Windows Phone 8

Microsoft har gjort en ganska otrolig resa i smartphonevärlden. Genom att vara en av de första kunde de skapa en växande kundbas som nådde sin topp 2007 då 42 procent av alla smartphones använde Windows Mobile. Sen kom Ios och Android vilket resulterade i att WM decimerades – jämfört med konkurrenterna hade Microsoft ingenting att erbjuda. Istället för att kämpa med ett döende operativsystem började man om från början med Windows Phone 7. Det stora problemet var att de applikationerna till Windows Mobile inte var kompatibla med det nya operativsystemet – Microsoft var tillbaka på ruta ett.

Vad har då hänt sen lanseringen av WP7? Vi kan börja med att titta på applikationer som förmodligen är en anledning för många att inte gå över till en telefon med WP8. På de två år som Windows Phone varit tillgängligt har det skapats 120 000 appar, det är förvisso inte nära Ios och Androids antal som ligger vid 700 000 men ändå imponerande. Det finns förstås mycket ointressanta applikationer och därför vill Microsoft att man tittar på de populäraste apparna där WP8 enligt tillverkaren har 46 av 50 jämfört med Ios och Android. Att bara titta på de populära programmen ger inte heller en klar bild då det är ganska självklart att de portas till Windows Phone då utvecklarna snabbt kan få en kundbas. Under vår testtid har det varit ofta som vi inte kunnat få tag i den applikation vi är ute efter, oftast kan man hitta en snarlik men det hjälper inte alltid.

 

Men allt handlar inte om kvantitet, ibland tittar vi även på kvalitet och då har Microsoft en del att skryta med. En av funktionerna är nya ”People-tilen” som länkar ihop dina konton och ger dig direktåtkomst till exempelvis Facebook. Den stora fördelen är att du kan koppla mer än ett konto. Lägger du till ditt outlook/twitter/linkedin-konto får du tillgång till alla uppdateringar och kontaktuppgifter på en plats. Designen följer samma tema som övriga Modern UI vilket ger en helt annat känsla än att starta upp facebookapplikationen till Android eller Ios. När vi ändå är inne på People kan vi ta en titt på Rooms som är Microsofts miniversion på de vanliga sociala medierna. Rooms ger möjligheten att ansluta vänner som har en WP8-telefon så att man direkt kan dela bilder, anteckningar eller chatta med dem. Mindre företag kan dra stor nytta av den funktionen då man snabbt kan dela ut information och schemaändringar utan att behöva maila fram och tillbaka. Det bygger förstås på att man känner personer som har en telefon med rätt operativsystem, det går att använda Ios och Android men då får man bara tillgång till kalendern.

Annons
 

Men det tar inte slut där. Skype har uppdaterats och kan numera köras i bakgrunden så att man alltid är tillgänglig, den ska även vara strömsnål så att den inte påverkar batteritiden märkbart. Microsoft har även skapat en applikation för att användaren ska få ut som mycket som möjligt av sitt surfande, Data Sense. Utöver att mäta hur mycket data man förbrukat hjälper även Data Sense med att effektivisera användandet genom att lättare hitta Hot Spots och komprimera hemsidor vilket ska resultera i upp till 45 procent mer webbsurfande.

 

En funktion som är användbar för en liten grupp människor är Kids Corner som är skapad så att barn ska kunna använda telefonen utan att skicka iväg SMS till arbetskamrater eller köpa dyra applikationer. Barnet får logga in via en egen låsskärm som man kommer åt genom att svepa horisontellt och kan då bara komma åt applikationer, filmer, bilder och musik som du valt.

Är man inte van vid Modern UI tar det ett tag att vänja sig, men det finns så mycket att berömma. Microsoft visar hur viktigt det är med optimering av mjukvaran då vi ser ett fantastiskt flyt samtidigt som det inte bara är fasta ikoner. Live Tiles uppdaterar även medan vi sveper med fingret och vi kan inte se en tendens till hack. Enda gången vi upplever att det kunde gå snabbare är när vi är inne i kartapplikationen. Medan vi ändå klagar kan vi fortsätta med Maps som är mindre bra. Förutom att den är lite slö har den svårt de platser vi söker vilket medför problem när man ska använda den för att hitta, detta gäller även extrafunktionen Scout som ska hitta intresserande platser i närheten. Det tar även lång tid att få fram resvägen när man väl har hittat platsen. Förhoppningsvis kommer det en uppdateringen som löser problemet för Maps har en väldigt bra funktion: möjligheten att ladda ned kartor för offline-läge. Är man utomlands kan det vara skönt att kunna komma åt kartor utan att det kostar skjortan. Tills den uppdateringen kommer föreslår vi att man använder gMaps som är en gratisapplikation som bygger på Google Maps.

Annons

Den medföljande webbläsaren Internet Explorer presterar bra vilket är tur då det för närvarande inte finns några alternativ. Till skillnad från de flesta webbläsare är adressfältet placerat i botten vilket är smart då man inte behöver sträcka tummen över skärmen och vi måste säga att vi är förvånade att det inte är vanligare.

På det stora hela är vi nöjda med WP8. Det finns saker som kan förbättras men det är inget som man inte kan lösa med tredjepartsapplikationer. Det är lätt att navigera och trots att utseendet består av rektanglar går det att skapa en egen variant. People-applikationen är underbar och är perfekt för de som spenderar majoriteten av dygnet på sociala medier. Vi både tror och hoppas att stödet kommer öka för WP8 så att vi kan få fler alternativ till Microsofts applikationer.

Annons

14
Leave a Reply

Please Login to comment
14 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
Felix ByströmFossiÅååäääöööChristodarrenj Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
hymer
Medlem
hymer

WP8 blir intressant för mig när det får mkv stöd.

Marquzz
Medlem
Marquzz

Om 6-12 månader så är nog WP8 mer moget samt fler modeller kommit ut. Vad är egentligen vitsen med 4,3″ skärm när telefonen ändå är lika stor som en med 4,8″?

Saknade videogenomgång av telefon och mjukvara, gillar sånt 🙂

nILGot
Medlem
nILGot

Tror jag kommer överge Android vid nästa telefonbyte.

Hans
Medlem
Hans

[quote name=”nILGot”]Tror jag kommer överge Android vid nästa telefonbyte.[/quote]
Jag tror inte du blir besviken.
Har själv en Lumia 800 och är nöjd med telefonen, den har hög ”it just works”-faktor för de vardagliga funktionerna. Det finns dock alltid funktioner jag i bland saknar från Android.

”Vill använda telefonen som mediaspelare”
Om det gäller en musiksammling i MP3/WMA så är den nog minst lika bra som de flesta Android-telefoner (väldigt smidig integration av spelaren i OS). Om det gäller FLAC (som i mitt fall) så är man tvungen att konvertera för hand eller använda en dedikerad MP3-spelare.

Anton Karmehed
Admin

För mig personligen vad mediastödet en viktig del i telefoner tidigare. Men i takt med surfplattornas utbredning har det egentligen nästan tappat helt sitt värde för mig. Första reaktionen är ”nä jag kommer aldrig köpa en telefon som inte stödjer mkv”. Men när jag tänker efter så ser jag verkligen aldrig några filmklipp på telefonen längre, allt sånt sker på surfplattan eller en dator. En Note II kanske skulle vara aktuell att kolla på film med, men i övrigt är jag för kräsen av 7″+ även om det handlar om en enkel resa med buss/tåg eller vad det nu kan… Läs hela »

Trizi
Gäst
Trizi

Haha, på pixel density så har nhw tydligen fått tag på en iphone 45 (640×1136, 4″). Hur många iPhones finns det igentligen? 😀

darrenj
Medlem
darrenj

vi sa en Samsung SIII med Wp8 OS på nån intro av Samsung chefen. Mest intresserad av den!!!

Christo
Gäst
Christo

Vad är det med kartorna som gör att de ligger under ”nackdelar”? Har själv använt bing maps en del, och tycker de fungerar ungefär lika bra som googles.

Åååäääööö
Gäst
Åååäääööö

[quote name=”Felix Byström”]När vi har använt den har den haft svårt att hitta de platser vi sökt samt att det tar lång tid att få fram resvägen.Man kan heller inte rotera kartan. Det ärinte lika katastrofalt som med Apples variant men när vi har Google som en stor konkurrent anser vi det vara en nackdel att inte ha lika bra kartor.[/quote]Använder den inte Nokia maps och Nokia kör?För dom har fungerat riktigt bra i Nokia telefoner och googles kartor kommer inte i närheten av dom.Nokia har haft väldigt bra kartor och turn by turn navigering på svenska.Så har wp8 sämre… Läs hela »

Fossi
Gäst
Fossi

Tror inte det är upptill tillverkarna att bestämma om de inkluderar Nokia drive (kör) eller inte.

Den appen plus alla andra Nokia appar så bestämmer de nog om i Esbo.