Windows Media Player 12 och Media Center

Kärnan i hanteringen av multimedia i Windows 7 är Windows Media Player 12 och redan här finns det stora skillnader mot WMP11 som hittades i Windows Vista. Gränssnittet är snarlikt men funktionaliteten är förbättrad på flera sätt.


Windows Media Player 12

Bland annat använder sig även WMP av dina bibliotek vilket återigen gör det lätt att ta del av inte bara din egen musik och filmer, utan även filer från andra datorer i nätverket som länkats till dina bibliotek. Tyvärr har Microsoft klippt bort en ganska användbar funktion i WMP12, nämligen den avancerade Tag-redigeraren. Vilket gör det lite bökigare att redigera mediafiler då man får ge sig in i biblioteksvyn för att redigera. Uppspelningen av media kan göras som vanligt i mediaplayer eller genom det nya uppspelningsläget som är ett slimmat fönster med endast albumgrafik och uppspelningsreglage.


Windows Media Player 12 i Uppspelningsläge
.

Även WMP12 knyter an till de förbättrade nätverksfunktionerna i Windows 7 genom sitt ”Spela till” läge. Här kan man helt enkelt styra mediauppspelning på andra datorer i hemmet. Vilket betyder att jag kan slänga igång lite trevlig musik på HTPCn när man tröttnat på datorhögtalarna, detta utan att ens ta mig in i vardagsrummet eller sätta på TVn. Även här krävs det att alla datorer inblandade använder sig av Windows 7 och även har stöd för Spela till aktiverat i sina hemgruppsinställningar. Faktum är att man även kan strömma musik över Internet mellan två Windows 7-datorer, en funktion som inte finns tillgänglig i Windows 7 Home Basic eller Starter.


WMP12 kan spela upp musik till andra Windows 7 datorer eller UPNP enheter
.

Den största skillnaden mot tidigare versioner av Windows Media Player är annars stödet för nya ljud- och videoformat. Bland annat kan man spela upp MOV, 3GP, DivX och Xvid-filer helt utan hjälp av tredjeparts mjukvara.

Window Media Center har också fått sig en upprustning i Windows 7 och WMC finns tillgängligt i alla tre konsumentversioner av Windows 7. Gränssnittet är som brukligt anpassat för navigering med en fjärrkontroll men fungerar även bra med tangentbord eller mus. Grafiskt har man lagt till en del nya effekter som gör gränssnittet betydligt trevligare att titta på, även om det blåa färgtemat börjar bli ganska gamalt vid det här laget.


Windows 7 Media Center.

Här kan man hitta all media, från filmer till bilder och musik, inte bara från din egen dator utan man kan även länka in mappar och filer från nätverksanslutna enheter.


Albuminformation

Uppspelning av musik med ”musikvägg”

Windows 7 Media Center har även fått en kraftigt förbättrad TV-funktion där man nu även stödjer digital-TV över kabelnätet (DVB-C) och hade det inte varit för de svenska TV-leverantörerna hade Windows 7 kunnat vara den ultimata DVR-enheten på marknaden med stöd för inspelning och uppspelning av TV med en mycket trevlig programguide. Men vi måste här skicka en stor brasklapp till speciellt ComHem som på grund av sin ”card pairing”-teknik inte stödjer uppspelning av HD-kanaler på en PC. Vanliga digitala kanaler fungerar men de flesta som använder sig av en HTPC idag lär vara mer intresserade av högupplöst material något som Microsoft nu stödjer direkt från butikshyllan. Vilket våra amerikanska vänner för övrigt inte har några som helst problem med.

Överlag är Windows Media Center en klar förbättring i Windows 7 och har rullat på min personliga HTPC i flera månader, även om jag i nuvarande boende just råkat fastna på ComHem, som så många andra, när det gäller TV-funktionaliteten.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid