Vad gör PCIe 4 för SSD-prestanda – ett måste för nästa bygge?

0

PCIe 4 dubblerar bandbredden i jämförelse med PCIe 3. Men Intel har fortfarande inte hoppat på tåget och behovet verkar inte vara stort för grafikkort. Störst skillnad ses redan för SSD-enheter. Så nu ska vi kolla på vad PCIe 4 gör för lagring.

PCI Express 4.0 (PCIe 4) är en hittills AMD-exklusiv teknik. Intel har helt enkelt valt att inte hoppa på tåget än. Det kan delvis bero på att tekniken inte har så stor betydelse för konsumenter, i många fall. För grafikkort finns till exempel inget behov för PCIe 4 än. På SSD-marknaden är det dock sant att PCIe 3 har blivit en begränsande faktor och att PCIe 4 ger nya möjligheter.

En ny testrigg

För att kunna testa den nya generationens SSD-enheter så har vi blivit tvungna att uppdatera vårt testsystem och med det även överge Intel till förmån för AMD. Vi har nu gjort omfattande tester av SSDer med PCIe 4 vars resultat vi kommer publicera på NordicHardware snart. Vårt nya testsystem består av ett X570 Aorus Pro-moderkort från Gigabyte och ett RTX 2080 Ti Windforce från Gigabyte, tillsammans med ett AMD Ryzen 3600X, även det från Gigabyte faktiskt. Det tackar vi Gigabyte för.

Nya komponenter i testriggen:

Gigabyte GeForce RTX 2080 Ti Windforce

Gigabyte X570 Aorus Pro

AMD Ryzen 5 3600X

Länkar till Prisjakt (Affiliate)

Den nya testriggen blir alltså, tillsammans med vår briljanta SSD-expert Gustav Gager, den nya grunden för NordicHardwares världskända SSD-tester. Vi har trots allt, så vitt vi vet, världens största SSD-guide och den fortsätter alltså nu in i en ny generation.

Ingen prestandavinst för PCIe 3-enheter

Innan vi kan se hur snabba de nya PCIe 4-enheterna är så måste vi testa de gamla enheterna i det nya testsystemet. Vi har kört många av de långt över 100 enheter som vi kommer att testa med PCIe 4 de kommande veckorna. Tidiga resultat från testerna visar att PCIe 4 inte ger någon prestandaboost till gamla SSD-enheter. PCIe 4 är helt bakåtkompatibelt med PCIe 3, vilket betyder att PCIe-SSDer fungerar precis likadant på ett PCIe 4-moderkort.

Snabbare, ibland

Det finns inte särskilt många SSDer som redan har stöd för PCIe 4. Vårt första test av den PCIe 4-kompatibla AORUS NVMe Gen4 SSD 500 GB visar dock att sekventiell läsning är snabbare tack vare stödet för PCIe 4, i kombination med en ny kontroller som har stöd för tekniken. Prestandavinsten är alltså störst för sekventiell prestanda, alltså när stora datafiler hämtas från SSDn. Snabbare prestanda är givetvis bra för alla men faktumet att vinsten ligger i sekventiell prestanda betyder att prestandavinsterna är mest aktuella för personer som primärt hanterar stora filer, så som videofiler.

Frågan är då vad PCIe 4 kan göra för SSDer i framtiden? För att ta reda på det är det nog bäst att vi vänder oss till experten. Med från Stockholm har vi Gustav Gager som är Nordichardwares SSD-expert.

Se videon för att ta del av Gustavs svar.

PCIe 4 kan med andra ord bli bra för framtidens SSDer, även om det kanske inte riktigt än är ett krav för en nybyggd dator. Gustavs test av Gigabytes SSD publiceras snart här på NordicHardware.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid