En iögonfallande pjäs som kanske bäst lämpar sig för mässor? Microsoft Surface Laptop Studio är en välbyggd och unik 2-i-1-dator som vänder blickar. Medioker prestanda och skärm får oss dock att undra vem Surface Laptop Studio har som målgrupp.

Summering

Microsoft Surface Laptop Studio

Intel Core i7-11370H, Nvidia GeForce RTX 3050 Ti

Samsung 512 GB M.2 NVMe SSD (MZVLQ512HALU-00000)

16 GB LPDDR4x

14,4 tum IPS PixelSense, 2 400 x 1 600 (120 Hz, 201 PPI, 3:2)

Microsoft Surface Laptop Studio är en välbyggd och stilrent konstruerad pjäs med många finesser som står ut. Det ovanliga allt-i-ett-konceptet är särskilt ögonbrynshöjande. Tangentbordet är dessutom riktigt bra och så även högtalarna. Vi får dock backa bandet lite. Den lider nämligen av en identitetskris: vem är Surface Laptop Studio egentligen gjord för? Den är för tung för att bekvämt hanteras som en surfplatta, skärmen är inte bra nog för en professionell miljö och hårdvaran är för svag för tyngre belastning. För sin höga prislapp finns det mer attraktiva alternativ på marknaden.

Design och konstruktion

Det råder inga tvivel om att Microsoft Surface Laptop Studio är snygg. I våra ögon kan den vara den snyggaste datorn som nått vår testbänk på länge. Den är stilren med sina mjuka och  rundade former och känns genomtänkt. Simpel och sofistikerad, så som vi gillar. Mycket av formspråket i Surface Laptop Studio påminner oss om MacBook Pro från Apple, vilket är en positiv egenskap i våra ögon.

Microsoft slår till och med Apple på fingrarna sett till hur snåla och diskreta de är med utsmyckning. Det finns endast en Microsoft-logotyp på baksidan av skärmen, utöver det finns inget som stjäl uppmärksamhet från datorns fagra former.

Den riktiga höjdpunkten i konstruktionen är att skärmen går att ställa in i tre olika lägen. Utöver det klassiska laptopläget kan skärmen även böjas till ett presentatörläge samt ett surfplatteläge. Detta är möjligt med hjälp av en extragänga som sträcker sig längs baksidan av bildpanelen samt tack vare magneter som säkrar skärmen i respektive läge. Två-i-ett-datorer är inget nytt, men utförandet med en gänga längs panelens mitt är ett effektivt sätt att möjliggöra lägesbyten, utan att behöva lyfta, vrida och vända på hela laptopen. Båda skärmgängorna har en bra balans mellan styvhet och lätthet.

Det är inte bara utseendet som talar för Laptop Studio, bygget känns även robust och gediget. Det finns ingen märkvärdig resonans från innanredet och det finns inget knak när vi vrider och vänder på datorn. Chassit består av aluminium och magnesium. Det är rimligt att anta att det sistnämnda är för att få ned vikten och möjliggöra bekvämare hantering i surfplatteläget. Trots magnesium i chassit så väger datorn 1 822 gram enligt vår våg, vilket är över vår smärtgräns för vad vi anser är bekvämt att hantera med en hand. Det är också cirka 200 gram mer än Apples nya ”bulkiga” Macbook Pro. Vikten kanske inte gör mycket för bekvämligheten men den höjer i alla fall intrycket av god byggkvalitet och strukturell integritet.

I samma veva som vi pratar om vikt så passar vi på att nämna att chassit är tjockt. Den vikbara skärmen är en anledning. Utöver det är chassit uppdelat i ett övre och nedre plan. Det nedre planet har räfflade öppningar för att innanredet ska kunna andas. Vi upplever dock att fläktutblåsen är centrerade på vardera främre sida av datorn. De är perfekt positionerade så att våra handleder som ska känna av en obekväm värmebildning.

Gummifötterna på undersidan är avlånga. De är enkla och effektiva. Hade vi fått bestämma hade alla laptops använt denna lösning. Gummit i fråga har en len och mjuk karaktär, en bra balans för att säkerställa att datorn inte far och flyger, ändå inte omöjlig att rubba.

Portkapitlet blir kort. Det finns två Thunderbolt 4-portar, en 3,5 mm hörlursingång samt en Surface Connect-laddningsport. Det kan kännas något snålt i vårt tycke. Önskar vi använda externa skärmar eller kringutrustning så är det dockningsstationer eller motsvarande som gäller.

Vi hade sett fram emot att sedvanligt kika på innanredet för att se vilka komponenter som är utbytbara. Vi lyckas dock inte hitta ett sätt att öppna upp Surface Laptop Studio på ett säkert sätt. Det finns dolda skruvar under gummilängderna men trots att vi skruvar ur dessa, kan vi inte öppna datorn utan att totalförstöra chassit.

Användning, bästa tangentbordet och sämsta pekplattan

Tangentbordet är nog vår laptopfavorit på senare tid. Vi har allt som vi önskar i ett tangentbord, en mjuk och behaglig bottning med en lätt taktil händelse som inte överrumplar fingrarna. Den taktila händelsen sker direkt när vi påbörjar vårt nedtryck. I vissa tangentbord kan det leda till att slaglängden upplevs som kort, då fingrarna går direkt från motstånd till botten, men i Surface Laptop Studio kan vi fortfarande få en känsla för att det finns en sträcka till botten. De större tangenterna är väl stabiliserade, konsekventa och ljudnivån är lågmäld och djup i sin karaktär. I linje med datorns diskreta formspråk och design är även tangenttrycket enkelt och anonymt, så som vi gillar det.

Pekplattan är inte vår favorit. Ytan är väldigt fin och len, pekrörelserna känns bra men allt faller på klickfeedbacken, åtminstone enligt vår preferens. Feedbacken är mycket mild, både till ljud och känsla. Det är en märklig känsla att beskriva. Det känns kort och skarpt till botten, inte särskilt mjukt. Det känns ändå platt och identitetslöst. Det närmaste vi kan likna det med är iPhones som har en hemknapp med taktil motor, alltså inte en faktiskt fysisk knapp. Känslan i pekplattan är ungefär som att trycka på hemknappen medan telefonen är avstängd. Det positiva med pekplattan är i alla fall att känslan är konsekvent över hela ytan.

Om vi tröttnar på pekplattan kan vi alltid falla tillbaka till pekskärmen. Skärmen använder Microsofts PixelSense-teknologi som har stöd för upp till tio pekpunkter. Den är förvånansvärt responsiv och träffsäker. Den är inte på samma nivå som en modern flaggskeppssmartphone men den fungerar bra i exempelvis presentationssyfte, med skärmen transformerad för att dölja pekplattan. Skärmen känner automatiskt av den fysiska orienteringen och anpassar smidigt innehållet med hjälp av en inbyggd accelerometer och ett gyroskop.

Kameran presterar i linje eller lite bättre än vi kan vänta oss av en webbkamera med 1 080p-upplösning. Bilden är sedvanligt utsmetad men vi upplever inte ett lika stort detaljbortfallet som med vissa andra laptops. Vi noterar även att kameran presterar något bättre i rum med normal inomhusbelysning än flera konkurrenter. Även mikrofonen presterar ett par nivåer över de flesta laptopmikrofoner vi testat. Sammanfattningsvis har Surface Studio Laptop ingen professionell mediautrustning men den duger gott och väl för vardaglig användning.

Vi passar nu på att berömma högtalarna. Det är ett fylligt och klart ljud som kommer från högtalarna. Djupare frekvenser är åt det tydligare hållet och har bra slagkraft för att vara en laptop. Vi har inget att klaga på när det gäller mellanregistret, oavsett ljudvolym. Överlag får vi en bra ljudbild som duger gott och väl till bra upplevelse vid mediakonsumption.

En trevlig slutnotering av detta kapitlet är att det är skönt att få uppleva en laptop utan någon förinstallerad tredjepartsmjukvara.

Bra skärm som har det kämpigt med vissa nyanser

Innan vi grottar ned oss i testresultaten, finns det en detalj som vi inte riktigt förstår oss på. Det är att skärmen inte bara är rundad i chassit. Även visningspanelen är rundad i hörnen, vilket leder till pixelbortfall. Vi kan inte identifiera en rimlig anledning till utförandet. Vi kan se denna typ av implementation som lämplig i mobiltelefoner som siktar in sig till så små ramar som möjligt, men det finns en tydlig ram i Surface Laptop Studio. Om den rundade skärmen är estetiskt tilltalande eller inte är preferens men funktionellt är det inte.

Sett till våra testresultat i DisplayCal kan vi konstatera att Surface Laptop Studio har en bra vitbalans, om än åt det något kallare hållet. Även skärmens djupaste svärta håller en bra nivå. Skärmen får det dock kämpigare när vi kollar färgexaktheten. Här mäter vi Delta E till 2,47 i snitt, vilket är mycket bra, men snittet tyngs ner primärt av olika gröna nyanser. Hur kan det komma sig? Anledningen är att skärmen endast stödjer sRGB och med det försvinner en stor del av färgspektrumet mot det gröna hållet när vi vill visa HDR-innehåll med DCI-P3-färg. Den professionella användaren eller HDR-fantasten får leta efter ett annat alternativ.

Delta E (ΔE) mäter skillnaden mellan hur vi uppfattar två färger. En vanlig person märker ingen skillnad med en dE-tolerans på under tre, medan ett tränat öga kan se skillnad ned till en tolerans på ett. Allt under ett anses ej vara märkbart av en människa.

Nedan är sammanställda rapporter från DisplayCal för de som gillar att grotta ner sig i siffror.

Skärmresultat utan TrueTone

Stäng

Vi mäter maximal ljusstyrka till 484 nits. Ljusstyrkan är relativt konsekvent över samtliga ytor, förutom i nedre högra hörn. Skillnaden mellan den ljusaste och den ljussvagaste skärmzonen är 7,23 procent. Nedan är våra mätresultat i nits.

Långsamma komponenter ger långsam prestanda

Den äldre Tiger Lake-processorn som huserar i Surface Laptop Studio, i kombination med Nvidias RTX 3050 Ti, är något blygsamma med tanke på den prislapp som Microsoft har satt på datorn. I stort upplever vi de sämsta prestandaresultaten i vårt labb på länge, vilket inte är oväntat med tanke komponenterna. Som konsument får man göra avvägningen: är två-i-ett och Surface Laptop Studio rätt, även om prestandan får lida?

Vi har svårt att se att någon konsument intresserar sig för Surface Laptop Studio i spelsyfte men vi kan rapportera att en mängd moderna titlar faktiskt är spelbara, om än med sänkta grafikinställningar och lägre upplösning. Även nylanserade Elden Ring är fullt spelbart på låga grafikinställningar i 1 080p, med relativt höga bildrutor per sekund i de allra flesta områden. Elden Ring är inte ett spel där spelaren vill känna sig hämmad av FPS, det finns gott om andra saker att oroa sig över i spelet. Lättare titlar flyter på, exempelvis CS:GO, Dota 2 och League of Legends. För något mer krävande spel kommer experimentering med inställningar att krävas och då vi får gå in med mentaliteten att vi inte kan kräsna över upplösning.

Medan vi prestandatestar och spelar går fläktarna igång i högvarv, så högt att ljudet från de annars bra högtalarna drunknar. Det är i alla fall bra att vi inte upplever prestandaförsämringar vid belastning och värmebildning.

Microsoft Surface Laptop Studio klarar av vardaglig dokumenthantering, surfning och lättare grafiskt skapande. Så fort det rör sig om tyngre applikationer för till exempelvis modellering eller tyngre videoredigering, blir det utmanande för hårdvaran.

Batteritiden testar vi till nästan exakt tio timmar i PCMark 10 Modern Office, en syntetisk testsvit. I PCMark 10 Gaming får vi ut 1 timme och 16 minuters batteritid. Vi kan även bekräfta att runt 10 timmar är vad vi faktiskt får ut vid kontorsanvändning, där vi bland annat surfar, strömmar video på Youtube, spelar musik via Apple Music och hanterar dokument av olika typer.

Jämförande prestandatester

Testresultaten nedan hjälper oss visualisera prestandaresultaten och skillnaderna mot andra datorer vi nyligen testat.

För att prestandatesta verklighetsbaserade scenarion har vi bland annat mätt renderingstiden för ett 4K 50-projekt i DaVinci Resolve, en videoredigeringsapplikation. Renderingstiden presenteras i sekunder, där lägre värde är bättre.

Renderingstider är en sak, men att faktiskt videoredigera i DaVinci Resolve är utmanande. Så fort vi blandar in effekter i videokanalerna får den problem. För den tålmodige är det möjligen användbart men upplevelsen är inget att hänga i julgranen.

Vi testade även att komprimera DaVinci Resolve-projektet. Projektet är 13,64 GB i storlek och innehåller 265 filer. Även här är komprimeringstiden mätt i sekunder.

Vi följer upp med ett gäng syntetiska testsviter. Först ut är processortestet CPU Profile i 3DMark. Här blir det tydligt att Tiger Lake-processorn har svårt att hänga med i allt över två trådar.

I 3DMark utsätter vi även grafikkortet för ett gäng prestandatester. Närmast besläktade jämförelsekortet är RTX 3060, som presterar långt bättre än 3050 Ti i DX11-, DX12- och i ray tracing-testerna.

Vi har även testat Surface Laptop Studio i Cinebench och Geekbench. Vi har dessvärre inte relevant referensdata för dessa testsviter för att kunna dra några större slutsatser. För den nyfikne är resultatet i Cinebench 5 031 för Multi core och 1 271 för Single core. I Geekbench mäter CPU 1 311 i Single och 4 866 i Multi core. GPU i OpenCL mäter 60 664.

Tillbaka till summeringen

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid