Tosbiba N300

 HDWQ140EZSTAHDWN160UZSVAHDWN180UZSVA
Lagring4 TB6 TB8 TB
Cache128 MB128 MB128 MB
Rotationshastighet7200 RPM7200 RPM7200 RPM
Prestanda200 MB/s210 MB/s240 MB/s
Format3,53,53,5
AnslutningSATA 6 GbpsSATA 6 GbpsSATA 6 Gbps
Pålitlighet180 TBW/år180 TBW/år180 TBW/år
Garanti3 år3 år3 år
Pris

N300 använder sig av en motor som roterar med 7200 rpm vilket gör N300 till en av de snabbaste hårddiskarna på marknaden. Men rotationshastighet är inte allt utan prestanda beror även på antalet plattor och på hur hög densitet varje platta har. Vi vet att 8TB modellen har 6 stycken plattor på vardera 1,33TB. Vi gissar att 6TB modellen också har 6 plattor men att dessa istället är på 1TB styck. 4TB modellen borde därför ha 4 stycken plattor på vardera 1 TB. Det betyder att prestandan kommer att vara högre ju större modell man har, men de kommer också att dra mer ström. Enheten använder sig ett DRAM på 128 MB och det finns ingen extra NAND-flash för att cacha data. Detta är alltså en renodlad hårddisk och inte någon SSHD.

NAS-enheter är istället designade för att köras 24/7 och lånar ofta en del funktioner från dyrare diskar som är designade för servrar. NAS-diskar har också en annan firmware som kan göra dem direkt olämpliga att använda ensamma.

RAID-anpassad firmware

I en RAID så kopplar man samman flera hårddiskar till en större volym. För att en RAID ska fungera så måste en kontroller (som kan vara hårdvara eller mjukvara) hålla reda på vilken data som ligger var och alla diskar måste vara i sync med varandra. Om en disk inte svarar inom en viss tid så kommer kontrollern att helt koppla ifrån den disken och sätta hela RAID-volymen som ”degraded”. Det betyder i princip att RAID-kontrollern klassar disken som felaktig och ligger i väntan på att bytas ut. Om en vanlig desktop-hårddisk stöter på ett fel så försöker den läsa samma plats gång på gång, tills den får ett svar (ofta med hjälp av ECC). Det är inte onvanligt att det ibland kan behövas ett antal försök någon gång ibland. Desktop-diskar är ofta också snabbare på att varva ner (för att spara ström) och då kan det dröja några sekunder innan det går att börja läsa någon data från dem. Om den disken hade suttit i en RAID så hade kontrollern inte fått något svar från disken och kastat ut den ur RAIDen, utan att något egentligen är fel. Därför är vanliga desktop-hårddiskar inte bra att köra i RAID.

En hårddisk med RAID-firmware är istället designad att inte försöka läsa data om och om igen. För i en RAID (förutom RAID 0) så finns informationen alltid någon annanstans. Så istället för att hela RAIDen ska vänta på att en disk svarar, så läses informationen från någon av de andra diskarna. Det kan i sin tur göra ett en ensam sådan disk ej kan läsa en viss data som kanske hade gått att läsa med ”fler försök” och då kan man få andra problem. N300 har en sådan firmware som gör den mer lämplig att köras i RAID. Den fungerar givetvis bra att köra som ensam disk också, men det finns andra diskar som är bättre designade för det.

Lånat konstruktion från Enterprise diskar

Toshiba N300 har inte bara RAID-firmware, den lånar även en hel del funktioner från Toshibas Server-diskar. De roterande plattorna är exempelvis fästa i chassit från båda sidor, vilket ökat stabiliteten och minskar vibrationerna, vilket är viktigt i NAS där man ofta har många diskar som sitter nära varandra. N300 har också sensorer som känner av disken vibrationer. Dessa funktioner hjälper till att hålla livslängden uppe och gör att enheten kan köras 24/7 utan risk. Till detta så har Toshiba också givit enheten en garanterad arbetsbelastning på 180 TB per år i 3 år, vilket är mer än vad vanliga hårddiskar har.

N300 använder sig av PMR-tekniken (Perpendicular Magnetic Recording) vilket är standard hos de flesta diskar i dagsläget. Det finns en nyare teknik som heter SMR (Shingled Magnetic Recording) där man kan ”skriva över” delar redan skriven data och på det sättet få in mer lagringskapacitet. Det ger dock en negativ inverkar på prestanda och därför används det primärt i stora diskar som används för arkivering där lagringsutrymme är viktigare än prestanda. Toshibas N300 kommer i 4TB, 6TB och 8TB och vi har fått möjligheten att testa alla tre.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid