Prestanda

På denna sida sammanställer vi lite fler diagram och datapunkter för den som är intresserad. Vi har dock betydligt fler mätpunkter på varje SSD än vad vi visar här, så om någon är intresserad av något särskilt så går det bra att kontakta oss.

Samsung 980 Pro 2 TB

Vi har inte jättemånga enheter på 2 TB eller mer att jämföra med. Av de vi har att jämföra med är det inget snack om vilken enhet som är snabbast.

Det verkar som om Samsungs 512 Gbit NAND-enheter drar något mindre ström än 256 Gbit. Dock inte helt oväntat så drar den något mer ström än 970 och 960 i vila.

Samsung 980 Pro 1 TB

Det är inget snack om att Samsung 980 Pro är den snabbaste SSD-enheten på marknaden i nuläget. Det är egentligen bara i SQL-testet som vi ser en liten dipp. I alla andra tester är är 980 Pro den snabbaste enheten vi testat. Särskilt imponerande är filkopieringstesterna, där övriga enheter inte har skuggan av en chans.

Med högre prestanda kommer också högre strömförbrukning. Det märks primärt i aktiv vila där strömförbrukningen är bland de högsta. Den höga strömförbrukningen gör även att effektiviteten inte blir den bästa i Office-testet. Observera att under lättare belastning hade dessa siffror varit betydligt bättre.

Samsung 980 Pro 500 GB

Bland 500 GB-enheter är konkurrensen hårdare och här är det primärt Intels Optane-enheter som presterar ungefär lika bra, oavsett vilken typ av belastning de utsätts för. Man ska dock komma ihåg att Optane kostar mycket mer och sitter på ett AIC. Bland vanliga M.2-enheter är det 980 Pro som är snabbast. Återigen väldigt imponerande filöverföringsprestanda. Jämfört med första generationens PCIe 4.0-enheter (Gigabyte Aourus Gen4) är det som natt och dag. Samsung sätter helt klart en ny ribba för vilken prestanda man kan uppnå med en ensam SSD.

Samsung 980 Pro 500 GB drar generellt mindre ström än sin storebror vilket gör att effektiviteten i Office-testet är betydligt bättre. I vila är dock resultatet fortfarande aningen högt.

Innehåll

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
1 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Gustav GagerFlyfisherman Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Flyfisherman
Medlem

Det var en bra och intressant artikel, men jag saknar att ni inte nämner något om ”endurance” dvs. uthålligheten på minnescellerna. På Samsung 980 Pro 2TB modellen är detta satt 1200TBW dvs. till dubbelt så mycket som på 1TB modellens 600TBW. TBW=TeraBytes Written. Och för att få ett perspektiv hur mycket 600TBW är så motsvarar det förenklat uttryckt: ett vanligt kontorsarbete skriver c::a 30GB/dag (och varje dag i veckan med bara skrivningar, läsningar påverkar inte detta), så blir detta 20 480 dagar eller 56 år! Formeln (600 TBW x 1024) / 30 GB Så ”endurance” kommer aldrig att bli ett… Läs hela »