I och med lanseringen av uppdatering 2.0 och Phantom Liberty är det ett ypperligt tillfälle att spela igenom Cyberpunk 2077 igen. Jag har dock inte kunnat hålla mig från att modifiera spelet en aning för att förbättra upplevelsen ytterligare.

När det kommer till att modifiera Cyberpunk 2077 är det inte alltid man behöver meka med program eller verktyg från tredje part, pilla i officiella modverktyg eller dylikt. Det går faktiskt att komma ganska långt genom att helt enkelt lägga till några små textfiler eller liknande bland i spelets installationsmapp.

Jag som nyligen gav mig ut på äventyr i Night City igen i och med lanseringen av expansionen Phantom Liberty kände mig sugen på att skräddarsy upplevelsen en aning till min personliga smak. Jag kände dock inte för att ge mig på några komplicerade processer för att modda mitt spel. Således började sökandet efter en uppsättning modifikationer som enkelt kan installeras utan att man faktiskt vet vad man gör men som ändå gör en skillnad. Jag tror att jag lyckades relativt bra, här är mina favoritmoddar jag använder just nu!

Reshade och Budgetrunner 2077

Bladerunner är några av mina favoritfilmer någonsin och Cyberpunk 2077 är ett perfekt spel att försöka återskapa filmernas distinkta stil i. Reshade är ett verktyg som kan användas för att injicera post-processing effekter i en drös olika spel. Programmet är enkelt att installera men kräver också att man införskaffar en fil med förinställda inställningar som passar en personliga preferenser.

Bildkälla: NexusMods.

Jag använder mig av ”Budgetrunner 2077” som är en preset för Reshade som lyfter fram både spelets många nyanser av grå men även alla neonfärger omkring i Night City. Något som enligt mig både ökar realismen samtidigt som det förbättrar känslan av att man är i en dystopisk framtid där allt man är bra för är att stirra på de tusentals reklampelare i världen.

Reshade kräver någon enstaka minuts manuellt pillande efter att spelet först startas efter programmet och Budgetrunner har installerats. Allt är däremot väldigt simpelt att komma igång med och Budgetrunners  sida hos Nexusmods förklarar exakt vart alla filer ska läggas.

Enhanced Weather

Vill man ändra den generella känslan i ett spel med öppen värld är vädret något som kan göra en gigantisk skillnad. För detta använder jag ”Enhanced Weather” med en av moddens Bladerunner-förinställningar som finns tillgängliga hos Nexusmods.

Bildkälla: Nexusmods

Enhanced Weather lägger till en rad nya vädertyper som kan dyka upp i spelet och ännu fler möjliga övergångar mellan olika väderslag. Bladerunner-inställningar får vädret att erbjuda mer regn än en typisk svensk midsommar. Perfekt för den som försöker återskapa känslan från de klassiska filmerna.

Better Vehicle Handling

Något jag aldrig riktigt fått grepp om är framförandet av fordon i Cyberpunk 2077. Nästintill varenda bil känns antingen som ett slagskepp på land eller ett jetplan på hjul. Jag har förmodligen skrapat av mer färg från mina kofångare i varenda hörn i Night City än vad som finns Coloramas samlade lagerlokaler.

I ett försök att åtgärda detta installerade jag Better Vehicle Handling som i princip bara är ett par finjusterade parametrar för hur spelets fordon beter sig. Jag kan inte säga att det får spelet att kännas mer som GTA V eller dylikt där man nästan blir ett med sin bil. Däremot har modden lyckats åtgärda mitt konstanta ping-pongande mellan lyktstolpar, betongrelingar och fotgängare i Night City. Helt klart värt att testa om man som jag inte lyckas få pejl på hur man blir Cyberpunks motsvarighet till Ken Block.

RT och FSR-optimeringar

Har man ingenting mot att sätta sig och pilla med spelets grafikinställningar på djupet kan jag rekommendera ”FSR Quality and RT Performance Optimisations” för användare med AMD Radeon-grafikkort. Denna modifikation simplifierar AI-baserad belastning. Det vill säga saker som raytracing.

FSR inte är på samma nivå som DLSS i Cyberpunk och AMD:s grafikkort hanterar inte raytracing lika väl som Nvidias. Denna mod rör dock om lite i hur FSR och raytracing fungerar i spelet. Det rör sig inte om några jättestora förändringar men FSR ser aningen bättre ut vilket kan ge en något märkbar skillnad i den prestanda man lyckas uppnå utan att behöva slå av all raytracing och ställa ner grafikinställningarna.

Denna modifikation är dock mer för den som är villig att testa sig fram med olika grafikinställningar och FSR-nivåer. Du kommer inte landa på samma prestandanivå som ett RTX 4090 kan erbjuda men är man villig att offra lite bildkvalitet och ändå ha kvar känslan raytracing-tekniker ger kan detta vara en mod värd att spana in. Detta är dock en mod som hänger helt på användarens smak och hur man prioriterar bildkvalitet, flashiga effekter och antal bildrutor per sekund.

Lite gör mycket i Cyberpunk

Medans de modifikationer jag listat i denna artikel kanske inte gör jättemycket är det ändå en märkbar skillnad på spelet. Framför allt har jag lyckats ge spelvärlden en helt annan känsla. Något som enligt mig är otroligt värt det om man redan har spelat igenom spelet vid ett tidigare tillfälle. Nu känns det någorlunda nytt och spännande igen.

Ingen av dessa modifikationer kräver som tidigare nämnt att man håller på och pillar med modverktygen för spelet eller att man måste sitta och manuellt ändra i en drös .ini-filer. Jag valde att testa dessa just för att de är så enkla att installera och få igång. Känner du för att ge Cyberpunk en omgång till är det inte så svårt att göra upplevelsen mer anpassad efter din egen smak.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid