Intel Skylake lanseras om bara ett par månader men vi har redan börjat se detaljer om uppföljaren, kallad Kaby Lake. Den nya generationen processorer från Intel har vi väntat länge på eftersom vi hoppats på en uppgradering till 10 nanometer. Nya detaljer visar dock att Kaby Lake kommer bli Intels tredje generation som är byggd på 14 nanometerprocessen. Vi går igenom de läckta detaljerna om den kommande generationen.

Tick, tock, tick, tock. Så brukar Intels strategi beskrivas när det gäller processorer. Företaget bygger processorer på en ny tillverkningsprocess vid introduktionen av varannan generation av processorer. Detta tradition skulle få oss att tro att processorgenerationen efter Skylake är byggd på en 10 nanometersprocess. Nu verkar det som om Intel bytt strategi. 10 nanometersprocessen har försenats och kommer dröja ytterligare en generation. Efter Skylake ser det nu ut att vara Kaby Lake och 14 nanometer som står på plats.

Fyra serier, från 91 till 4,5 watt

Intel Kaby Lake kommer som sagt vara en processorfamilj baserad på en 14 nanometerprocess. Familjen kommer att vara kompatibel med den nyligen presenterade 100-serien av moderkort från Intel och därmed ha fullt stöd för både DDR3- och DDR4-minnen. Likt tidigare generationer av processorer från Intel kommer fyra olika serier att introduceras i form av Kaby Lake-S, -U, -Y och -H. S-serien är tänkt att användas i stationära datorer och sträcka sig upp till 91 watt TDP med maximalt fyra processorkärnor och en inkluderad GT2-krets för grafik. Utöver 91 wattsmodellen kommer två 35 och två 65 wattsvariant erbjudas, varav två modeller sägs använda GT4-grafikkretsar.

Intel Kaby Lake H-serien kommer bli Intels nya processorserie för kraftfulla bärbara datorer. Serien sträcker sig upp till 45 watt men en modell med ett ännu okänt TDP sägs också säljas och använda GT4-grafik som får hjälp av dubbla eDRAM-minnen på 128 megabyte styck. Strax under H-serien ligger U-serien som är gjord för lite mer energisnåla bärbara datorer. U-serien sträcker sig upp till 28 watt TDP och ner till 15 watt. Här finns bara tillgång till dubbla processorkärnor men med ett lägre TDP kan den troligen bli ett bra alternativ för tunna men relativt kraftfulla bärbara datorer.

Även Kaby Lake kommer att säljas i form av en energisnål modell. Y-serien har ett TDP på 4,5 watt, vilket sätter den på samma nivå som dagens Core M, vilket bör ge mycket hög energieffektivitet i mycket kompakta och möjligen fläktlösa system. Även här erbjuds maximalt dubbla processorkärnor och inbyggd GT2-grafik.

Intel_kaby_lake

Mer än ett år kvar

Med många intressanta detaljer läckta kring Kaby Lake går det inte att komma undan faktumet att 10 nanometer ligger längre in i framtiden än vad vi hade önskat. Som det ser ut nu kommer 10 nanometer dröja till generationen efter Kaby Lake, kallad Cannonlake, som möjligen kommer till butiker i form av mobila processorer vid slutet av nästa år. Stationära processorer baserade på en 10 nanometersprocess kommer med all säkerhet inte lanseras förän tidigast 2017.

När det gäller lanseringen av Kaby Lake lutar det åt en bred lansering av familjen under andra halvan av 2016. Vi har inga exakta lanseringsdetaljer ännu och med tanke på att det är mer än ett år kvar till lansering kan mycket hända fram tills dess, så ta dagens detaljer med en nypa salt.

Källa: Benchlife via Wccftech

Läs mer:

Lägsta pris på Prisjakt.nu

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Johan PaoLagl0rden Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Lagl0rden
Gäst
Lagl0rden

Klockan har hakat upp sig?

tick-tock-tick-tock-tick-tock-tock-tock?

Johan Pao
Gäst
Johan Pao

Och Intel fortsätter lura kunderna med sina falska TDP-värden? Trist och oseriöst. Vore bättre om de angav maximal TDP på samma sätt som AMD istället för genomsnittsvärde.