HTC blir först med att släppa en telefon med Windows Phone 8 på den svenska marknaden. Som tidigare står kraftfullt ljud och en ljuskänslig kamera i fokus, men nu i kombination med ett nytt operativsystem och en design som skiljer sig från vad vi sett tidigare.

Har man haft koll på HTC:s utveckling vet man att Microsoft har haft en stor roll. Nu handlar det inte längre om telefoner med lågupplösta skärmar, långsamma processorer och Windows Mobile utan om en best med marknades skarpaste skärm och en processor som inte går av för hackor. HTC 8X har mycket gemensamt med sina syskon på Android-sidan. 

Specifikationer HTC 8X
Mått (H x B x D) 132,3 x 66,2 x 10,1 mm
Vikt 130 gram
Skärmpanel S-LCD 2
Storlek och upplösning 4,3 tum, 720 x 1280 pixlar (342 ppi)
CPU Qualcomm MSM 8960 (dubbelkärnig S4)
Tillverkningsteknik 28nm
CPU-frekvens 1,5 GHz
GPU Adreno 225
RAM 1GB
Internimnne 16GB
MicroSD-plats Nej
Batteri 1800mAh
Anslutningar MicroUSB, 3,5mm hörlurskontakt
Trådlös kommunikation HSDPA+, 21 Mbps
WiFi 802.11n
Bluetooth 2.1
FM-radio, GPS GLONASS
NFC
Kamera Baksidan: 8MP med autofokus och LED-blixt, spelar in video i 1080p
Framsidan: 2,1 MP för videosamtal
Sensorer Accelerometer
Gyroskopsensor
Närhetssensor
Operativsystem Windows Phone 8

Det finns en del brister. Den största är lagringsminnet som är på blotta 16 gigabyte utan möjlighet till expansion med microSD, efter att Windows Phone 8 fått sin beskärda del finns det 11,5 gigabyte kvar för användaren. Detta kan bli ett stort problem för musikälskarna som HTC riktar sig till. Har man all sin musik i platskrävande .flac-filer går det snabbt att fylla telefonens minne. Det saknas även LTE vilket gör det svårt att locka användare som vill ha det senaste.

Men det finns även många ljusglimtar, HTC har förbättrat sin unibodydesign vilket lett till att, trots en ökad tjocklek, telefonen upplevs som tunnare – detta kommer vi gå in mer på under nästa kapitel. 

På ljudsidan hittar vi som vanligt komponenter från Beats, dock ska det inte ha blivit några ändringar jämfört med One-serien förutom på en punkt. Man har ökat spänningen på ljudutgången till 1,55 volt vilket möjliggör att man driva fristående högtalare och framförallt ge en bättre ljudkvalitet genom dessa. Nu vet vi inte hur vanligt den typen av musiklyssnande är eller om den ökade spänningen ger resultat, det ska vi definitivt undersöka. På baksidan finns även HTC:s ljuskänsliga kamera med en f2/0 bländare. Tyvärr saknas en del av funktionerna från Android-sidan, bland annat HDR och Burst Mode, men istället får vi en uppgraderad frontkamera med 2,1MP, f2/0 bländare och framförallt vidvinkel som gör det möjligt att få plats med mer än ansiktet vid videosamtal.

HTC har tagit med de stora kanonerna och genom att vara först ut på marknaden finns det många nya kunder att knyta. Nu ska vi ta reda på om Windows Phone 8X by HTC verkligen har vad som krävs för att hitta ut från butikshyllorna.

14
Leave a Reply

Please Login to comment
14 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
Felix ByströmFossiÅååäääöööChristodarrenj Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
hymer
Medlem
hymer

WP8 blir intressant för mig när det får mkv stöd.

Marquzz
Medlem
Marquzz

Om 6-12 månader så är nog WP8 mer moget samt fler modeller kommit ut. Vad är egentligen vitsen med 4,3″ skärm när telefonen ändå är lika stor som en med 4,8″?

Saknade videogenomgång av telefon och mjukvara, gillar sånt 🙂

nILGot
Medlem
nILGot

Tror jag kommer överge Android vid nästa telefonbyte.

Hans
Medlem
Hans

[quote name=”nILGot”]Tror jag kommer överge Android vid nästa telefonbyte.[/quote]
Jag tror inte du blir besviken.
Har själv en Lumia 800 och är nöjd med telefonen, den har hög ”it just works”-faktor för de vardagliga funktionerna. Det finns dock alltid funktioner jag i bland saknar från Android.

”Vill använda telefonen som mediaspelare”
Om det gäller en musiksammling i MP3/WMA så är den nog minst lika bra som de flesta Android-telefoner (väldigt smidig integration av spelaren i OS). Om det gäller FLAC (som i mitt fall) så är man tvungen att konvertera för hand eller använda en dedikerad MP3-spelare.

Anton Karmehed
Admin

För mig personligen vad mediastödet en viktig del i telefoner tidigare. Men i takt med surfplattornas utbredning har det egentligen nästan tappat helt sitt värde för mig. Första reaktionen är ”nä jag kommer aldrig köpa en telefon som inte stödjer mkv”. Men när jag tänker efter så ser jag verkligen aldrig några filmklipp på telefonen längre, allt sånt sker på surfplattan eller en dator. En Note II kanske skulle vara aktuell att kolla på film med, men i övrigt är jag för kräsen av 7″+ även om det handlar om en enkel resa med buss/tåg eller vad det nu kan… Läs hela »

Trizi
Gäst
Trizi

Haha, på pixel density så har nhw tydligen fått tag på en iphone 45 (640×1136, 4″). Hur många iPhones finns det igentligen? 😀

darrenj
Medlem
darrenj

vi sa en Samsung SIII med Wp8 OS på nån intro av Samsung chefen. Mest intresserad av den!!!

Christo
Gäst
Christo

Vad är det med kartorna som gör att de ligger under ”nackdelar”? Har själv använt bing maps en del, och tycker de fungerar ungefär lika bra som googles.

Åååäääööö
Gäst
Åååäääööö

[quote name=”Felix Byström”]När vi har använt den har den haft svårt att hitta de platser vi sökt samt att det tar lång tid att få fram resvägen.Man kan heller inte rotera kartan. Det ärinte lika katastrofalt som med Apples variant men när vi har Google som en stor konkurrent anser vi det vara en nackdel att inte ha lika bra kartor.[/quote]Använder den inte Nokia maps och Nokia kör?För dom har fungerat riktigt bra i Nokia telefoner och googles kartor kommer inte i närheten av dom.Nokia har haft väldigt bra kartor och turn by turn navigering på svenska.Så har wp8 sämre… Läs hela »

Fossi
Gäst
Fossi

Tror inte det är upptill tillverkarna att bestämma om de inkluderar Nokia drive (kör) eller inte.

Den appen plus alla andra Nokia appar så bestämmer de nog om i Esbo.