Högupplösta skärmar är hetare än någonsin och parar du detta med den färska skärmtekniken OLED har man en minst sagt tilltalande kombination. Sharp har nu presenterat en ny 13,5 tums OLED-panel vars upplösning på 3840×2160 pixlar ger en Retina-liknande pixeltäthet.

Sharp och Semiconductor Energy Laboratory har tillsammans utvecklat den nya panelprototypen vars spännande specifikationer kommer från företagens nya IGZO-teknik. Den nya skärmtekniken indium gallium zinc oxide (IGZO) använder sig av en nya generations oxida halvledare (bestående av indium (In), gallium (Ga) och zink (Zn))  till skillnade mot dagens amorfa halvledare. Förutom extremt höga upplösningar ska IGZO-tekniken göra det möjligt att tillverka skärmar med lägre energiförbrukning och smalare skärmramar. Sharp visade även upp en mindre böjbar 3,4 tums skärm som använde sig av den nya tillverkningstekniken. Sharp har tidigare experimenterat med IZGO och bland annat har man visat upp en 6,1 tums LCD-skärm med 2560 x 1600 pixlars upplösning. 

Den nya OLED-prototypen mäter alltså 13,5 tum i diagonalen och med en QFHD-upplösning på 3840×2160 pixlar ger det en pixeltäthet på 326 ppi, samma nivå som Apples Retina-skärm i iPhone 4S. Själva panelen byggs på vita OLEDs med ett RGB-färgfilter och ger fyra gånger så många pixlar att leka med som dagens populära Full-HD paneler med 1920×1080 pixlars upplösning.

Som vanligt när det gäller produktprototyper och framtida teknik är Sharp fåordiga om när vi kan komma att se deras högupplösta OLED-paneler på marknaden. Men företaget siktar på att uppgradera sina tillverkningsfabriker under det nuvarande räkenskapsåret, som avslutas den 31 mars 2013.

Källa: Sharp via Engadget


Relaterade artiklar:

Annons

9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
thisLagl0rdenSebbeSoWErASwedish Berserk Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Lagl0rden
Gäst
Lagl0rden

Men va i helvete!!! Ge mig 3840×2160 på en 30-tums skärm, för ett någotsånär överkomligt pris (

Micke
Medlem
Micke

Nu börjar det likna något. Snart har dem tillräcklig pixeldensitet för att skapa en 1080p-skärm på 1 tum så att vi kan börja se lite större marknad för videoglasögon.

Jacob Hugosson
Medlem

I min lilla värld borde de här högupplösta skärmarna först komma till större skärmar. Det är kul att utvecklingen går framåt, men hur länge ska stationära datorer sitta kvar på stenåldern? 😕

Svensken
Medlem
Svensken

Detta var riktigt läckert.

Erik
Medlem
Erik

Skälet högupplösta skärmar först kommer till mindre skärmar är för dom har haft problem med att tillverka större skärmar av denna typ billigt!

Sebbe
Medlem
Sebbe

Kan också bero på vad det är för kvalitet man betalar för. Den skärm jag har som är 30 tum, NEC PA301W, 2560×1600 Som klarar 1 miljard färger och har en färgexakthet där man ser skillnad på (0,0,0) och (1,1,1) i RGB efter kalibrering. Tror inte att en mobiltelefon med en högupplöst skärm skulle återge en bild lika bra som min bildskärm gör bara för att den har lika bra upplösning i pixlar.

Lagl0rden
Gäst
Lagl0rden

[quote name=”Anton Karmehed”]jag anar en viss fientlighet mot satsningen på alla ”mindre” högupplösta skärmar? :)[/quote]

Du läser mig som en öppen bok 😉

Det är inte så jag inte är villig betala, tror inte jag skulle få 3840×2160 för priserna som man får 1920×1080 för, men jag är villig betala både 5 och 10 ggr mer för en sån skärm, nånstans där 10-15 tusen går nog smärtgränsen dock, men det finns liksom inte.

this
Medlem
this

Man ser ju helt klart vilket segment som det är största fokus på. Det är förmodligen även därför som vi inte ser lika stora framsteg på vanliga monitorer, den marknaden är väl inte lika lukrativ.