Summering

På pappret så ser Adatas nya SU800 ut att vara en väldigt intressant enhet, med bra prestanda till en rimlig prislapp. Vidare så är det en enhet som ser ut att finnas i lager hos flera svenska butiker. Då enheten använder sig av IMFT:s TLC-NAND så finns det också lite extra lagringsutrymme att utnyttja. Istället för att ge mer lagringsutrymme till slutanvändaren (som Crucial gjort med MX300) så har Adata valt att använda det extra utrymmet för mer overprovisioning. Det tycker vi är helt rätt och här fanns därför potential för Adata att göra en enhet som är bättre än Crucials MX300.

Dynamisk SLC endast bra på pappret

Tyvärr så visar det sig att det finns få saker som SU800 gör bättre än MX300. Precis som med SX8000 så är Adatas nya enhet väldigt inkonsekvent. I vissa fall så är 256GB-modellen snabbare än 512GB-modellen och i vissa andra fall så är 256GB-modellen långsammare än gamla Sandforce-enheter från 2012. Vi tror att det beror primärt på två saker.

Den första anledningen är IMFT:s 3D-NAND vars NAND-enheter är gigantiska. Fördelen med det är att det är enklare och billigare att göra enheter med hög densitet. Nackdelen är att färre NAND-enheter gör att färre NAND-enheter arbetar parallellt, vilket försämrar prestandan avsevärt.

Annons

Den andra anledningen är Adatas implementation av SLC-cache som inte alls ser ut att fungera bra. En dynamisk cache ser ut som en bra idé på pappret, men i praktiken så ser det inte ut att fungera så bra. Snälla Adata! Nästa gång kan ni väl ge oss 240 GB lagringskapacitet och ge oss en 16 GB statisk SLC-cache istället?

Svårt att hitta köpargument

Vi ska inte lägga all skuld på Adata heller. Det ser ut som om Silicion Motions kontrollerkretsar inte är så snabba med TLC-NAND. Det kan vara så att ECC-motorn (LDPC) i dessa kontrollerkretsar är för långsam. Vi har nu testat en del hel del TLC-enheter som använder Silicon Motions kretsar och ingen av dem har imponerat. Vi hoppas därför att Silicon Motion också rycker upp sig en aning eller att fler gör som Crucial och använder Marvells kontroller istället.

I dagsläget så finns egentligen ingen anledning att köpa en SU800. MX300 är billigare, snabbare mer konsekvent och mer energisnål. Om Crucials enheter är slut så finns ju även Intels 600p för nästan samma pengar som SU800. Eller varför inte en Samsung 750 Evo? Vi gillar dock hur aggressivt som Adata satsar på nya enheter och vi hoppas att de kommer igen med nya modeller som också presterar lite bättre.

Annons
Omdömen
Adata SU800 512GB
4 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
GränssnittSATA AHCI
Formfaktor2,5 tum
Fördelar
+ Bra sekventiell läsprestanda
+ Strömsnål i vila
Nackdelar
- Inkonsekvent prestanda
Klient3.8
Workstation4.7
Filöverföring3.6
Pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}
 
Adata SU800 256GB
3.6 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
GränssnittSATA AHCI
Formfaktor2,5 tum
Fördelar
+ Bra sekventiell läsprestanda
+ Strömsnål i vila
Nackdelar
- Inkonsekvent prestanda
- Stundtals extremt långsam
Klient3.8
Workstation3.5
Filöverföring3.5
Pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}
 
Obs. Dessa betyg har uppdaterats sedan artikeln skrevs. Vi har exempelvis ändrat hur vi beräknar betyg. Det betyder att diagram i artikeln kan visa andra siffror än de som står här. Betygen som står sist i artikeln är dock alltid korrekta och uppdaterade.

Adata SU800

Cirkapris

950 kronor (256 GB)
1 500 kronor (512 GB)

Lägst på Prisjakt.se

256 GB: 512 GB:

Marknadsanalys

Priserna på SSD-marknaden fortsätter att stiga och ligger ungefär på samma nivå idag som för 18 månader sedan. Samtidigt så blir prestandan snarare sämre än bättre. Vi skulle nog säga att det var länge sedan du fick så lite SSD för pengarna som idag. I hopp om att få ner priserna ytterligare så har många tillverkare börjat göra SSD:er utan DRAM. Dessa enheter är billigare, strömsnålare och lättare att tillverka i volym.

Tyvärr så är de också mycket långsamma och har sämre livslängd än de enheter som har DRAM. Många av dessa enheter är helt enkelt för dåliga för att användas som systemenhet och för första gången så stämmer inte argumentet ”vilken SSD som helst är tillräckligt bra” för de flesta. Just nu ser vi mest fram emot att SK Hynix och Toshiba och WD/Sandisk ska få ut sitt 3D-NAND, så vi kan börja se lägre priser och bättre prestanda igen.

Annons

https://www.nordichardware.se/svenska-ssd-guiden

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid