Google lanserade för en knapp månad sedan de första Chromebook-modellerna på svenska marknaden. Samsung och Acer inledde introduktionen av Googles budgetdatorer och enligt Elgigantens första försäljningssiffror har de billiga maskinerna fått en flygande start.

Enligt uppgifter till ComputerSweden ska Chromebooks stå för 15 procent av den totala försäljningen av bärbara datorer hos Elgiganten. En imponerande siffra för ett så pass nytt datorkoncept där det bara finns ett fåtal modeller att välja mellan. Marknadsandelen ska vara snarlik över Elgigantens varuhus och webbutik.

Google satsar med Chromebook-konceptet på prisvärda datorer som med ett webbaserat operativsystem, Chrome OS, och förhållandevis billiga komponenter säljs för priser på mellan 2 300 till 3 500 kronor. 

Det låga priset lockar

Enligt Elgiganten som tillsammans med inte minst Samsung marknadsfört de nya datorerna hårt är det främst priserna som lockar. Trots detta är det Samsungs tunna och något dyrare modell Chromebook 11.6″ som säljer bäst.

– Prisläget gör den attraktiv och vi ser ingen minskad efterfrågan, säger Mark Hammarberg till ComputerSweden.

Prislappen för denna modell ligger på 2 990 kronor och förutom en 11,6 tum stor bildskärm är datorn utrustad med en dubbelkärnig Exynos 5250 processor på 1,7 gigahertz, 2 gigabyte internminne och 16 gigabyte lagringskapacitet. Med andra ord specifikationer ganska snarlika dem vi hittar i Samsungs smartphone Galaxy S 4. En telefon som faktiskt kommer med en motsvarande fyrkärnig processormodell samt lika mycket internminne och mer lagringskapacitet.
Samsung_Chromebook_frontview2_webres

Likheter med Android-telefoner

Just likheterna med en Android-mobiltelefon sägs vara en av säljpunkterna för datorerna som används på ett liknande sätt och gör det lätt för många användare att känna sig hemma. Även om Chromebooks arbetar med webbaserade applikationer går datorerna att även användas utan aktiv internetanslutning. Då sparas data lokalt för att sedan synkroniseras i molnet när datorn återfår sin internetanslutning. Både Acer och Samsung säljer modeller med integrerade 3G-modem för dem som vill vara säker på att alltid ha en uppkoppling.

Medan Acer utvecklar en ny 11,6-tums modell i Chromebook-segmentet sägs även Asus planera en Chromebook-lansering under andra halvåret. Vilka komponenter och vilken prisklass komponentjätten satsar på är däremot oklart. Även Lenovo och HP väntas ge plattformen en chans i samband med en kraftfullare marknadsföringskampanj av Google som ska inledas under andra halvåret.

Googles Chromebook-datorer ses ofta som kompletterande datorer där den största nackdelen är inkompabilitet med traditionell Windows-mjukvara. Som vägs upp av ett brett app-utbud ett lättdrivet operativsystem och energisnåla komponenter.


Relaterade artiklar:

13
Leave a Reply

Please Login to comment
13 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
lofgrenoKaffiManntux4MorkulPsynoKhi0 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
S138
Gäst
S138

Finns säkert en marknad för chromebooks och folk med väldigt simpla krav, mycket pga priset. Jag har däremot -väldigt- svårt att förstå varför någon skulle lägga 12-14000 på en Google Pixel..

Medlem
WIRN

Tycker NHW borde göra en recension av lappen

Andreas G
Medlem

Min mor fick en bärbar med Windows 8 när hon fyllde. Låt oss säga att hon är inte lyrisk. Hon försöker verkligen lära sig det nya, men tröskeln verkar för hög när man är så van vid ”vanliga” Windows.

Jag börjar tror en Chromebook faktiskt varit lättare att lära sig.

Medlem
Valentin Bockarovski

[quote name=”Andreas G”]Min mor fick en bärbar med Windows 8 när hon fyllde. Låt oss säga att hon är inte lyrisk. Hon försöker verkligen lära sig det nya, men tröskeln verkar för hög när man är så van vid ”vanliga” Windows.

Jag börjar tror en Chromebook faktiskt varit lättare att lära sig.[/quote]

Det nya?
Om hon har problem med det så stäng av det. Det är ju inte så att hon MÅSTE lära sig det nya för att det finns där!

Eller trollar du bara?

Andreas G
Medlem

[quote name=”tinywiz”][quote name=”Andreas G”]Min mor fick en bärbar med Windows 8 när hon fyllde. Låt oss säga att hon är inte lyrisk. Hon försöker verkligen lära sig det nya, men tröskeln verkar för hög när man är så van vid ”vanliga” Windows. Jag börjar tror en Chromebook faktiskt varit lättare att lära sig.[/quote] Det nya?Om hon har problem med det så stäng av det. Det är ju inte så att hon MÅSTE lära sig det nya för att det finns där! Eller trollar du bara?[/quote] Det är ingen som påstått. Hon är ganska datorvan så hon ville ge det ett… Läs hela »

Medlem
Valentin Bockarovski

[quote name=”Andreas G”][quote name=”tinywiz”][quote name=”Andreas G”]Min mor fick en bärbar med Windows 8 när hon fyllde. Låt oss säga att hon är inte lyrisk. Hon försöker verkligen lära sig det nya, men tröskeln verkar för hög när man är så van vid ”vanliga” Windows. Jag börjar tror en Chromebook faktiskt varit lättare att lära sig.[/quote] Det nya?Om hon har problem med det så stäng av det. Det är ju inte så att hon MÅSTE lära sig det nya för att det finns där! Eller trollar du bara?[/quote] Det är ingen som påstått. Hon är ganska datorvan så hon ville ge… Läs hela »

Andreas G
Medlem

[quote name=”tinywiz”]Kör in Classic Start så har du samma upplevelse som i Win 7,fast med Win 8:as fördelar såsom snabbar uppstart och mindre krävande osv.Kör in Chromeläsaren så har hon allt som behövs och det med det största programutbudet som finns. För det kan väl inte vara dom rundade hörnen som avgör?[/quote] Du missar poängen. Hon vill försöka lära sig det, inte att det går att ändra om det. Om jag ändrar på det har hon ju ingen som helst chans att bli van vid det. Det är ju trotsallt detta Microsoft kommer bygga vidare på. Min poäng med att… Läs hela »

PsynoKhi0
Medlem
PsynoKhi0

[quote name=”Andreas G”]tröskeln att går från Windows 7 till ChromeOS känns inte alls så farlig.[/quote]
Har hon lärt sig att använda webbläsaren Chrome annanstans är hon nog färdigutbildad 😉

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”Andreas G”]Min mor fick en bärbar med Windows 8 när hon fyllde. Låt oss säga att hon är inte lyrisk. Hon försöker verkligen lära sig det nya, men tröskeln verkar för hög när man är så van vid ”vanliga” Windows. Jag börjar tror en Chromebook faktiskt varit lättare att lära sig.[/quote] Min 70 åriga mor som inte alls är van med datorer fick en ChromeBook och var igån på 15 minuter. Att betala räkningarna kommer hon fortfarande behöva hjälp med men det är bankens fel och inte systemets. För någon som bara vill betala sina räkningar, titta lite på… Läs hela »

tux4
Gäst
tux4

Det är jätteenkelt att köra linux parallellt med ChromeOS på en chromebook. Sen kan man köra väldigt många vanliga linuxprogram – libreoffice, gimp, vlc och så vidare.

Se readme på https://github.com/dnschneid/crouton eller googla på ”crouton chromebook” så hittar ni tutorials.

KaffiMann
Medlem
KaffiMann

Det er litt morsomt at Microsoft velger å lansere en ny versjon av Windows 3.1

Synes det er mange gode linux distribusjoner rundt omkring, men Chrome OS/Android liker jeg ikke, minner meg for mye om ett forsøk på monopolisering av reklamemarkedet.

Edit:
Liker heller ikke at alt skal være en del av ”skyen” Cloud/Skynet.

lofgreno
Gäst
lofgreno

[quote name=”S138″]Finns säkert en marknad för chromebooks och folk med väldigt simpla krav, mycket pga priset. Jag har däremot -väldigt- svårt att förstå varför någon skulle lägga 12-14000 på en Google Pixel..[/quote]

Chromebook Pixel är ett lite annorlunda koncept av Google. Dom räknar inte med att sälja speciellt många. Det är mer tänkt som en inkörsport för utvecklare och datortillverkare. Google räknar med att tillverkarna ska hänga på och komma med mer prisvänliga alternativ framöver. Utvecklarna i sin tur ska börja utveckla applikationer för det.

http://www.youtube.com/watch?v=xU2fB0pQJkA

lofgreno
Gäst
lofgreno

[quote name=”Morkul”][quote name=”Andreas G”]Min mor fick en bärbar med Windows 8 när hon fyllde. Låt oss säga att hon är inte lyrisk. Hon försöker verkligen lära sig det nya, men tröskeln verkar för hög när man är så van vid ”vanliga” Windows. Jag börjar tror en Chromebook faktiskt varit lättare att lära sig.[/quote] Min 70 åriga mor som inte alls är van med datorer fick en ChromeBook och var igån på 15 minuter. Att betala räkningarna kommer hon fortfarande behöva hjälp med men det är bankens fel och inte systemets. För någon som bara vill betala sina räkningar, titta lite… Läs hela »