Summering och omdöme

Summering och omdöme

När Nvidia lanserade Geforce GTX 1070 var det många som förväntade sig en ny och förbättrad version av förra årets succé Geforce GTX 970. Men likheterna i namnet visade sig vara den enda likheten mellan de två. Geforce GTX 1070 är inte ett mellanklasskort likt föregångaren. Om man ser till pris och prestanda är Geforce GTX 1070 mer än spirituell uppföljare till Geforce GTX 980 än till lillebror Geforce GTX 970.

Ett Geforce GTX 1070 presterar i genomsnitt upp till 30 procent bättre än fjolårets flaggskepp Geforce GTX 980 och runt 50 procent bätre än föregångaren Geforce GTX 970. Likt prestandan har prislappen skenat och landar på ungefär det dubbla när vi jämför GTX 1070 vid runt 5 000 kronor och GTX 970 som idag går att hitta för under 2 500 kronor. Men är det något vi lärt oss så är det att du aldrig får maximal prestanda per krona i prestandasegmentet.

Prestandagrafikkort för 1440p och 4k

Geforce GTX 1070 presterar riktigt bra i alla upplösningar och det är i upplösningen 4k som det får spänna musklerna. Grafikkort som fjolårets GTX 980 klarar i nyare spel knappt 30 bilder per sekund i 4k, men i samma spel kommer Geforce GTX 1070 upp över 40 bilder per sekund. Med något nedskruvade grafikinställningar är 4k-upplösning klart gångbart för ett GTX 1070-kort. Tittar vi på nyare grafikintensiva spel som Far Cry 4 och Battlefield 4 i upplösningen 1440p ser vi en prestandaskillnad på ungefär 50 procent i båda spelen jämfört med GTX 970, och ungefär 30 procent bättre än GTX 980. Om vi skruvar upp upplösningen till 4k i samma spel räknar vi prestandavinsten till ungefär samma procentuella värden, 50 procent bättre än GTX 970 och 30 procent bättre än GTX 980. Resultaten från det syntetiska testet 3DMark Futurmark Fire Strike visar på exakt samma prestandaskillnader. GTX 1070 presterar betydligt bättre än fjolårets flaggskeppskort och det nya, högre priset reflekterar detta.

Nvidias nya grafikkrets är inte ett grafikkort för majoriteten av spelarna, snarare ett entusiastkort för spelar som vill ha högre bilder per sekund i 1440p och 4k. Geforce GTX 1070 presterar väldigt nära storebror Geforce GTX 1080 och är ett mer lämpligt alternativ för budgetmedvetna entusiaster med högupplösta bildskärmar.

MSI Geforce GTX 1070 Gaming X

MSI_GTX 1070 Gaming X slutledningMSI levererar ett anmärkningsvärt välsvarvat paket med nya Geforce GTX 1070 Gaming X, det är höga klockfrekvenser från fabrik och en riktigt bra kylarlösning. Som vi nämnde tidigare i artikeln har MSI tre olika lägen för frekvenserna, och i standardläget Gaming Mode presterar Gaming X betydligt bättre än referenskortet i nästan alla spel.

Gaming X presterar i genomsnitt upp till 4 procent bättre än referenskortet Founder’s Edition i de flesta spel och upplösningar. De högre klockfrekvenserna och den lite högre strömförbrukningen är inga problem för Twin Frozr VI-kylaren som håller det här kortet riktigt svalt och imponerande tyst. Konsumenterna kan välja att få ut lite mer av kortet genom att ställa det i det högre klockade läget OC Mode, och slippa överklocka det själva. Men skulle man vilja överklocka det så är det också fullt möjligt.

I vårt överklockningstest fick vi upp MSI Geforce GTX 1070 Gaming X till basfrekvensen 1 702 megahertz, boostfrekvensen 1 892 megahertz. Vilket gav en effektiv boostfrekvens under belastning på som högst 2 101 megahertz. Det är mer eller mindre så högt man kommer idag utan att försöka modifiera sig förbi Pascal-kretsarnas inbyggda begränsningar.

På det stora hela har MSI slagit en ”hole in one” med Geforce GTX 1070 Gaming X och det förtjänar en rekommendation för sin grymma prestanda, den nya och imponerande effektiva kylarlösningen Twin Frozr VI samt goda överklockningspotential. Enda nämnvärda nackdelarna är att kortet är lika stort som sin prislapp så se till att ha plats i chassit och pengar i plånboken.

MSI Geforce GTX 1070 Gaming X
8.8 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Längd279 mm
Minne8GB GDDR5
Fördelar
+ Bra prestanda per krona
+ Kylarlösning i toppklass
+ Kretskort och OC-potential
Nackdelar
- Hög prislapp i klassen
- Högt kretskort
Bra att veta
Har tre frekvenslägen, Silent, Gaming och OC. De olika lägena kan enkelt aktiveras i medföljande mjukvaran.
Prestanda8.5
Kylning9.5
Energieffektivitet8.5
Pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Marknadsanalys

Den nya generationens grafikkort och partnertillverkarnas modeller har precis börjat hitta ut till butikerna, med Geforce GTX 1080, Geforce GTX 1070 och AMD Radeon RX 480. Nvidias modeller är dyra entusiastkort medan AMD siktar sig på gaming-konsumenter med deras billigare Polaris-kort. Entusiaster som vill spela i 1440p och 4k kan under sommaren vända sig till Nvidia, eller vänta på konkurrenten AMD som förväntas lansera deras entusiastkort som tidigast till senhösten men kanske först nästa år. Värt att notera är att Geforce GTX 980 Ti som presterar något sämre än Geforce GTX 1070 i sina standarfrekvenser är en erkänt god överklockare och idag reas ut hos många handlare. Vill du göra kap i prestandaklassen kan det vara värt att hålla ögonen öppna på dessa erbjudanden.

För riktigt budgetmedvetna konsumenter är det fjolårets entusiastkort som gäller, eller som vi skrev i vår recension av Radeon RX 480, vänta på partnerkorten som löser kylningsproblemen och strömförbrukningsproblemen. Nvidia har även de ett budgetvänligt grafikkort på gång, nämligen Geforce GTX 1060, så det kan vara värt att hålla i plånboken åtminstone tills den 19:e juli när kortet lanseras officiellt.

8
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
3 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
ViktorNiclasHamit Sen Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Niclas Johansson
Medlem

Mycket bra test. Tack för det 🙂 Jag sitter själv på ett MSI GTX1070 Gaming X. Har ett 650W G2 agg, så det borde väl inte vara några problem att köra SLI i framtiden?

Medlem

MSI Geforce GTX 1070 Gaming X

Medlem

tänkte köpa MSI Geforce GTX 1070 Gaming X men vilket moderkort behöver jag till det

Medlem
Nexus666

Du behöver ett moderkort med PCI Express-version PCI-E 3.0 X16

Viktor
Medlem
Viktor

Tjenare! Ska köpa ett nytt kort och MSI Geforce GTX 1070 Gaming X är det som matchar min prisklass bäst. Men nu såg jag att det kommit ett MSI Geforce GTX 1070 Gaming Z. Så min fråga är; ska jag lägga dom extra hundra kronorna det skiljer mellan X och Z. Eller vad tycker ni? Tacksam för hjälp 🙂

Viktor
Medlem
Viktor

Efter lite googlande fick det bli X-modellen. Kändes inte som att Z-modellen var värd 500:- extra för det lilla. ?