En OS-installation som inte ger gråa hår

Skillnaderna mellan Windows 7 och tidigare operativsystem från Microsoft gör sig tydligare direkt när man påbörjar installationen av operativsystemet. Grafiskt har man putsat upp installationsprocessen en hel del men den största skillnaden är att det tar betydligt kortare tid att slutföra installationen jämfört med Windows Vista. Men sedan är det också mindre data som ska installeras för Windows 7.

En ny och spännande fas i installationen för Windows 7 är valet för Hemgrupp. Vilket i vår mening är en av de starkaste funktionerna som Microsoft fått med i operativsystemet. Men vi kommer kika lite närmare på det senare.

Operativsystemet visar sig rappt redan från start

När man väl ska starta operativsystemet för första gången är det också en angenäm upplevelse jämfört med föregångaren. Microsoft har lagt mycket tid på att optimera Windows 7 rent prestandamässigt och man har inte minst effektiviserat uppstartsfasen som går märkbart snabbare än med en färsk kopia av Windows Vista. En effekt som stärks ytterligare för de lyckliga nog att installera operativsystemet på en solid-state-enhet. Just stödet för SSD-enheter är också betydligt bättre i Windows 7 mot tidigare upplagor av Windows. Redan i installationsfasen känner operativsystemet av om man använder sig av en SSD och optimerar hårddiskpartitionerna efter detta.

 


Windows 7 installeras automatiskt med rätt partitioninställningar på en Solid-state-enhet och ser sedan över operativsystemets lagringsalternativ.

Windows 7 är redo att köra från första stund

Det som slår en första gången man startar en dator med en nyinstallerad kopia av Windows 7 är att datorn känns användbar direkt från start. Drivrutinsdatabasen är imponerande och efter att ha installerat Windows 7 (RC och RTM versioner) på sammanlagt fem olika datorer har undertecknad endast stött på patrull en gång. Det var med ett gammalt Socket 939-moderkort från ASRock med ULi 1695-styrkretsen där vi varken lyckades hitta drivrutiner i operativsystemets databas eller på Internet. Men detta var också med lanseringskandidaten av Windows 7 så läget kan ha förändrats sedan dess. Men det är en fröjd att slippa allt strul med krånglande nätverkskort och grafikkortsdrivrutiner som ofta gjort installationsfasen betydligt jobbigare med tidigare versioner av Windows.


Windows 7 känns fräscht och framförallt är det funktionellt direkt efter installationen, vilket tyvärr inte varit givet med tidigare Windows-versioner.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid