Putsat Aero och ny navigering

När vi väl kommer in i operativsystemet för första gången ser man ganska tydligt arvet från Windows Vista med det grafiskt avancerade gränssnittet Aero, men när vi börjar titta närmare ser vi att skillnaderna mellan de två är betydligt större än man först tror.


Transparenta fönsterlister i Aero som vi sett tidigare i Windows Vista

För de so inte är av uppfattningen att ett operativsystem inte måste vara fult och tråkigt för att fungera väl, ni andra vet vilka ni är, kommer Windows 7 vara en mycket trevlig bekantskap. Microsoft har precis som i Vista piffat upp användargränssnittet med transparenta menyer och högupplösta programikoner.

Startmenyn har fått sig en smärre uppdatering men det handlar mest om grafiska förändringar som bland annat ska gynna Windows 7s stöd för touchteknik där ikoner ska vara tydligt skilda och lätta att komma åt även med ett finger på en mindre skärm. För dem som kommer direkt från Windows XP är det en fröjd att använda sig av den aktiva startmenyn där man kan söka efter både filer och starta program utan att behöva ge sig in i en ny meny, något som blir smärtsamt uppenbart när man som Windows 7-användare går tillbaka till en dator med Windows XP.


Windows 7 Startmeny

 

Nytt aktivitetsfält samlar genvägar och aktiva program

Aktivitetsfältet har fått sig en rejäl omdoning sedan Windows Vista och Microsoft har tagit fram ett helt nytt sätt för att hantera dina program såväl stängda som öppnade. Med Windows 7 samlas både programgenvägar och aktiva program i aktivitetsfältet vilket kan vara lite förvirrande i början men är något de flesta vänjer sig vid. Det ger betydligt effektivare användning av aktivitetsfältet som inte längre behöver vara helt smockfullt av programlister för varje öppnat word-dokument eller liknande. För dem som inte vill, eller kan vänja sig, går det att använda sig av Windows klassiska aktivitetsfältupplägg även i Windows 7 men vi tycker det är värt ett försök att använda det nya systemet.


Aktivitetsfält med Windows 7 gruppering vs. klassisk stil.

 


Microsofts egna program visar miniatyrer av alla öppna flikar/dokument.

Just samlingen av flera dokument är också effektiviserad i alla fall i Microsofts egna applikationer där man med en enkel musöverföring får se de aktiva dokumenten i programmet. Genom att högerklicka på ett aktivt program i aktivitetslisten får man istället upp en lista på senast använda dokument, programalternativ eller senaste besökta Internetsidor i en webbläsare. Denna funktion kallas hopplistor och ger ofta direkt kontroll över programmen man använder utan att de behöver sättas i fokus på skrivbordet.


Högerklicka på startade program eller ikoner för att komma åt senast använda dokument och standardfunktioner.

Man har även rensat upp lite i meddelandefältet där vi hittar ikoner för program som tuffar på i bakgrunden men även om vi nu bara ser ett fåtal ikoner direkt i fältet får man med en enkel knapptryckning upp hela listan som visar att man tyvärr fortfarande samlar på sig en massa bakgrundsapplikationer. Bredvid meddelande fältet finns en knapp som Microsoft kallar Aero Peak där man genom en musöverföring får en smygtitt på skrivbordet genom att göra alla programfönster transparenta, en full knapptryckning minimerar alla program helt.


Även om de inte syns finns de fortfarande där.


Windows 7 Aero Peak.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid