Design och byggkvalitet

När det kommer till byggkvalitet är det få som kan konkurrera med HTC, men de nöjer sig inte där utan jobbar aktivt för att förbättra den ytterliggare. Med 8X är det samma typ av polykarbonatplast som vi tidigare såg i One X, men det finns en stor skillnad och det är själva designen. Den kantiga formen ska vara inspirerad av live tiles och det är även därför den kommer i fler färger – även om vi anar att man även inspirerats av Nokia. Färgerna som gäller är: Svart, blått, rött och gult.

 

Vad vi ser här är en design som påminner om formen av en kudde vilket betyder att telefonen är tjockast i mitten och smalnar av mot alla kanter från både fram- och baksidan. Detta gör att man får intrycket av att telefonen är lika tunn som kanterna samtidigt som man får volym till de tjockare komponenterna som exempelvis kameran. Den här typen av design fungerar utmärkt när sidorna och baksidan är av samma plaststycke då det inte finns några skarvar eller ett löstagbart bakstycke som kan påverkas av den rundade baksidan. Det finns egentligen inga nackdelar med att telefonen är utformad på det sättet förutom för dem som tycker att en telefon ligger bättre om den formar sig efter handen.

HTC 8X är otroligt välgjord; knapparna är stabila, glaset är perfekt placerat och oavsett hur vi handskas med den viker den sig inte en millimeter. Vi är lite oroade över att glaset på framsidan är upphöjt och därmed hamnar i direktkontakt med bordet eller golvet om man lägger den med skärmen nedåt. Som tur är är glaset Gorilla Glass 2 från Corning vilket bör ge tillräckligt med skydd mot de flesta vardagliga objekt som telefonen kommer i kontakt med.

Som vanligt hittar vi av/på-knappen på toppen, men eftersom knappen inte sticker ut från resten av kroppen så vi har inte haft problemet med att man råkar sätta på telefonen när man stoppar ned den i fickan. Det finns även en kamerknapp på samma sida som volymknappen som ger direktåtkomst till kameran när skärmen är avstängd.

Vi kan egentligen bara hitta en nackdel när det kommer till själva formen och det är hur dåligt man utnyttjat ytan. Trots en skärmstorlek på 4,3 tum är 8X både bred och hög.

Telefon HTC 8X LG Optimus 4X HD Samsung Ativ S Sony Xperia S Nokia Lumia 920
Mått
132,3 x 66,2 x 10,1 mm 132,4 x 68,1 x 8,9 mm 137,2 x 70,5x 8,7 mm 128,7 x 64 x 10,6 mm 130.3 x 70.8 x 10.7 mm
Vikt
130 g 133 g 135 g 144 g 185 g
Skärmram
6,35 mm 4,8 mm 5,35 mm 5,25 mm 6 mm

HTC 8X är nästintill perfekt formmässigt, med en mindre form når man ut till målgruppen som vill ha en smidig telefon utan att tumma på hårdvaran. HTC:s variant på polykarbonatplasten ger ett riktigt bra fäste och vi skulle bli förvånade om någon är med om att den glider ur handen. Efter att spenderat en vecka med telefonen kan vi med gott mod säga att vi inte testat någon annan telefon med en lika imponerande byggkvalitet.

Annons

14
Leave a Reply

Please Login to comment
14 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
Felix ByströmFossiÅååäääöööChristodarrenj Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
hymer
Medlem
hymer

WP8 blir intressant för mig när det får mkv stöd.

Marquzz
Medlem
Marquzz

Om 6-12 månader så är nog WP8 mer moget samt fler modeller kommit ut. Vad är egentligen vitsen med 4,3″ skärm när telefonen ändå är lika stor som en med 4,8″?

Saknade videogenomgång av telefon och mjukvara, gillar sånt 🙂

nILGot
Medlem
nILGot

Tror jag kommer överge Android vid nästa telefonbyte.

Hans
Medlem
Hans

[quote name=”nILGot”]Tror jag kommer överge Android vid nästa telefonbyte.[/quote]
Jag tror inte du blir besviken.
Har själv en Lumia 800 och är nöjd med telefonen, den har hög ”it just works”-faktor för de vardagliga funktionerna. Det finns dock alltid funktioner jag i bland saknar från Android.

”Vill använda telefonen som mediaspelare”
Om det gäller en musiksammling i MP3/WMA så är den nog minst lika bra som de flesta Android-telefoner (väldigt smidig integration av spelaren i OS). Om det gäller FLAC (som i mitt fall) så är man tvungen att konvertera för hand eller använda en dedikerad MP3-spelare.

Anton Karmehed
Admin

För mig personligen vad mediastödet en viktig del i telefoner tidigare. Men i takt med surfplattornas utbredning har det egentligen nästan tappat helt sitt värde för mig. Första reaktionen är ”nä jag kommer aldrig köpa en telefon som inte stödjer mkv”. Men när jag tänker efter så ser jag verkligen aldrig några filmklipp på telefonen längre, allt sånt sker på surfplattan eller en dator. En Note II kanske skulle vara aktuell att kolla på film med, men i övrigt är jag för kräsen av 7″+ även om det handlar om en enkel resa med buss/tåg eller vad det nu kan… Läs hela »

Trizi
Gäst
Trizi

Haha, på pixel density så har nhw tydligen fått tag på en iphone 45 (640×1136, 4″). Hur många iPhones finns det igentligen? 😀

darrenj
Medlem
darrenj

vi sa en Samsung SIII med Wp8 OS på nån intro av Samsung chefen. Mest intresserad av den!!!

Christo
Gäst
Christo

Vad är det med kartorna som gör att de ligger under ”nackdelar”? Har själv använt bing maps en del, och tycker de fungerar ungefär lika bra som googles.

Åååäääööö
Gäst
Åååäääööö

[quote name=”Felix Byström”]När vi har använt den har den haft svårt att hitta de platser vi sökt samt att det tar lång tid att få fram resvägen.Man kan heller inte rotera kartan. Det ärinte lika katastrofalt som med Apples variant men när vi har Google som en stor konkurrent anser vi det vara en nackdel att inte ha lika bra kartor.[/quote]Använder den inte Nokia maps och Nokia kör?För dom har fungerat riktigt bra i Nokia telefoner och googles kartor kommer inte i närheten av dom.Nokia har haft väldigt bra kartor och turn by turn navigering på svenska.Så har wp8 sämre… Läs hela »

Fossi
Gäst
Fossi

Tror inte det är upptill tillverkarna att bestämma om de inkluderar Nokia drive (kör) eller inte.

Den appen plus alla andra Nokia appar så bestämmer de nog om i Esbo.