För några veckor sedan var vi i Seoul och fick, som enda svenska media, en förhandstitt på Samsung kommande SSD 960 Pro. Nu har vi hårdtestat Samsungs nya flaggskepp i testlabbet.

Då var det den tiden på året igen. Samsung har avslutat sin Global SSD Summit och i vanlig ordning så ser det ut som om Samsung kommer att förstärka sin position som den mest framgångsrika SSD-tillverkaren i världen (i alla fall bland konsumentenheter). Faktum är att än så länge är det få som lyckats rubba Samsung ledande position i nästan alla marknadssegment. Samsung har exempelvis den snabbaste SATA-enheten i form av 850 Pro (som nu är 2 år gammal). Man har fortfarande den snabbaste mainstreamenheten i 850 Evo, som är Samsungs mest framgångsrika SSD någonsin. I de billigaste segmenten så är det lägsta möjliga pris som gäller och även om 750 Evo är riktat mot den marknaden så är det fortfarande lite för snabb och lite för dyr för att egentligen tillhöra de absolut billigaste enheterna. Även bland externa SSD så har Samsung tagit ett rejält kommando med sina T1 och T3 enheter.

Ett år sedan 950 Pro

Sedan har vi de snabbaste av alla modeller, nämligen PCIe-baserade enheter som använder NVMe istället för AHCI. Även om Intel var först med sin 750 serie, så var det egentligen Samsung som verkligen tog NVMe och PCIe till vanliga konsumenter med 950 Pro, som släpptes förra året. Prestandamässigt så var den snabbare än 750 på vissa saker, men långsammare på andra. Trots det använde man sig av ett betydligt mindre format (M.2) och en betydligt lägre prislapp. Och även om det kommit ett par nya enheter i den här kategorin (Toshiba RD400, HyperX Predator exempelvis) så är det ingen som kunnat matcha Samsungs 950 Pro.

Trots framgångarna så hade 950 Pro några problem. Exempelvis så kunde den bli väldigt varm om man utsatte den för tung belastning under längre tid. Dessutom så fanns den endast i storlekarna 256 gigabyte (GB) och 512 GB och även om den kostade mindre än Intel 750, så var den fortfarande dubbelt så dyr som många SATA-enheter.

För att försöka råda bot på dessa problem så har Samsung nu släppt en helt ny SSD som då fått namnet 960 Pro. Men den nya enheten så bygger man vidare på det man skapade förra året och samtidigt som man försöker lösa de saker som 950 Pro kritiserades för, så försöker man också öka prestandan för att ta SSD-lagring till nya skyhöga nivåer. Välkomna till Nordichardwares recension av Samsung 960 Pro

22
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
16 Thread replies
5 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
BogeyGustav GagerklappadarrenjRråland Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Kurt I. Kuvös
Gäst

Det går fort nu (pun intended)! 2,7Gbyte/s läshastighet börjar så sakteliga närma sig vad m2 alls – med hänsyn till overhead – mäktar göra på sina max 4 PCIe lanes.
Man får hoppas att m2 uppdateras i samband med PCIe 4.0 🙂

Anton Karmehed
Admin

Ja det är ganska overkliga hastigheter måste man säga. Lagringsmarknaden betar av nya överföringsprotokoll snabbare än vissa byter kallingar. 🙂
Men vi ser ju redan hur tillverkarna gått över till PCIe x8 för att kunna öka hastigheten ytterligare.

Kurt I. Kuvös
Gäst

Lagringsmarknaden verkar dock landa ganska tryggt i *någon variant av PCIe* sedan SATA till synes slutat försöka. Du skrämde mig lite där, jag trodde att jag kanske missat någon ny socket-typ för M.2 som tillät x8 men så verkar ej vara fallet? Antar att du menar fullstora PCIe-kort. Jag föredrar nog faktiskt sådana, i vart fall för stationära maskiner, men åtgången av pci-lanes kan bli knölig om man råkar köra många instickskort. Rätt vad det är sitter man där med skammens rodnad på kinderna och kör instickskort på färra lanes än vad de egentligen vill ha. ”Fåtalet” PCIe-lanes tror jag… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin

hehe ja förlåt Kurt, jag som va lite otydlig. På servermarknaden är det nästan uteslutande rena PCIe-lösningar de kör, alltså fysiska PCIe-kort och det var de jag syftade på. 🙂 jag föredrar det på ett sätt men på ett annat är det problematiskt, har mATX nu och vill testa dubbla GPUer. hade jag kört PCIe-kort för SSD hade jag bokstavligen varit kokt 😛 Sen är det som du säger ont om PCIe-lanes samt att moderkorten har lite olika konfiguration för hur banorna går till de olika portarna. Det fick vi erfara i våra kontorsbyggen där vi körde Intel 750 på… Läs hela »

Rråland
Gäst
Rråland

Jag läste era mätningar om spelprestanda men … ja, hur tolkar man resultatet? På vilket sätt märks en snabbare SSD i spel, annat än i mätvärden?

Anton Karmehed
Admin

Det där är en jättebra fråga Rråland som vi kommer att dyka djupare i. Det snabba svaret, innan Gustav kommer med det långa ;), är att skillnaden är väldigt olika beroende på spel och situation. Du kan märka att du laddar en karta i ett spel betydligt snabbare med en SSD, eller att själva spelet startar snabbare än om det ligger på en hårddisk. Vilket gör den generella spelupplevelsen bättre och i vissa onlinespel faktiskt kan bli en fördel när du kommer in tidigare på kartan än andra. Ser du däremot på FPS i spel, alltså antalet bilder per sekund… Läs hela »

Rråland
Gäst
Rråland

Jo, men det är jag helt och fullt med på att en SSD laddar banor med mera snabbare än en HDD. Men om jag nu investerar i t ex den här ursnabba SSD:n (istället för den SSD jag har idag), exakt hur mycket gladare, och på vilket sätt, blir jag som gamer, i praktiken? =) Banorna laddas en sekund snabbare, eller två.. eller tre? Det är väl kanske den typen av test man som gamer vill se, när olika SSD:er ställs mot varandra. Snarare än en hyfsat obegriplig radda ”värden”.. Ja, inget ont menat. Tvärtom är det jättebra att ni… Läs hela »

Flyfisherman
Medlem

Nu har ni kört med ett PCIE x4 adapterkort i PCIE 3.0 slot i testerna, men hur blir prestandan på befintligt högpresterande grafikkort i PCIE 3.0 x16 detta går väl då ned till PCIE 3.0 x8? Nästa fråga: om man monterar denna i M.2 kontakten på tex. ett Asus Z97 Deluxe moderkort som delar bandbredd med SATA-Express _1 hur blir prestandan på denna M.2 kontakt? Det tycker jag kan vara värt att veta och gärna lite förklaringar på skillnaderna mellan dessa två. Tackar för en i övrigt intressant och bra test och ser fram mot test av 960EVO samt med… Läs hela »

Gäst

Jag skulle vilja ha möjligheten att snabbsöka efter SSD-modell och att att välja de SSD’s man vill jämföra med varandra, t ex upp till 3st. Det tar en hel del tid att hitta en specifik ssd-modell ju fler tester som fylls på allteftersom.

Det skulle göra era SSD-tester så mycket bättre!

darrenj
Medlem
darrenj

En så länge för dyrt, måste salja ett barn,, i-lands problem

Bogey
Medlem
Bogey

Fantastisk recension! Tack så mycket Gustav.