Är du på jakt efter en TV från LG har du förmodligen hört eller läst termerna NanoCell och QNED. Detta är två olika tekniker LG använder för sina TV-apparater och vi ska nu få igenom vad skillnaden mellan dessa är.

Den som söker efter en ny TV-apparat och har siktet ställt på LG som tillverkare har med stor sannolikhet sett termerna ”NanoCell” och ”QNED” om och om igen. Vad är då dessa tekniker, hur skiljer de sig från varandra och är den ena faktiskt bättre än den andra? Vi tar och reder ut vad teknikerna innebär och hur de påverkar din TV-upplevelse.

NanoCell

LG:s NanoCell-teknik använder ett filter av nanopartiklar som filtrerar bort oönskade färger för att förbättra bildkvaliteten. I dessa TV-apparater använder sig LG av så kallad ”local dimming” för ljussättningen. Detta innebär att belysningen inte har placerats runt kanterna av skärmen utan bakom LED-lamporna i kluster som kallas ”dimzoner”.

Man kan alltså se dessa som vanliga LCD-skärmar som fått lite av en turboskjuts tack vare filtret med nanopartiklar som förbättrar TV-apparatens färgåtergivning. Utöver detta är det dock inte mycket annat som särskiljer sig förutom dimzoner istället för kantbelysning. Något som innebär bättre kontrast och svärta än kantbelysta TV-apparater.

QNED

QNED är som tidigare nämnt nästa steg i utvecklingen av NanoCell-teknologin. Det som särskiljer denna teknik från den äldre är att LG här använder sig av mini-LED för belysningen. Dessa LED-lampor är mycket mindre än andra LED-lampor och man kan således få plats mer fler i en och samma TV. Mini-LED tillåter också att LG arrangerar lamporna i ännu fler dimzoner.

Detta innebär att man till exempel inte får en lika uppenbar ”Halo”-effekt kring ljusa objekt mot mörka bakgrunder. Ni vet när man ser ljus från objektet i fråga blöda ut till närliggande pixlar.

Båda tekniker erbjuder ett imponerande färgomfång och höga maximala ljusstyrkor. QNED erbjuder dock ett mer modernt belysningssätt och de senaste TV-apparaterna har också fler steg mellan det mörkaste svarta och ljusaste vita. Vilket betyder att det blir svårare att märka av ”steg” i bilder eller scener där en färg går från mörk till ljus över skärmen. Man kan säga att teknikerna minskar gapet mellan traditionella LCD-apparater och OLED-apparater som fortsätter hålla en högre prislapp.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid