Vad finns det för fördelar respektive nackdelar?

Standarden Qi är en öppen standard vilket gör den oberoende av tillverkare. Är den Qi-certifierad så kan den laddas av alla Qi-certifierade laddare.

Riskerna med trådlös laddning är mycket små och de flesta är överens om att risken för exempelvis brand är mindre än med traditionella laddare och kablar. En risk som försvinner är exempelvis den risk som är förknippad med kortslutning på grund av skador på exempelvis laddkabeln.

Många laddare har ett inbyggt skydd som ska känna av om det ligger otillåtna föremål på laddaren. Detta är dock inte felsäkert och metallföremål kan bli varma på grund av det magnetfält som bildas av laddaren. Skulle detta hända är det säkrast att koppla ur laddaren och låta objektet svalna. En Qi-certifierad laddare ska stänga av sig själv om objektet på laddaren blir för varmt.

Tänk på att...
För att minska risken för eventuella problem så kontrollera alltid att din laddare är Qi-certifierad.

Laddning och laddtider – Samsung snabbare än Apple

När det kommer till tid att ladda mobiltelefonen behöver inte ta längre tid att göra det trådlöst än med en traditionell laddare och kabel. En laddare som är klassad för 5V och 1A ger ca 5W i effekt och 2A ger då ca 10W. Qi 1.0 tillåter en effekt på upp till 5W medans 1.2 tillåter upp till 15W. Detta innebär att åtminstone i teorin så laddar telefonen snabbare trådlöst än med en vanlig laddare på 2A. Däremot finns det en hel del telefoner med olika typer av snabbladdning och dessa kan ofta ge mer effekt än 15W. Dock så ska man komma ihåg att laddtiden beror på så mycket mer än bara effekten som till exempel batterikapacitet kvar, temperatur öppna appar med mera.

Typ av laddareStandardMaximal effekt
Traditionell (Kabel)Standard USB-laddare (1A)5W
Traditionell (Kabel)USB Snabbladdare (2A)10W
Traditionell (Kabel)Quick Charge 1.010W
Traditionell (Kabel)Quick Charge 2.018W
Traditionell (Kabel)Quick Charge 3.018W
Traditionell (Kabel)Quick Charge 4.028W
Trådlös laddningQi Wireless Charging5W
Trådlös laddningQi Fast Wireless Charging15W

Genom att jämföra Samsung Galaxy S8 och Samsungs egna snabbladdare och trådlösa laddare kan vi se att efter ca 1 timma och 40 minuter har batteriet gått från 0% till 100% med kabel medans det på samma tid har gått från 0% till 67% med Samsungs snabbaste trådlösa laddstation som stödjer upp till 15 watt. Noterbart är att iPhone 8 och Iphone X stödjer trådlös laddning vid maximalt 7,5 watt, vilket i teorin gör Apples trådlösa laddteknik långsammare.

Samsungs FastCharge-laddare klarar upp till 15W trådlös laddning men behöver också kylas aktivt med en integrerad fläkt.

Vad behöver jag?

Du behöver två komponenter för att kunna ladda din mobiltelefon trådlöst . En sändare, det vill säga själva laddaren, samt en mottagare vilket då troligtvis är din mobiltelefon. De flesta stora bilmärken har idag en eller flera bilmodeller där trådlös laddning av mobiltelefonen finns som tillval. Har du då en mobil med stöd för trådlös laddning så räcker det att lägga din mobil, med stöd för trådlös laddning, i angivet förvaringsfack så laddas den automatiskt. Om din bil saknar plats för trådlös laddning så finns även mobilhållare som kan ladda trådlöst och som ansluts till 12V-uttaget.

Tänk på att...
När du använder trådlös laddning bör du undvika att använda mobilskal där du exempelvis har dina betalkort. Betalkorten kan påverkas negativt av laddningen. Tänk också på att mobilskal kan innehålla metaller eller magneter vilket inte får ligga på laddytan. Det bästa är att ladda helt utan mobilskal om din telefon har inbyggt stöd för att ladda trådlöst

Köper du en separat laddare för att ladda din telefon trådlöst så glöm inte att se de tekniska specifikationerna så att du köper en laddare som har en effekt på 15W. Det vill säga att den följer Qi 1.2.0 eller senare för att få en snabbare laddning av din telefon förutsatt att även den stödjer att laddas med 15W. Om inte så är du framtidssäkrad för din nästkommande telefon.

Steg två är att ha något som kan laddas också. Flera telefoner som exempelvis iPhone 8, Galaxy S8 med flera har inbyggt stöd för trådlös laddning. Om din telefon inte har inbyggd trådlös laddning finns det även mobilskal som ger din telefon möjlighet att laddas trådlöst. Framför allt finns detta till äldre generationens iPhone men även till vissa andra telefoner.

Apple AirPower
Apples nya produkter har stöd för trådlös laddning via Qi-standarden

Innehåll

2
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Mikael MonnierDr No Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Dr No
Gäst
Dr No

Tackar för en bra artikel!