Kraftfull grafik är en domän som hittills dominerats helt av stationära datorer, men med snabba externa gränssnitt kan det komma att bli ändring på den saken. Vi kikar på Gigabytes dockningsstation med plats för stora diskreta grafikkort, som kan komma att användas till exempelvis ultrabooks.

En väldigt lockande tanke åtminstone för oss på redaktionen är att kunna ha en lätt och tunn bärbar dator som är enkelt att ta med på resande fot, för att sedan kunna ansluta ett kraftfullare grafikkort för exempelvis datorspel när man är hemma. Det är en förhoppning som delas av Gigabyte, som visar upp en rejäl pjäs i samband med CES.

Det rör sig om ett externt chassi i vilket man kan montera ett fullstort PCIe-grafikkort som drivs av det inbyggda nätaggregatet. Just exemplaret vi kikade på ansluts sedan till en dator via dubbla SAS-kablar, men tanken är att en modell med Thunderbolt eller liknande gränssnitt ska nå marknaden längre fram, vilket kommer ge kompatibilitet med betydligt fler datormodeller än den Brix-dator som användes på plats.

Vi ser fram emot att få se fler liknande lösningar, inte minst när det gäller diskret grafik. Vi har sedan tidigare fått se flera dockningslösningar från olika tillverkare som ger tillgång till fler portar, men kraftfullare grafik och liknande funktioner är något som fortfarande inte fått ett särskilt starkt fäste på marknaden.


Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid