Kamera

Kameran är en av få delar som inte är kontrollerade av Microsoft, här är det upp till varje tillverkare att välja komponenter och HTC har då valt att återanvända kameran från One X och S. På framsidan är det däremot en helt ny kamera som är utformad för att bättre fungera till videosamtal och mingelbilder. Mjukvaran har däremot fått ta en del smällar, alla extrafunktioner såsom HDR, Burst Mode och panorama saknas. Det känns som ett litet steg bakåt då det finns användningsområden för dem. En stor fördel är att det finns en dedikerad kameraknapp vilket uppskattades när vi testade Sony Xperia S.

Windows Phone 8X by HTC – Samsung Galaxy Note II

Kameran kan ta riktigt bra bilder vilket vi kan se ovan. Jämfört med Note II blir färgåtergivningen bättre, ibland kan bilderna bli för ljusa när man använder de automatiska inställningarna men detta kan åtgärdas med några få justeringar. Kameraknappen är däremot inte särskilt användbar då den är lite för trög vilket gör att bilden tappar skärpan mer ofta än när man tar en bild genom att trycka på skärmen. Fokus är HTC 8X:s största problem jämfört med Note II, detta gör att det tar längre tid att få en bra bild och vi saknar även macro-funktionen.

En stor fördel med ett stort ljusinsläpp är förstås när det kommer till att ta bilder med en begränsad belysning, tyvärr var inte våra resultat särskilt positiva. Bilderna är förvisso inte svarta men tyvärr blir ljuskällorna i bilden överdimensionerade och 8X har även svårt att få in rätt fokus. Vi testade även att ta bilder på ännu mörkare objekt i hopp om att de skulle bli bättre men det gick inte att få in fokus över huvud taget. Detta hade man kunnat lösa genom att låta blixten lysa upp när man trycker in kameraknappen halvvägs så att kameran kan få ett korrekt fokus innan bilden tas.

Tar vi istället en titt på videoinspelningen ser vi en nackdel med det stora ljusinsläppet. Bilden blir för ljus på 8X och autofokusen är inte lika snabb som på Note II. HTC 8X återger däremot ljudet mycket bättre och videon komprimeras in i samma utsträckning som för Note II. I en miljö där vi kan kontrollera ljus kommer 8X vara ett bättre alternativ men då har man oftast tillgång till en riktig kamera.

14
Leave a Reply

Please Login to comment
14 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
Felix ByströmFossiÅååäääöööChristodarrenj Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
hymer
Medlem
hymer

WP8 blir intressant för mig när det får mkv stöd.

Marquzz
Medlem
Marquzz

Om 6-12 månader så är nog WP8 mer moget samt fler modeller kommit ut. Vad är egentligen vitsen med 4,3″ skärm när telefonen ändå är lika stor som en med 4,8″?

Saknade videogenomgång av telefon och mjukvara, gillar sånt 🙂

nILGot
Medlem
nILGot

Tror jag kommer överge Android vid nästa telefonbyte.

Hans
Medlem
Hans

[quote name=”nILGot”]Tror jag kommer överge Android vid nästa telefonbyte.[/quote]
Jag tror inte du blir besviken.
Har själv en Lumia 800 och är nöjd med telefonen, den har hög ”it just works”-faktor för de vardagliga funktionerna. Det finns dock alltid funktioner jag i bland saknar från Android.

”Vill använda telefonen som mediaspelare”
Om det gäller en musiksammling i MP3/WMA så är den nog minst lika bra som de flesta Android-telefoner (väldigt smidig integration av spelaren i OS). Om det gäller FLAC (som i mitt fall) så är man tvungen att konvertera för hand eller använda en dedikerad MP3-spelare.

Anton Karmehed
Admin

För mig personligen vad mediastödet en viktig del i telefoner tidigare. Men i takt med surfplattornas utbredning har det egentligen nästan tappat helt sitt värde för mig. Första reaktionen är ”nä jag kommer aldrig köpa en telefon som inte stödjer mkv”. Men när jag tänker efter så ser jag verkligen aldrig några filmklipp på telefonen längre, allt sånt sker på surfplattan eller en dator. En Note II kanske skulle vara aktuell att kolla på film med, men i övrigt är jag för kräsen av 7″+ även om det handlar om en enkel resa med buss/tåg eller vad det nu kan… Läs hela »

Trizi
Gäst
Trizi

Haha, på pixel density så har nhw tydligen fått tag på en iphone 45 (640×1136, 4″). Hur många iPhones finns det igentligen? 😀

darrenj
Medlem
darrenj

vi sa en Samsung SIII med Wp8 OS på nån intro av Samsung chefen. Mest intresserad av den!!!

Christo
Gäst
Christo

Vad är det med kartorna som gör att de ligger under ”nackdelar”? Har själv använt bing maps en del, och tycker de fungerar ungefär lika bra som googles.

Åååäääööö
Gäst
Åååäääööö

[quote name=”Felix Byström”]När vi har använt den har den haft svårt att hitta de platser vi sökt samt att det tar lång tid att få fram resvägen.Man kan heller inte rotera kartan. Det ärinte lika katastrofalt som med Apples variant men när vi har Google som en stor konkurrent anser vi det vara en nackdel att inte ha lika bra kartor.[/quote]Använder den inte Nokia maps och Nokia kör?För dom har fungerat riktigt bra i Nokia telefoner och googles kartor kommer inte i närheten av dom.Nokia har haft väldigt bra kartor och turn by turn navigering på svenska.Så har wp8 sämre… Läs hela »

Fossi
Gäst
Fossi

Tror inte det är upptill tillverkarna att bestämma om de inkluderar Nokia drive (kör) eller inte.

Den appen plus alla andra Nokia appar så bestämmer de nog om i Esbo.