Strömförbrukning och effektivitet

Att välja mellan en hårddisk och en annan är inte någonting som kommer ge en större effekt på din elräkning, men det är fortfarande intressant av flera anledningar. Dels kan det av ren princip vara klokt att välja en energieffektiv disk, och dels står effekten i direkt relation till värmeutvecklingen från hårddisken. Har du flera diskar i exempelvis en NAS innebär därmed också en lägre effekt mindre värme som kan påverka andra komponenter i systemet.

Effektförbrukning – vila

Högre rotationshastighet medför automatiskt högre strömförbrukning och mer värme. I vila så är N300 inte de mest effektiva diskarna som finns. De två större enheterna med 6 plattor drar märkbart mer ström än de andra i vila.

Energieffektivitet

Medan effekten i diagrammen ovan ger en bild av hur mycket hårddiskarna drar för stunden vid belastning så ger de inte hela bilden. Om du exempelvis ska flytta en stor fil till en hårddisk så behöver det inte vara den hårddisk som konsumerar minst ström som är mest energieffektiv, ifall en disk som drar mer för stunden hinner bli klar snabbare och därmed dra mindre energi totalt.

Därför har vi även mätt den exakta mängden energi i joule som gått åt för varje hårddisk under vårt NHSB Office-test. I och med att alla hårddiskar flyttar exakt samma mängd data så är den totala förbrukade energin ett direkt mått på hur energieffektiv hårddisken är – ju lägre energi som förbrukats för samma arbete, desto högre effektivitet.

Om vi väger in diskarna prestanda tillsammans med deras prestanda så är är 4TB modellen den mest effektiva av de tre diskar vi tittat på. Samtliga diskar drar dock mer än sina närmaste konkurrenter.

Innehåll

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid