Slutsats

Apple Macbook Pro har varit ett förstaval bland många produktiva användare genom åren. Datorerna har varit välbyggda och Mac OS X har ofta ansetts som ett stabilt och förhållandevis intuitivt operativsystem. En påkostad men användarvänlig dator helt enkelt.

Ironiskt nog är det detta kärnvärde som tagit mest stryk de senaste åren och med samma grunddesign som fjolårets Macbook Pro har inte mycket förändrats. Tangentbordet är fortfarande sämre än för några år sedan, touchbaren känns fortfarande svår att motivera kostnadsmässigt och frustrationen över en slopad SD-kortsläsare och vanliga USB-portar är fortfarande ihållande. Medan konkurrenter som Microsoft och Huawei börjat göra riktigt smarta och produktiva bärbara datorer har Apple egentligen inte gett oss några produktiva fördelar i årets Macbook-uppdatering.

Det som är nytt är en riktigt trevlig true-tone-skärm och de värsta prestandakomponenterna du kan hitta i en bärbar dator – om du har råd vill säga. Den sexkärniga Core i9-processorn är riktigt kraftfull men precis som föregående Core i7-processor är den begränsad av datorns effektförbrukning och kylningsystem. Enda sättet att komma förbi detta är effektivare kretsar eller bättre kylning av nuvarande chip. Detta tar oss också till den i min mening mest imponerande prestandakomponenten i Macbook Pro 2018, den mäktiga SSD-lösningen och Apples T2-krets.

Riktigt imponerande överföringshastigheter på upp mot 3 000 MB/s uppnås med full kryptering utan att Intel-processorn knappt behöver väckas. Allt tack vare Apples egenutvecklade T2-krets som får oss att fundera på framtiden. Tänk att para en större variant av Apples ARM-baserade CPU-arkitektur från företagets mobila divisioner med en T2-krets och vi kan ha en ny era framför oss i Macbook Pro-familjen. Det känns som en nästan naturlig utveckling men när det väl sker är högst oklart.I dagsläget är Macbook Pro 2018 en på det stora hela väldigt kapabel dator som i vissa aspekter, lagringslösningen och Final Cut Pro, inte går att matcha i ett PC-format. I många andra aspekter finns det dock både likvärdiga och bättre alternativ när det kommer till både användarvänlighet och produktivitet, en sits Apple satt sig själva i genom diskutabla designval. För oss i redaktionen på NordicHardware och även vår systerredaktion Surfa.se är Apples Macbook Pro fortfarande ett viktigt arbetsverktyg i fält. Det är dock inte ett lika självklart val som tidigare där åtminstone våra arbetsflöden saknar funktionalitet som SD-kortsläsare och ett snäppet bättre tangentbord, frågan är hur läget ser ut under nästa år.

Den slutgiltiga frågan då; ska du köpa toppmodellen av Macbook Pro 2018 för 75 000 kronor? Behöver du fråga är svaret garanterat nej och även om du har mer pengar än vett är det ett diskutabelt beslut. Vill du satsa på Mac och en produktiv Apple-dator är alternativen inte så många och 2018 års Macbook Pro är på de flesta sätt den bästa hittills. Vilket också gör att datorserien är värd en rekommendation för produktiva Apple-användare. Köp dock inte flaggskeppet med max lagring som kostar 75 000 kronor utan satsa på en mer prisvärd modell, en Macbook Pro blir aldrig ”billig” men bara genom att välja 1TB lagringskapacitet istället för 4TB sparar du drygt 30 000 kronor. Pengar som kan läggas på otaliga externa hårddiskar, ytterligare en välutrustad dator eller varför inte en vintersemester till Thailand?

Rekommendation – För produktiva Apple-användare

Väljer du mellan en Windows PC och Mac OS X som plattform eller inte känner dig i särskilt behov av Apples ekosystem finns det många bra och ofta billigare alternativ till Macbook Pro på marknaden. Apples senaste Macbook är inte perfekt men för dig som föredrar Apple och Mac OS X är 2018 års modell den bästa produktiva bärbara Macbook-datorn hittills med imponerande prestanda och byggkvalitét. Notera att vår rekommendation INTE avser modellen för 75 000 kronor utan vi rekommenderar en mer balanserad och prisvärd modell med främst lägre lagringskapacitet.

Apple Macbook Pro 15 (Mid-2018)
8.2 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
CPUCore i9-8950HK
GPURadeon Pro 560X
Fördelar
+ CPU-prestanda
+ Klassledande SSD-lösning
+ Byggkvalité och skärm
Nackdelar
- Ingen SD-läsare/USB-A
- Tangentbordet
- Galen prislapp
Bra att veta
Macbook Pro 2018 15" kostar från 27 995 SEK. Satsa på minst Core i7 CPU, 16GB minne samt 512GB lagring.
Prestanda9
Kylning/Design8
Batteritid7.5
Pris
75 000:-
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Marknadsanalys 2018-12-06

Laptopmarknaden har på flera sätt blivit hetare än någonsin där det enligt redaktionen känns som att PC och Windows-alternativen fortsätter att plocka mark. Windows 10 är en mer mogen mjukvara och på hårdvarusidan har flera aktörer som Microsoft, Huawei och Dell visat framfötterna med riktigt välbalanserade och utrustade laptops.

Apple fortsätter att göra några av de mest välbyggda bärbara datorerna på marknaden och blir för många produktiva användare oumbärliga med sina mjukvaror som Final Cut Pro X. Företagets designval frustrerar dock fortfarande och frågan är hur Apples nästa generations Macbook-familj ser ut, både utan och innan.

Den här artikeln är en del av Svenska Laptopguiden, vårt löpande test av bärbara datorer. Där hittar du alltid våra aktuella rekommendationer, länkar till alla våra bärbara datortester och andra relaterade artiklar.

8
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
6 Thread replies
5 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
MorkulBlueAnton KarmehedPenrik Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Penrik
Gäst
Penrik

NH rekommenderar en kult-e-penis för över 75000:-
(Bara det löjliga priset för lädervästen till ”leksaken” kostar 2400:-, säger allt om Apple)
Där försvann förtroendet för NH tyvärr.

Morkul
Medlem
Morkul

måste bara säga att jag blev också lite besviken på NH när de gjorde en rekommendation. Även om texten förklarar tämligen bra så kommer flera siter använda NH loggan vid försäljning och därmed inte alla läsa texten.

Sedan tycker jag det är lite väl att tappa förtroendet helt bara för detta.

Medlem

Jag har en 2018 års modell av 13″ Macbook Pro, och med Core i7 CPU, 16GB RAM och 512GB SSD rök den på över 27.000kr. Rätt fläskigt, och mer än 100% högre pris än min förra 13″ Core i7 Macbook Pro från 2011. Man kan ju diskutera både framlänges och baklänges om det är prisvärt att betala 27kkr+ för en maskin med integrerad grafik, men sammantaget kände jag att det fanns inget bättre alternativ just för mig. Apples byggkvalitet är tämligen oslagbar; precisionen i chassi och övriga komponenter är helt sjukt bra. Finns inget att anmärka på alls, där. Pekplattan… Läs hela »