Extra följsamma rörelser och bättre spelinlevelse. AMD Freesync är en av de viktigaste grafikteknikerna för Radeon-grafikkort – såhär fungerar det.

Snabbguide till AMD Freesync

  1. AMD Freesync fungerar bara med Radeon-grafikkort och är motsvarigheten till Nvidia G-sync
  2. Tekniken ger en betydligt jämnare och följsammare spelupplevelse särskilt vid lägre bildfrekvens
  3. Freesync ger störst skillnad i frekvenser mellan 30-90 hertz (fps)
  4. Freesync-skärmar är traditionellt billigare än motsvarande modeller med G-Sync
  5. Vissa skärmar stödjer Freesync även över HDMI, medan de flesta använder sig av Displayport
  6. Freesync fungerar mellan 9-240 hertz men exakt frekvensområde är olika från skärm till skärm
  7. Ingen skärm på marknaden idag levererar Freesync-stöd under 30 hertz
  8. Med tekniken LFC får du bättre flyt på din Freesync-skärm även under 30 hertz
  9. Spelar du i en väldigt hög fps/frekvens ger Freesync inte lika stor skillnad

Läs mer om grafikkort och våra senaste köprekommendationer i Svenska Grafikkortsguiden.

Freesync är AMD:s egen lösning på problemet med en ryckig grafikupplevelse och så kallad tearing. För att förstå lösningen behöver vi samtidigt förstå problemet. I en optimal värld skulle din bildskärm och ditt grafikkort arbeta i perfekt symbios. Varje bildruta som renderades av ditt grafikkort skulle i samma ögonblick renderas av din bildskärm.

Ryckig grafik eller tearing

I realiteten är kommunikationen mellan grafikkort och skärm generellt betydligt trubbigare. Medan antalet bildrutor per sekund (fps) från ditt grafikkort generellt varierar är uppdateringen på din traditionella bildskärm konstant (60, 120 eller 144 hertz exempelvis). När ditt grafikkort skickar en sekvens av bildrutor i en annan hastighet än skärmens uppdateringsfrekvens får vi problem. Problemen resulterar inledningsvis i så kallad tearing.

Tearing sker när skärmen försöker uppdatera med fler olika bildrutor samtidigt från ditt grafikkort. Vilket resulterar i brytningar i grafiken som är väldigt irriterande att uppleva när du spelar.

AMD Freesync Tearing
Utan v-sync skickar grafikkortet fler bildrutor per sekund än skärmen klarar av att visa, vilket ger upphov till så kallad tearing.

Tearing kan motarbetas genom att vi låser grafikkortets bildfrekvens till skärmens uppdateringsfrekvens, vad man kallar v-sync. Så länge ditt grafikkort kan leverera minst det antal bilder per sekund som v-sync är inställt på får du en generellt bra spelupplevelse. Om och när ditt grafikkort dock inte längre kan leverera 60 fps (vid 60Hz v-sync) måste grafikkortet vänta in nästa uppdatering av skärmen och frekvensen sjunker till 30 hertz. Detta ger en ryckande känsla i bilden och spelupplevelsen, vilket man ofta kallar ”stuttering”.

AMD Freesync V-sync
V-sync fungerar bara så länge ditt grafikkort orkar leverera tillräckligt hög fps.

Problemen är som störst i lägre uppdaterings- och bildfrekvenser då ögat lättare kan urskönja dessa renderingsproblem. När du har ett grafikkort och en skärm som kan levererar upp till eller över 120 hertz/fps blir differenserna mindre tydliga. Ögat hinner mer eller mindre inte med att uppfatta felen. Med det sagt finns det fortfarande kvar till viss mån och än viktigare är att många spelare aldrig når så pass höga bildfrekvenser.

Lösningen: Freesync – Adaptiv bildsynkronisering

Idag har både Nvidia och AMD en teknisk lösning som om inte helt felfri får oss väldigt nära en optimal spelupplevelse. Det kallas adaptiv bildsynkronisering och betyder konkret att skärmens uppdateringsfrekvens görs dynamisk och synkroniseras med bildfrekvensen från ditt grafikkort. G-Sync är den teknik som används för Nvidias Geforce-grafikkort medan Freesync används för AMD:s Radeon-grafikkort.

När grafikkortets bildfrekvens (fps) matchas med uppdateringshastigheten på skärmen (hertz) får man ett flyt i bilden som nästan känns surrealistiskt för en traditionell datorspelare. Skillnaden på ett spel med och utan adaptiv bildsynkronisering är svår att förklara i text men helt uppenbar när man som spelare själv får testa. Det känns kortfattat betydligt mer verklighetstroget och förhöjer spelupplevelsen drastiskt.

8
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
6 Thread replies
4 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Anonymous2000Anton KarmehedRebellion Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Rebellion
Medlem
Rebellion

Det finns visst freesyncskärmar som klarar under 35Hz. Min Acer XR341CK klarar från 30Hz till 75Hz.

anonymous2000
Gäst
anonymous2000

Alltid trevligt med sådana här artiklar, dock så hade det vart fint att skriva lite mer om LFC som numera är en del av Freesync, och en otroligt bra funktion som efter egen erfarenhet fungerar väldigt bra. Att man också kan ändra spannet på Freesync väldigt enkelt är också en fördel. Det behöver inte vara snack om att överklocka panelen, utan som sagt, öka spannet. Spannet med LFC på min ASUS MG279Q är just nu teoretiskt 1-144hz med LFC då jag ställt upp spannet med en lätt modifierad drivrutin. Mer om LFC här:

https://www.amd.com/Documents/freesync-lfc.pdf