Windows 7 och evolutionen av Vista

Windows Vista har idag vuxit ut till ett ganska bra operativsystem på flera sätt. Men när det lanserades var det under all kritik med uselt drivrutinsstöd, buggar och prestandaproblem. Det tog Microsoft flera år att få ihop Vista till ett någorlunda accepterat operativsystem men det kanske största problemet har man inte lyckats trolla bort, att operativsystemet varit helt för krävande.

I samma andetag som Microsoft lanserade Windows Vista kom de så kallade netbooksen och tajmingen kunde inte varit sämre för Microsoft. Vista gick trögt på många stationära datorer och att installera deras senaste operativsystem på en relativt klen bärbar dator var en hemsk upplevelse. Istället fick Windows XP och Linux ta kommandot på netbookmarknaden och då netbooks till stor del hållt uppe PC-marknaden det senaste året är det ganska uppenbart att detta varit en grov missräkning från Microsofts sida.


Windows 7 fungerar utmärkt på både stationär PC och netbooks

Med Windows 7 satte man upp en tydlig ribba. Man skulle erbjuda ett funktionsspäckat operativsystem, vilket även Vista var till viss del, men denna gång skulle det smaka mer än vad det kostade och operativsystemet skulle gå att drivas från mer eller mindre vilka moderna PCs som helst, även netbooks.

Hur man lyckades kan vi få en indikation av i tillverkarens rekommenderade systemkrav.

Operativsystem Windows XP Windows Vista Windows 7
Processor 233MHz 1GHz 1GHz
Minne 64MB 1GB 1GB/2GB (32/64-bit)
Hårddisk 1.5GB 40GB 16GB/20GB (32/64-bit)
Grafik Super VGA video adapter DirectX 9 grafikenhet med WDDM drivrutin DirectX 9 grafikenhet med WDDM driver

Trots att Windows 7 baseras på samma grundarkitektur som Windows Vista och kommer med massvis av förbättringar är systemkraven desamma och samtidigt har man lyckats halvera mängden lagringsutrymme som krävs.

Efter att man som undertecknad använt Windows 7 under flera månader är det dock nästan så att systemkraven är i överkant, i alla fall jämfört med Windows Vista. Microsoft har gjort ett ruggigt jobb med att banta bort onödig vikt från Vista och Windows 7 är inte bara mer lättdrivet utan betydligt rappare i det mesta. Men mer om detta senare, nu ska vi ta en lite närmare titt på vad som hänt med operativsystemet.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid