Det smarta hemmet del 3 – Förhandstitt på Xiaomi Roborock 2

Kan en dammsugare platsa i det smarta hemmet?

7

Kinesiska Xiaomi hävdar att man har en av de smartaste robotdammsugarna på marknaden med nya Roborock 2 och inför ett större test tar vi en första titt.

Vägen mot ett smart hem del 3:

  • Vad har hänt sedan sist?
  • Unboxing och förhandstitt på Xiaomi Vacuum Roborock 2

Vad har hänt sedan sist?

Vägen mot det smarta hemmet fortsätter och jag har på senare tid lagt mycket energi på att undersöka och läsa på om olika ekosystem som Home Assistant samt fortsatt mixtra med Devolo Home Control. Ordspråket ”att knyta ihop säcken” känns smått omöjligt när man pratar om det smarta hemmet men skam den som ger sig. Efter mycket bra och positiv feedback på artikeln om Philips Hue och Ikea Trådfri är det nu dags för en av de produktområden jag tror mycket på i mitt personliga smarta hem och var en del av den ursprungliga vision jag målade upp i första artikeldelen.

Robotdammsugare kan göra skillnad

En robot som dammsuger och moppar golvet när du inte är hemma låter nämligen som en dröm för det smarta hemmet. Särskilt jag personligen har känt allt tydligare att glappet mellan ett ”smart hem” och ett ”informativt hem” är stort. Många produkter ger information men låter dig som användare inte dra någon direkt nytta av dem.

Smart belysning är ett typiskt undantag och som jag påpekade i min test av Philips Hue och Ikea Trådfri är det en mycket bra start för det smarta hemmet. Ett på pappret i övrigt mycket bra tillskott är en smart robotdammsugare. Här har vi återigen en produkt som om den gör sitt jobb kommer att göra en reell skillnad i hur du upplever din vardag. Visst finns det en viktig mental effekt av att städa och ta vara på saker efter sig. Det finns dock tillräckligt med prylar att sortera för att jag ska känna att man gärna slipper dammsugandet. Här kommer alltså robotdammsugaren in i bilden och i synnerhet en smart sådan.

Xiaomi blir allt starkare på smarta hem-marknaden

TillverkareXiaomi
ModellMi Robot Roborock 2
TypeRobotdammsugare
Dimensioner353x350x96,5mm
Vikt3,5 kg
Sugkraft (pa)2000 Pa
Strömförbrukning58W
FunktionerDammsugning, Sopning, Moppning
BatteritypLi-ion
Batterikapacitet14.4V / 5200mAh
Batteritid2.5h
Trådlös kommunikationWi-Fi
Laddstation151mm x 130mm x 98mm
Rated power 42W, Rated output 20V 1.8A
Förpackning1 x Xiaomi Mi Robot Vacuum, 1 x CN Plug Adapter, 1 x Charging Dock, 1 x Water Tank, 1 x Mopping Pad

Xiaomi i sin tur är en kinesisk tillverkare av hemelektronik, smartphones och smarta hem-produkter som fångar ett allt större intresse i Sverige. Tillverkarens första robotdammsugare Roborock fick generellt mycket goda vitsord och ansågs vara kapabel att slåss med giganter som Roomba och Neato. I november lanserade man uppföljaren Roborock 2 som inte bara ska leverera bättre dammsugarprestanda utan även klara av våtmoppning.

Xiaomi Vacuum Roborock 2 har även flera smarta funktioner som gör den extra intressant för vår artikelserie om det smarta hemmet. Roborock 2 har givetvis en egen app och kan styras från telefonen eller surfplattan, antingen efter schema eller vid specifika tillfällen. Genom en mängd olika sensorer och ett lasermappningssystem kan Roborock 2 skapa en digital karta över ditt hem och på så sätt kan du sätta specifika zoner eller platser som dammsugaren ska städa. Med antingen Xiaomis egna smarta hem-högtalare eller hemautomationssystem kan Roborock 2 även styras med rösten och programmeras in i olika händelsescheman.

Xiaomis nya robotdammsugare kommer att ta plats i det smarta hemmet de närmaste veckorna och i en kommande artikel blir det en djupare test och recension av Roborock 2. Både sett till hur den kan anpassas till övriga produkter i det smarta hemmet men inte minst hur den faktiskt presterar som robotdammsugare. Helt enkelt undersöka hur smarta våra robotdammsugare är i dagsläget. Fram tills dess bjuder vi på en uppackningsvideo och en första titt på robotdammsugaren.

Följ resan mot ett smart hem i forumet

Följ gärna min personliga och kontinuerliga resa mot det smarta hemmet i NordicHardwares forum. Här kommer jag att göra mindre och mer frekventa uppdateringar under projektets framfart. Bidrag gärna till projektet genom att dela med dig av dina egna erfarenheter, tankar och frågor både i forumet och kommentarerna. Tillsammans är vi starka!

Alla delar i artikelserien ”Vägen mot ett smart hem”

Tack till Webhallen.com som bidragit med produkter till dessa artiklar.

Rubrik

7
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
5 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Kerstin MagnussonAnton KarmehedLeoKarin Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Karin
Gäst
Karin

Jag fick hem min roborock igår och är grymt imponerad. Den slår min förra (Cleanmate s800) med hästlängder. Snabb, effektiv och app-styrd. Klarar gruskornen på hallmattan och trasslar inte in sig i gardinen eller sladdar. Dessutom relativt tyst och tvättbart filter. Är supernöjd!

Kerstin Magnusson
Gäst
Kerstin Magnusson

Måste den gå igenom hela huset första gången?. Har 150 kvm fördelade på 5 rum och kök, badrum, gästtoa, grovkök.
Har svårt att hitta tillbaks till laddningsstationen.