Meta Quest 3 är här och det för med sig ordentliga uppgraderingar sett till hårdvaran jämfört med sin föregångare. Det nya headsetet kommer också med en markant högre prislapp. Låt oss gå igenom vad skillnaderna är och reda ut vilket headset just du bör köpa.

Meta Quest 3 är företagets första enhet ur den nya generationens VR-headsets riktad mot vanliga konsumenter. Till skillnad från Meta Quest Pro som med sin prislapp på cirka 18 000 kronor riktar sig mot entusiaster och företag. Vilket headset som är bäst för en själv mellan Quest 2 och Quest 3 är dock inte nödvändigtvis en enkel fråga att svara på.

Prislappen

Den som överväger att testa VR för första gången eller vet att man lätt blir illamående av längre stunder i den virtuella verkligheten står nog inför det största dilemmat blandpotentiella Quest-köpare. Meta Quest 2 har när denna artikel skrivs en prislapp på cirka 4 500 kronor för modellen med 128 GB lagring. Det är förvisso inte det nyaste headsetet på marknaden men beroende på hur mycket pengar man är villig att lägga på att bara experimentera med VR för första gången är det fortfarande ett bra instegsheadset.

Meta Quest 3 kommer å andra sidan med en prislapp på 7 000 kronor för den billigaste modellen. Är man inte säker på att VR kommer vara något man verkligen tycker om kan en sådan prislapp vara lite väl tilltagen. Det är fortfarande ett mycket nyare headset med fler funktioner. Innan man är säker på att man kommer få värde ur sina 7 000 kronor kan det dock vara värt att ta en extra funderare innan köp.

Meta Quest 3 vs 2: design & batteri

Meta lyckades göra Quest 3 cirka 40 procent mer slimmat än Quest 2. Detta tack vare användandet av så kallade pankakslinser som kan erbjuda hög upplösning utan att kräva lika stort utrymme som linserna i Quest 2. Dock har detta inte resulterat i några större skillnader i den faktiska vikten hos headseten. Quest 2 väger in på 503 gram medans Quest 3 är något tyngre på 515 gram.

Ser vi till batteritiden för de två headseten är det även här ingen större skillnad. Quest 2 kan användas i mellan två och tre timmar medans Quest 3 kan användas i mellan två och två och en halv timme med det tillhörande batteriet. Quest 3 har alltså en något sämre batteritid per full laddning. Å andra sidan kommer Quest 3 med mer kapabel hårdvara och högre upplösningar på sina interna skärmar. En så liten skillnad i batteritiden kan då ses som väldigt imponerande.

Prestanda och skärmar

Meta Quest 3 kommer utrustat med en krets kallad Qualcomm Snapdragon XR2 Gen 2 som ska stå för beräkningskraften i headsetets fristående läge. Enligt Meta ska kretsen resultera i mer än dubbelt så hög grafikberäkningskraft än vad vi hittar i Quest 2.

Den ökade prestandan är också väldigt välkommen med tanke på upplösningarna hos de interna skärmarna i Quest 3. Medans Quest 2 hade en upplösning på 1 832 x 1 920 pixlar per öga ökar Quest 3 detta till 2 064 x 2 208 pixlar per öga med sina ”4K+ Infinite Displays” som Meta kallar dem. Dessa kommer även med en uppdateringsfrekvens på 120 Hz medans Quest 2 i vissa applikationer kunde erbjuda 90 Hz (en uppdateringsfrekvens som introducerades via en mjukvaruuppdatering som en slags testfunktion).

Prestandan spelar också stor roll när det kommer till så kallad Förstärkt Verklighet eller ”Augmented Reality” som det kallas på engelska. Detta är när headsetets kameror används för att visa användarens direkt omgivning och sedan implementeras virtuella element i den verkliga världen. För detta ändamål kommer Quest 3 med två RGB-kameror på fyra megapixel och en djupsensor.

Quest 2 kommer med en uppsättning infraröda kameror som i ”Passtrough”-läge visar en svartvit bild. Dessa är dock inte menade att användas för AR utan för att snabbt kunna ge användaren en uppfattning om vart i sitt spelutrymme den befinner sig just då. Är det AR som står på agendan är Meta Quest 3 alltså det givna svaret på frågan om vilket headset du bör köpa.

Handkontrollerna

Meta har gjort om handkontrollerna från grunden inför lanseringen av Quest 3. Dessa går under namnet Touch Plus och här ser vi hur den omslutande ringen från tidigare handkontroller saknas. Detta då Meta valt att integrera de infraröda LED-lamporna för spårning i själva handkontrollen istället för den tidigare nämnda ringen som skulle gå runt kontrollernas utsida.

Handkontrollerna för Quest 3 ska även ha förbättrad haptisk återkoppling för förbättrad inlevelse. Värt att påpeka är också att handkontrollerna fortfarande drivs av AA-batterier. Även om det finns en fristående laddstation att köpa till för de nya handkontrollerna.

Skulle användare känna behovet av det kan man också använda Metas Touch Pro-handkontroller som lanserades med Quest Pro även hos Quest 3. Dessa bär dock en prislapp på omkring 3 500 kronor i skrivande stund.

Rätt val för dig

Det står ganska klart att Meta Rift 3 är ett bättre VR-headset. Däremot är det inte helt säkert att man som potentiell kund behöver allt det har att erbjuda. Är man helt ny till VR kan det mycket väl vara en bra idé att införskaffa det billigare Quest 2 medans de fortfarande säljs och se ifall VR är något man verkligen vill investera i. Just nu är prisskillnaden mellan de två headseten cirka 2 500 kronor om man siktar in sig på den billigare varianten av Quest 3.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid