Användarvänlighet och skärm

Är det något Apple kan så är det att tillverka bra skärmar och i 2018 års modell av Macbook Pro får även Apples laptop-användare njuta av företagets true tone-teknik. Datorn är utrustad med sensorer som mäter omgivningsljuset och justerar färg och intensitet på Retina-skärmen för att matcha färgerna i ljuset omkring dig. Detta ska ge en mer naturlig bild oavsett vilken omgivning du befinner dig i.

Effekten blir exempelvis att man slipper känna att en vit bakgrund blir extra stickande blåvit i ett gul-ljust rum och vice versa. Vissa purister eller grafiker väljer att inaktivera true tone, åtminstone vid slutredigering, men för undertecknad är det helt klart en fördel vid vanlig användning.

15,4 tums skärmens upplösning på 2 880 × 1 800 pixlar är inte klassledande men det finns egentligen inget läge där den känns bristande. En 4K-skärm kunde varit intressant för videoredigering men frågan är om det inte är onödigt högupplöst på en skärm i förhållandevis begränsad storlek.

Ljusstyrkan på upp till 500 nits och true tone gör samtidigt att du kan använda din Macbook Pro hur smidigt som helst även ute i solen. Det är givetvis ingen optimal miljö för videoredigering, även om det faktiskt funkar, men du slipper oroa dig över att inte kunna se ordentligt när du sitter och arbetar ute på sommaren.

Macbook Pro har länge haft riktigt bra skärmar och 2018 års modell är bäst hittills. Vi hade gärna sett lite tunnare skärmramar men annars är det inte mycket att klaga på.

Tack vare 15-tums modellens rejäla chassi har Apple även gjort plats för ordentliga högtalare i sitt Macbook Pro-flaggskepp. Med dessa placerade vid båda kortsidorna av tangentbordet har du ljudet riktat mer eller mindre rakt mot lyssnarposition. Detta tillsammans med en förhållandevis kraftfull förstärkare gör att Macbook Pro levererar riktigt bra ljudkvalité och mycket väl kan extraknäcka som Spotify-stereo i hotellrummet. Basen är knappast något att skryta över men datorn klarar sig bättre än många andra slimmade bärbara datorer.

Innehåll

8
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
6 Thread replies
5 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
MorkulBlueAnton KarmehedPenrik Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Penrik
Gäst
Penrik

NH rekommenderar en kult-e-penis för över 75000:-
(Bara det löjliga priset för lädervästen till ”leksaken” kostar 2400:-, säger allt om Apple)
Där försvann förtroendet för NH tyvärr.

Morkul
Medlem
Morkul

måste bara säga att jag blev också lite besviken på NH när de gjorde en rekommendation. Även om texten förklarar tämligen bra så kommer flera siter använda NH loggan vid försäljning och därmed inte alla läsa texten.

Sedan tycker jag det är lite väl att tappa förtroendet helt bara för detta.

Medlem

Jag har en 2018 års modell av 13″ Macbook Pro, och med Core i7 CPU, 16GB RAM och 512GB SSD rök den på över 27.000kr. Rätt fläskigt, och mer än 100% högre pris än min förra 13″ Core i7 Macbook Pro från 2011. Man kan ju diskutera både framlänges och baklänges om det är prisvärt att betala 27kkr+ för en maskin med integrerad grafik, men sammantaget kände jag att det fanns inget bättre alternativ just för mig. Apples byggkvalitet är tämligen oslagbar; precisionen i chassi och övriga komponenter är helt sjukt bra. Finns inget att anmärka på alls, där. Pekplattan… Läs hela »