Design och användarvänlighet

Det råder inget tvivel om att Apple fortfarande tillverkar några av de mest högkvalitativa bärbara datorerna på marknaden. 2018 års modeller av Macbook Pro är snygga, stilrena och känns riktigt gedigna med sitt förhållandevis slimmade aluminiumskal. Personligen finns det mycket jag gillar med tex. Lenovos Thinkpad-serie men det råder inget tvivel om vilken dator som ser bäst ut på ett välstädat skrivbord eller i vardagsrummet.

Apples 2018 års Macbook Pro på IFA bredvid ett annat prestandamonster – Thinkpad X1 Extreme

Med detta sagt har Apple fått en otroligt tuff konkurrens de senaste åren och samtidigt i flera fall i min personliga mening tagit flera steg bakåt i utvecklingen. Redan 2016 lanserade Apple sin nyvarande Macbook Pro-design med sin integrerade touchbar, lågprofilstangentbord och uteslutande USB Type-C kontakter. Två år senare är det fortfarande ytterst sällan jag känner att touchbaren hjälper mig i mitt arbetsflöde och jag svär dagligen över att inte ha någon enda USB Type-A kontakt tillgänglig. Mest förbannad blir jag ändå över Apples val att plocka bort SD-kortsläsaren på en ”Pro”-dator. Det är minst sagt frustrerande att sitta med adaptrar (i mitt fall dubbla) för att föra över 30-50GB 4K-video varje dag på en mässa. Eller för den delen att snabbt slänga över några foto från en DSLR-kamera.

Apple kan i slutändan tillverka hur snygga och stilrena datorer som helst, jag ser fortfarande bristen på SD-kortsläsare som ren idioti. Det hade utan tvekan fått plats med åtminstone en microsd-läsare.

Annons

Visst uppskattar jag fyra USB Type-C portar som med stöd för Thunderbolt 3 (40 Gbps) kan användas för att koppla in dubbla externa 5K-skärmar, externa grafiklösningar eller för den delen ladda din dator.

Den gigantiska musplattan med force touch-stöd är samtidigt den bästa i sitt slag på marknaden och strömknappen med integrerad fingeravtrycksläsare är riktigt smidig. Lågprofilstangentbordet har förbättrats sen förra året men har fortfarande inte lika bra känsla som Apples tidigare Macbook Pro-tangentbord med högre profil.

Macbook Pro känns framtidssäker men på bekostnad av användarvänlighet idag. I mitt personliga arbetsflöde har Macbook Pro ironiskt gått från att ha design och funktionalitet som en av sina styrkor till att det blivit en av dess största svagheter. Apple må kalla datorn Pro men man visar det inte i sina designval.

Annons

Innehåll

Annons

8
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
6 Thread replies
5 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
MorkulBlueAnton KarmehedPenrik Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Penrik
Gäst
Penrik

NH rekommenderar en kult-e-penis för över 75000:-
(Bara det löjliga priset för lädervästen till ”leksaken” kostar 2400:-, säger allt om Apple)
Där försvann förtroendet för NH tyvärr.

Morkul
Medlem
Morkul

måste bara säga att jag blev också lite besviken på NH när de gjorde en rekommendation. Även om texten förklarar tämligen bra så kommer flera siter använda NH loggan vid försäljning och därmed inte alla läsa texten.

Sedan tycker jag det är lite väl att tappa förtroendet helt bara för detta.

Medlem

Jag har en 2018 års modell av 13″ Macbook Pro, och med Core i7 CPU, 16GB RAM och 512GB SSD rök den på över 27.000kr. Rätt fläskigt, och mer än 100% högre pris än min förra 13″ Core i7 Macbook Pro från 2011. Man kan ju diskutera både framlänges och baklänges om det är prisvärt att betala 27kkr+ för en maskin med integrerad grafik, men sammantaget kände jag att det fanns inget bättre alternativ just för mig. Apples byggkvalitet är tämligen oslagbar; precisionen i chassi och övriga komponenter är helt sjukt bra. Finns inget att anmärka på alls, där. Pekplattan… Läs hela »