Sammanfattning

Windows Phone 8X by HTC är en telefon som får in många fullträffar. Trots att den är en av HTC:s tjockare telefoner känns den förvånansvärt liten tack vare de avsmalnade kanterna. Unibodydesignen ger både ett lyxigt utseende och den mjuka polykarbonatplasten ger ett ordentligt grepp. Vi hade gärna sett att det skalats av ett par millimeter på bredden och vi vet att detta är möjligt då både LG och Sony lyckats med det. Skärmen är otroligt skarp och ljusstyrkan är tillräckligt hög för att glädja de flesta, hade vi bara fått lite bättre betraktningsvinklar hade vi varit riktigt nöjda.

Trots att vi sett kameran förut kan man ändå bli förvånad över hur bra vissa bilder blir, mjukvaran kan förvisso bli bättre och vi hoppas att den kommer bli det. Det är inte bara att det saknas funktioner utan vi skulle även vilja se att kameran blir snabbare på att få in fokus och kanske även ett makroläge. Det finns även delar som är underbara som de är och då menar vi framförallt ljudet som är otroligt kraftfullt, även om det kan bli bättre föredrar vi Beats över de alternativ som finns på marknaden idag. För de som lyssnar mycket på musik och är ute efter en telefon som erbjuder en bra samtalskvalitet är HTC 8X det självklara valet.

Tittar vi på själva Windows Phone 8 finns det både bra och dåliga delar. Gränssnittet är riktigt mjukt, även i webbläsaren har vi svårt att se fördröjningar eller hack när vi bläddrar mellan flikar eller zoomar in/ut. Enda gången vi får problem är när vi är inne och flyttar runt bland kartorna. Med det sagt finns det ett par stora problem med WP8. För närvarande är kartorna i stort sett oanvändbara då de inte kan hitta några svenska vägar eller orter. Det hade varit enkelt för Microsoft att krypa till korset och använda Google Maps, om Apple kunde göra det borde det inte finnas något som hindrar Microsoft från att göra det. Det andra problemet är Bing, när majoriteten av kundbasen är vana vid att använda Google som sökmotor känns det som ett steg bakåt när man inte kan välja det till telefonen.

De stora problemen med HTC 8X ligger i mjukvaran vilket är en fördel då detta kan förändras. Det finns en applikation för direktåtkomst till Google, även om man inte ännu kan ersätta sök-knappen med valfri sökmotor. Det finns också möjlighet att ersätta WP8-kartorna med en variant på Google Maps. När det kommer till mediastödet ligger WP8 för närvarande långt efter Android men som vi nämnt tidigare är det möjligt för tredjepartsapplikationer att erbjuda fullt stöd vilket kan minska avståndet.

Windows Phone 8X by HTC saknar inte mycket och de problem som existerar går att lösa med tredjepartsapplikationer. Med en snabb processor, skarp skärm, otroligt ljud och bra batteritid är 8X en angenäm bekantskap och en fin start för Windows Phone 8 i Sverige – ett allt igenom Bra köp.

Windows Phone 8X by HTC

Fördelar:
+ Skarp skärm
+ Kraftfullt ljud
+ Bra kamera

Nackdelar:
– Brister i medföljande applikationer
– Onödigt bred
– Lite lagringsminne

Windows Phone 8X by HTC passar bra för användare som:
Vill ha en mindre skärm utan att kompromissa med upplösning
Vill ha en ljudupplevelse utöver det vanliga
Vill ha välbyggd telefon som inte glider ur handen

Windows Phone 8X by HTC passar mindre bra för användare som:
Har ett stort mediabibliotek
Ofta använder kartor
Vill använda telefonen som mediaspelare

Annons

14
Leave a Reply

Please Login to comment
14 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
Felix ByströmFossiÅååäääöööChristodarrenj Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
hymer
Medlem
hymer

WP8 blir intressant för mig när det får mkv stöd.

Marquzz
Medlem
Marquzz

Om 6-12 månader så är nog WP8 mer moget samt fler modeller kommit ut. Vad är egentligen vitsen med 4,3″ skärm när telefonen ändå är lika stor som en med 4,8″?

Saknade videogenomgång av telefon och mjukvara, gillar sånt 🙂

nILGot
Medlem
nILGot

Tror jag kommer överge Android vid nästa telefonbyte.

Hans
Medlem
Hans

[quote name=”nILGot”]Tror jag kommer överge Android vid nästa telefonbyte.[/quote]
Jag tror inte du blir besviken.
Har själv en Lumia 800 och är nöjd med telefonen, den har hög ”it just works”-faktor för de vardagliga funktionerna. Det finns dock alltid funktioner jag i bland saknar från Android.

”Vill använda telefonen som mediaspelare”
Om det gäller en musiksammling i MP3/WMA så är den nog minst lika bra som de flesta Android-telefoner (väldigt smidig integration av spelaren i OS). Om det gäller FLAC (som i mitt fall) så är man tvungen att konvertera för hand eller använda en dedikerad MP3-spelare.

Anton Karmehed
Admin

För mig personligen vad mediastödet en viktig del i telefoner tidigare. Men i takt med surfplattornas utbredning har det egentligen nästan tappat helt sitt värde för mig. Första reaktionen är ”nä jag kommer aldrig köpa en telefon som inte stödjer mkv”. Men när jag tänker efter så ser jag verkligen aldrig några filmklipp på telefonen längre, allt sånt sker på surfplattan eller en dator. En Note II kanske skulle vara aktuell att kolla på film med, men i övrigt är jag för kräsen av 7″+ även om det handlar om en enkel resa med buss/tåg eller vad det nu kan… Läs hela »

Trizi
Gäst
Trizi

Haha, på pixel density så har nhw tydligen fått tag på en iphone 45 (640×1136, 4″). Hur många iPhones finns det igentligen? 😀

darrenj
Medlem
darrenj

vi sa en Samsung SIII med Wp8 OS på nån intro av Samsung chefen. Mest intresserad av den!!!

Christo
Gäst
Christo

Vad är det med kartorna som gör att de ligger under ”nackdelar”? Har själv använt bing maps en del, och tycker de fungerar ungefär lika bra som googles.

Åååäääööö
Gäst
Åååäääööö

[quote name=”Felix Byström”]När vi har använt den har den haft svårt att hitta de platser vi sökt samt att det tar lång tid att få fram resvägen.Man kan heller inte rotera kartan. Det ärinte lika katastrofalt som med Apples variant men när vi har Google som en stor konkurrent anser vi det vara en nackdel att inte ha lika bra kartor.[/quote]Använder den inte Nokia maps och Nokia kör?För dom har fungerat riktigt bra i Nokia telefoner och googles kartor kommer inte i närheten av dom.Nokia har haft väldigt bra kartor och turn by turn navigering på svenska.Så har wp8 sämre… Läs hela »

Fossi
Gäst
Fossi

Tror inte det är upptill tillverkarna att bestämma om de inkluderar Nokia drive (kör) eller inte.

Den appen plus alla andra Nokia appar så bestämmer de nog om i Esbo.