera DaVinci Resolve-projektet. Projektet är 13,64 GB stort och innehåller 265 filer. Även här ser vi en bättre tillämpning av 5800H i Lenovo Legion 5 Pro i jämförelse med HP Victus 16, denna gång endast med lite blyga fem procent.

När vi testar i artificiella testsviter ser vi imponerande resultat från Lenovo Legion 5 Pro, åtminstone i jämförelse med HP Victus 16. I Max threads, 16 trådar och 8 trådar, är prestandaresultaten uppemot 20 procent bättre. De är samtidigt 1–2 procent sämre över en samt två trådar. Att resultaten av 5800H-implementeringarna skiljer sig så mycket även i testsviter är intressant. Lenovo Legion 5 Pro står sig även bra mot de betydligt snabbare processorerna Ryzen 9 5900HX och Intel i9-11980HK.
Om vi lämnar processorträsket och blickar in på artificiella tester för grafikkortet så hittar vi lite intressanta siffror. Vi har som tidigare nämnt samtestat Legion 5 Pro med RTX 3070, ihop med HP Victus 16 som använder RTX 3060. Legion 5 Pro kostar i skrivande stund cirka 24 procent mer än Victus 16, men presterar i 3DMarks testsvit i snitt 37 procent bättre. Det finns självfallet fler faktorer som spelar in vid inköp av en ny dator, men det är intressanta siffror som talar för att RTX 3070 kan vara ett mer prisvärt alternativ än RTX 3060, beroende på rådande marknadspris.

Tillbaka till summeringen

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid