Skärm och videouppspelning

För första gången någonsin släpper HTC en telefon med en 4,3 tums skärm med en upplösning på 720×1280 pixlar vilket även placerar 8X i toppen på pixeltäthet på den svenska marknaden. Skärmen är av typen Super-LCD2 som vi även hittar i One X vars skärm fick mycket beröm. Att gå ned en skärmstorlek är ett smart val då det fortfarande finns folk som inte är ute efter en enorm skärm samtidigt som man kan skryta om att ge den skarpaste bilden.

Den höga ljusstyrkan gör det lätt att läsa texter även om man är ute en solig höstdag. Till WP8 finns det bara tre inställningar för ljusstyrkan och vi känner att medium passar bäst i de flesta miljöer. Den automatiska ljusinställningen fungerar tyvärr väldigt dåligt, den är snabb på att reagera när det blir ljust men väldig långsamt när det kommer till mörker. Jämför vi med LG Optimus 4X HD är det svårt att kora en vinnare. Vi anser att 8X har en lite bättre färgåtergivning men tappar om vi tittar på ljusstyrka. 

 

Svärtan är inte den bästa vi sett bland LCD-skärmar och när WP8 använder mycket svarta bakgrunder och hög kontrast blir det extra synligt. Man kan förstås ändra bakgrunden till vit och då blir det inte lika märkbart. Det andra stora problemet är betraktningsvinklarna som inte är närapå lika bra som de i One X, det räcker med att vi lutar telefonen lite för att det ska bli små färgskiftningar, sänker man ljusstyrkan blir resultat bättre men fortfarande märkbart.

På det stora hela är det svårt att avgöra hur bra skärmen är till HTC 8X. Den är skarp, har bra färgåtergivning och fungerar bra i solljus. Men dåliga betraktningsvinklar och en mindre bra svärta kan få en att leta andra alternativ. Den halvdana automatiska ljusstyrkan behöver inte vara ett stort problem förutsatt att man kan få ut en bra batteritid med fast skärmstyrka. Förhoppningsvis är problemet mjukvarurelaterat då det fungerade utmärkt till One-serien.

Videouppspelning och mediastöd

Formatstödet till Qualcomm MSM8960 har varit under all kritik. När vi testade One S fick vi snabbt problem när vi spelade upp filmer med högre bitrate. Samsung har förbättrat stödet till Exynos 4412 som senast klarade allt vi slängde på den. Tyvärr kommer vi inte kunna köra vårt uppspelningstest till 8X då WP8 inte har stöd för att spela upp mkv-filer eller filer med ac3-codec. Men till skillnad från WP7 kan utvecklarna lägga in stöd för mkv och ac3 vilket betyder att framtida tredjepartsapplikationer kan ha stöd för fler filformat. Därför får HTC 8X det lägsta betyget vi kan ge när det kommer till videouppspelning och mediastöd.

14
Leave a Reply

Please Login to comment
14 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
Felix ByströmFossiÅååäääöööChristodarrenj Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
hymer
Medlem
hymer

WP8 blir intressant för mig när det får mkv stöd.

Marquzz
Medlem
Marquzz

Om 6-12 månader så är nog WP8 mer moget samt fler modeller kommit ut. Vad är egentligen vitsen med 4,3″ skärm när telefonen ändå är lika stor som en med 4,8″?

Saknade videogenomgång av telefon och mjukvara, gillar sånt 🙂

nILGot
Medlem
nILGot

Tror jag kommer överge Android vid nästa telefonbyte.

Hans
Medlem
Hans

[quote name=”nILGot”]Tror jag kommer överge Android vid nästa telefonbyte.[/quote]
Jag tror inte du blir besviken.
Har själv en Lumia 800 och är nöjd med telefonen, den har hög ”it just works”-faktor för de vardagliga funktionerna. Det finns dock alltid funktioner jag i bland saknar från Android.

”Vill använda telefonen som mediaspelare”
Om det gäller en musiksammling i MP3/WMA så är den nog minst lika bra som de flesta Android-telefoner (väldigt smidig integration av spelaren i OS). Om det gäller FLAC (som i mitt fall) så är man tvungen att konvertera för hand eller använda en dedikerad MP3-spelare.

Anton Karmehed
Admin

För mig personligen vad mediastödet en viktig del i telefoner tidigare. Men i takt med surfplattornas utbredning har det egentligen nästan tappat helt sitt värde för mig. Första reaktionen är ”nä jag kommer aldrig köpa en telefon som inte stödjer mkv”. Men när jag tänker efter så ser jag verkligen aldrig några filmklipp på telefonen längre, allt sånt sker på surfplattan eller en dator. En Note II kanske skulle vara aktuell att kolla på film med, men i övrigt är jag för kräsen av 7″+ även om det handlar om en enkel resa med buss/tåg eller vad det nu kan… Läs hela »

Trizi
Gäst
Trizi

Haha, på pixel density så har nhw tydligen fått tag på en iphone 45 (640×1136, 4″). Hur många iPhones finns det igentligen? 😀

darrenj
Medlem
darrenj

vi sa en Samsung SIII med Wp8 OS på nån intro av Samsung chefen. Mest intresserad av den!!!

Christo
Gäst
Christo

Vad är det med kartorna som gör att de ligger under ”nackdelar”? Har själv använt bing maps en del, och tycker de fungerar ungefär lika bra som googles.

Åååäääööö
Gäst
Åååäääööö

[quote name=”Felix Byström”]När vi har använt den har den haft svårt att hitta de platser vi sökt samt att det tar lång tid att få fram resvägen.Man kan heller inte rotera kartan. Det ärinte lika katastrofalt som med Apples variant men när vi har Google som en stor konkurrent anser vi det vara en nackdel att inte ha lika bra kartor.[/quote]Använder den inte Nokia maps och Nokia kör?För dom har fungerat riktigt bra i Nokia telefoner och googles kartor kommer inte i närheten av dom.Nokia har haft väldigt bra kartor och turn by turn navigering på svenska.Så har wp8 sämre… Läs hela »

Fossi
Gäst
Fossi

Tror inte det är upptill tillverkarna att bestämma om de inkluderar Nokia drive (kör) eller inte.

Den appen plus alla andra Nokia appar så bestämmer de nog om i Esbo.