Prestanda och upplevelse

Apple tog i från tårna när man konfigurerade toppmodellen i sin nya Macbook Pro-familj och att vara först på marknaden med en 6-kärnig mobil Intel Core i9-processor är såklart en fjäder i hatten. Med detta sagt har nog de flesta av er sett rapporterna om att Core i9-modellen av Macbook Pro inledningsvis led av värmerelaterade prestandaproblem. För en som testat processorer och datordelar i snart 20 år kommer detta som föga överraskande.

Macbook Pro och andra högpresterande bärbara datorer på marknaden idag är riktigt tunna och innehåller samtidigt extremt kraftfulla processorer och grafikkretsar. Oavsett vilken magisk kylningslösning du har kommer datorerna att bli varma, behöva sänka sina klockfrekvenser eller ha extremt högljudda fläktar. Det gäller bara att hitta en så bra balans som möjligt.

Med en sexkärnig Core i9-processor ur Coffee Lake-familjen och 32 gigabyte DDR4-minne är flaggskeppet i Macbook Pro-familjen en välutrustad best. I prestandatester kan de extra kärnorna samt den högre boost-frekvensen ge en ganska tydlig fördel i vissa program och applikationer. Exempelvis i Geekbench 4 ser vi att 2018-års modell inte bara levererar en rejält mycket högre poäng i det flertrådade testet utan även i enkeltrådad prestanda. Detta tack vare att Core i9-8950HK har en maximal boostfrekvens på imponerande 4,8 GHz, mot 4,1 GHz i Core i7-7820HQ.

Detta kan komma att ge prestandaskillnader vid bildredigering och traditionella arbetsuppgifter men det kommer ofta krävas tunga filter och bildkompositioner för att få en märkbar skillnad. Att exportera videoproduktioner i Final Cut Pro X, som är kritiskt för oss på mässor, avlastas med Intel Quicksync och skiljer förhållandevis lite mellan den äldre Core i7 och nya Core i9-processorn. Trots sina två extra kärnor lyckades vi bara kapa en knapp minut på vår rendering av en drygt 4 minuter lång 4K 60fps video från vårt IFA-reportage i höstas. Med Intel QuickSync aktiverat tog renderingen drygt 7 minuter på vår 2018 års Core i9-modell mot knappt 8 minuter på fjolårets Core i7-modell.

4K 60 fps video export FCPX: Macbook Pro 2018: 07min 01sek – Macbook Pro 2017: 07min 46sek

Här har Macbook Pro och Final Cut Pro X samtidigt varit kungar i jämförelse med Adobe Premier och After effects på en bärbar PC. Det senare är betydligt mer omständigare för någon som inte jobbar med videoredigering dagligen. Premier Pro har inte förrän i år fått stöd för videoexportering med Intel Quicksync och har därför länge varit uteslutet för våra redaktioner i fält.

Värt att notera är att 2018 års Macbook Pro, likt sina äldre Core i7-syskon, blir rejält varm vid tyngre belastning. Datorerna är förhållandevis tysta men undertecknad har ofta suttit med svettiga ben och försökt få till en extra videoredigering under en stressig teknikmässa. Återigen, du kommer inte få såhär kraftfull prestanda i en tunn dator utan att det antingen blir riktigt varmt eller riktigt högljutt och Apple balanserar det mest mot det varma hållet.

Detta är också den största anledningen till varför du inte kommer att se några större prestandavinster trots fler kärnor. Som vi ser vid videoredigering och exportering av video arbetar både våra Macbooks vid snarlika effektförbrukningsnivåer. Utan effektivare tillverkningsteknik eller en ny och effektivare CPU-arkitektur finns det helt enkelt inte mycket spelrum för att öka prestandan utan att datorn blir för varm.

Det enda som, i skrivande stund, faktiskt inte är toppvalet i vår modell av Macbook Pro är grafikkretsen. Dess Radeon Pro 560X GPU är givet vassare än fjolårets 560-krets men då det troligtvis är väldigt få som spelar på sin Macbook Pro är det av mindre vikt. Det hade samtidigt varit intressant att se vad den Vega-baserade grafikkretsen, som senare lanserats som tillval, hade kunnat göra i vissa produktiva applikationer som Final Cut Pro X.

Apples SSD och T2-krets imponerar

Den största prestandaskillnaden ser vi dock är när vi arbetar med belastningar som tar Apples egna T2-krets med i beräkningarna. T2-kretsen är utvecklad för att styra unika funktioner som Touch ID och datorns touchbar men den hanterar även datorns lagringssystem.

Vi har som sagt testat toppmodellen med helt overkliga 4TB lagringskapacitet och vi kan bara lyfta på hatten för Apples lagringslösning i Macbook Pro 2018. Med hjälp av T2-kretsen som avlastar processorn vid belastning av lagringssystemet ser vi hur nya Macbook Pro piskar fjolårets redan imponerande SSD-lagring ordentligt på fingrarna. Runt 2 700 MB/s i läs- och skrivhastighet är fruktansvärt bra och över 50% högre än fjolårets Macbook Pro kunde mäkta med.

Det blir nästan än mer imponerande när vi tittar på effektförbrukningen för de två datorerna samt deras CPU-användning. T2-kretsen levererar 55% bättre prestanda men ger trots det Intels processor rejält med andrum. Både CPU-användning och effektförbrukning är betydligt lägre och inte minst mer regelbundet under hela testet. Något som gör att datorn har mer resurser över vid tung lagringsanvändning samt att både temperatur och batteritiden borde kunna påverkas positivt.

8
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
6 Thread replies
5 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
MorkulBlueAnton KarmehedPenrik Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Penrik
Gäst
Penrik

NH rekommenderar en kult-e-penis för över 75000:-
(Bara det löjliga priset för lädervästen till ”leksaken” kostar 2400:-, säger allt om Apple)
Där försvann förtroendet för NH tyvärr.

Morkul
Medlem
Morkul

måste bara säga att jag blev också lite besviken på NH när de gjorde en rekommendation. Även om texten förklarar tämligen bra så kommer flera siter använda NH loggan vid försäljning och därmed inte alla läsa texten.

Sedan tycker jag det är lite väl att tappa förtroendet helt bara för detta.

Medlem

Jag har en 2018 års modell av 13″ Macbook Pro, och med Core i7 CPU, 16GB RAM och 512GB SSD rök den på över 27.000kr. Rätt fläskigt, och mer än 100% högre pris än min förra 13″ Core i7 Macbook Pro från 2011. Man kan ju diskutera både framlänges och baklänges om det är prisvärt att betala 27kkr+ för en maskin med integrerad grafik, men sammantaget kände jag att det fanns inget bättre alternativ just för mig. Apples byggkvalitet är tämligen oslagbar; precisionen i chassi och övriga komponenter är helt sjukt bra. Finns inget att anmärka på alls, där. Pekplattan… Läs hela »