Intel har hakat på trenden med pekteknik till fullo men visar också framåtanda med sin satsning på Perceptual Computing. Ett samlingsnamn för tekniker som ska göra det möjligt för användare att styra och integrera med sina enheter, med gester, tal eller ansiktsanalys.

Intel har tagit fram mjukvaruutvecklingspaketet (Intel Perceptual Computing SDK) för tekniken men låter tredjepartsutvecklare ta fram applikationer för att nyttja dess funktioner. Likså är det Creative som tagit fram den webbkamera som används för att demonstrera Perceptual Computing i Intels monter på CES 2013, en kamera som kommer att dyka upp i butiker senare i år med en ännu ej känd prislapp. 

När det kommer till användningsområden för Perceptual Computing hävdar Intel att möjligheterna egentligen bara begränsas av vår, eller rättare sagt mjukvaruutvecklarnas fantasi. Vi kommer att kunna se gestbaserade gränssnitt som i de berömda scenerna ur science-fiction-rullen Minority Report. Men man talar även om mer nyttiga användningsområden där ansiktsigenkänning kan användas för att upptäcka somnande bilförare eller fördiagnosera en stroke.

Vi kommer troligtvis få se mer och mer pekteknik de närmaste åren, men det är ganska uppenbart att styrning med röst och enkla gester är den verkliga framtiden. De demonstrationer som Intel gjorde på CES 2013 var knappast lite imponerande som framtida potential utan kändes mer som halvfärdiga projektdemos, men vi ser helt klart fram emot att följa utvecklingen inom Perceptual Computing de närmaste åren.


Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid