Om inga förändringar sker kan du få betala över tusenlappen extra för din mobiltelefon när Copyswede tar ut privatkopieringsersättning.

Copyswede och elektronikbranschen återupptar förhandlingar om privatkopieringsersättningen och på bordet ligger bland annat de ersättningstariffer som säger hur stor avgift som åläggs olika produktområden.

Privatkopieringsersättning eller kassettskatten är tänkt att täcka inkomstbortfall vid ”privatkopiering” för upphovsrättshavare. Med andra ord räknar Copyswede med att svenska konsumenter kopierar och lagrar musik, filmer och annan redan media man redan betalt för. Upphovsrättsorganisationen Copyswede förklarar det själv på följande sätt.

Copyswedes definition av Privatkopieringsersättning

Privatkopieringsersättning är en kompensation till rättighetshavarna eftersom lagstiftaren genom en inskränkning i upphovsmannens rätt gett privatpersoner möjlighet att fritt kopiera skyddade verk från en laglig förlaga för privat bruk. Ersättningen betalas av den bransch som importerar, tillverkar och säljer produkter som kan användas för privatkopiering.

Upphovsrättslagen ger upphovsmännen bakom musik, film och tv ensamrätt att bestämma om att mångfaldiga – kopiera – sitt arbete och göra det tillgängligt för allmänheten på olika sätt. Det är därmed en inskränkning i upphovsmännens ensamrätt att vem som helst för sitt privata bruk får göra en eller några få kopior utan upphovsmännens tillstånd. Detta medför också ett inkomstbortfall för upphovsmännen eftersom deras arbete mångfaldigas utan att de får betalt för det.

Copyswede har specificerat ett flertal olika produktområden och elektronikprodukter som man hävdar används kontinuerligt privatkopiering, allt från traditionella hårddiskar till spelkonsoler och mobiltelefoner. Avgiften för produkterna baseras på en tariff som ofta utgår från en ersättning per gigabyte lagringsutrymme som produkten erbjuder. I de flesta fall finns det ett ersättningstak, exempelvis 80 kronor som mest för en hårddisk eller 320 kronor som mest för en MP3-spelare. Smartphones däremot ska enligt Copyswede inte ha något tak, här baseras avgiften helt på telefonens lagringskapacitet.

copyswede_cash_06

LagringstypAvgift (kronor inkl moms)
Mobiltelefon4,38 kr/GB (Ingen maxgräns)
Dator med hårddisk/SSD1,25 kr/GB (max 100 kronor)
Hårddisk/SSD (intern eller extern)1,25 kr/GB (max 100 kronor)
Spelkonsol med intern lagring1,25 kr/GB (max 100 kronor)
Surfplatta, USB-minne och MP3-spelare1,25 kr/GB (max 100 kronor)
Mediacenter och mediaspelare med intern lagring1,25 kr/GB (max 400 kronor)
Cd-r0,75 kr st.
Cr-rw1,19 kr st.
Dvd (-r/+r)3,31 kr st.
Dvd (-rw/+rw och ram)5,31 kr st.
Dvd (-r/+r dubbla lager 8,5 GB)6 kr st.

Inte alla produkters avgifter har ännu trätt i kraft

Vad som gör det hela ännu mer förvillat är att inte alla ersättningsavgifter ännu trätt i kraft. Enligt Klas Elm, vd på Elektronikbranschen, är det vissa produkter som elektronikbranschen i synnerhet motsätter sig. De produkter som merparten av elektronikbranschen generellt fortfarande inte betalar avgifter för är smartphones, bärbara/stationära datorer samt surfplattor. Det betyder att de priser du ser i butik idag kan komma att öka de närmaste månaderna. Detta ifall inte elektronikbranschen lyckas förhandla bort eller ned vissa av tarifferna.

Hela tanken privatkopieringsersättningen är att den baseras på det faktum att privatpersoner faktiskt gör egna kopior av den musik och film man redan köpt. Något som givetvis inte är helt ovanligt men som med dagens fokus på streamingtjänster sjunkit dramatiskt och närmast försvunnit från de flesta enheter. Enligt en oberoende undersökning som presenterads i maj månad av Ipsos är det mellan 3-5 procent av alla smartphone- och surfplattsanvändare som använt sin enhet för privatkopiering de senaste 30 dagarna.

Trots detta vann Copyswede mot Telia i högsta domstolen i juni 2016 där det fastslogs att även Apples Iphone ska åläggas privatkopieringsavgift. En avgift som blir nästan skrattretande hög för Apples nya toppmodeller i Iphone 7-serien.

15
Leave a Reply

Please Login to comment
11 Comment threads
4 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
Knubbispege63RujaMattias Festin Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Jan Falk
Medlem
Jan Falk

CopySweden har för länge sen tappat fotfästet och svävat ut i modellen jaga pengar för pengarnas skull och slutat med förhålla sig till balansen vad som är rimliga nivåer.

GuuFi
Medlem
GuuFi

Frågan är väl hur länge de kan härja fritt.
Nu har jag väl ingen större koll på svenska lagar men folket borde ju kunna ha något att säga till om det, någon namninsamling eller något?
De sjuka är att de flesta inte ens vet att de betalar extra till CopySwede, har inte stått något på mina kvitton när jag köpt diskar iallafall, borde vara obligatoriskt.
Eller att återförsäljare separat nämner avgiften för varje produkt på deras hemsidor.

broken
Gäst
broken

Politiker bryr sig inte ens om frågan, utan känns mer som brödraskap eller svågerpolitik kanske är mer rätt.

Sen är det få som vet eller rent av tycker det är rätt av copyswe (men då har dessa inte all fakta eller bryr sig).

Bimi
Medlem
Bimi

Jaha, dags att börja köpa elektronik från utlandet igen.

Marcus
Gäst
Marcus

HD Korruption på Högsta nivå! Vem fan företräder folket nu för tiden!

Illwill
Gäst
Illwill

Smith & Wesson!

Jakob
Gäst
Jakob

Kommer aldrig någonsin att köpa en produkt där de giriga ockrarna på Copyswede får en rutten krona.

Kommer att beställa all teknik utomlands från och med nu.

Ruja
Gäst
Ruja

Inte nog med den idiotiska avgiften, om vi börjar köpa direkt från utlandet kommer de seriösa återförsäljarna i Sverige att tappa ännu mer försäljning pga Copyswede

pierreb
Medlem
pierreb

Sjukt

Greger
Gäst
Greger

Undrar vart de förankrar sina prispåslag, jag menar som artikeln nämner så är ju streaming det alla använder sig av mest nu för tiden. Och särskillt på mobiltelefoner. Och undersökningen där 3 – 5 % privatkopierat något stämmer nog ganska bra med verkligheten. Vilket innebär att beslutet att ta ut 4.38 kr per gigabyte på en mobiltelefon är helt befängt, det måste ju vara folk som verkligen är bakom flötet när det gäller att förstå hur dagens teknink fungerar och används. Men som alltid när någon kan utöva maktmissbruk så blir det väl såhär, särskillt när det är pengar inblandat…

Mattias Festin
Gäst
Mattias Festin

De flesta saker går inte ens kopiera pga DRM. Hur kan musik och filmbranchen rättfärdiga att ha både privatkopieringsavgift och DRM? Ta ut avgift för något som de själva sen omöjliggör.

Kan inte ens komma på en liknelse där man tvingas att betala för något och sedan kan man inte nyttja produkten/tjänsten.

Måste vara bästa affärsmodellen någonsin! Tjäna pengar från en annan branch, utan typ någon nyttjar det man betalar för.

Och som gräddet på moset allt detta utan insyn i organisationen som tar emot pengarna.

Nä, ush! Fattar inte hur detta kan vara lagligt!

Ruja
Gäst
Ruja

Det som tar plats i min telefon är bilder som jag tagit. Om man inte har en enda ljudfil eller video får man tillbaka Copyswede avgiften. Vi kanske alla skall skicka in en rapport varje månad till Copyswede där vi måste ange hur mycket vi kopierat denna månad. Skulle minska arbetslösheten rejält…

Medlem
Olle P

Lagen säger att avgiften ska vara skäligt stor.
Copyswede hävdar själva att de redan nu får in drygt 100 Mkr/år, (motsvarande i genomsnitt 10kkr per ansluten upphovsrättsägare) som de inte vill mista.
Givet att den inkomsten är skälig så bör de ju få in mer än 5 miljarder kr/år i royalties från strömmande media, så då kan väl några miljoner hit eller dit i privatkopieringsavgift knappast spela så stor roll.

pege63
Medlem
pege63

Har sagt detta länge nu i minst 10 år och se på fan jag hade rätt. https://www.nordichardware.se/fildelning/eu-domstolen-att-se-pa-piratstreaming-ar-inte-olagligt.html

Knubbis
Gäst
Knubbis

Företagen bakom är som Nestlé, en megakoncern inom matindustrin. De ansöker till domstolarna om rättigheter till all världens dricksvatten, örter i skogen etc.
Befängda och giriga satsningar men går bara En ansökan hem så får de monopol och kan suga ut pengarna från vanligt folk som de vill. Det gäller att folket och branschen ställer sig emot deras utpressningsmetoder.