Intels nästa instegsplattform med fokus på låg energiförbrukning och prislapp är antågande i form av  Bay Trail. Nu får vi ta del om ytterligare uppgifter om vad som finns att vänta då specifikationer har läckt ut för de tre plattformarna Bay Trail-I, Bay Trail-M och Bay Trail-D.

Specifikationerna har grävts fram av den tyska sidan Computerbase, och det är totalt tolv modeller som specificerats. Beroende på om de tillhör Bay Trail-I, D eller M kommer de marknadsföras antingen som Atom, Celeron, eller Pentium och varianter finns med en, två eller fyra kärnor. Samtliga använder sig av den färska Silvermont-arkitekturen som ni kan läsa mer om här.

Modell Plattform Kärnor Klockfrekvens GPU-frekvens (max) TDP
Atom E3810 Bay Trail-I 1 1,46 GHz 400 MHz 5 W
Atom E3821 Bay Trail-I 2 1,33 GHz 533 MHz 6 W
Atom E3822 Bay Trail-I 2 1,46 GHz 667 MHz 7 W
Atom E3823 Bay-Trail-I 2 1,75 GHz 792 MHz 8 W
Atom E3840 Bay Trail-I 4 1,91 GHz 792 MHz 10

Först tar vi en titt på Bay Trail-I som kommer marknadsföras som Atom. Integsmodellen E3810 kommer med milda 1,46 gigahertz klockfrekvens på en ensam kärna tillsammans med en maximal GPU-frekvens på 400 megahertz. Till följd har modellen även en mild strömförbrukning med TDP på 5 watt.

Det finns tre dubbelkärniga modeller med klockfrekvenser från 1,33 gigahertz upp till 1,75 gigahertz, där sistnämnda kombineras med upp till 792 megahertz GPU-frekvens och TDP på 8 watt. Den enda fyrkärniga modellen heter E3840, med 1,91 gigahertz klockfrekvens för CPU och samma 792 megahertz GPU-frekvens som den högst klockade dubbelkärniga varianten.

Modell Plattform Kärnor Klockfrekvens GPU-frekvens (max) TDP
Celeron N2805 Bay Trail-M 2 1,46 GHz 667 MHz 4,5 W
Celeron N2810 Bay Trail-M 2 2,00 GHz 756 MHz 7,5 W
Celeron N2910 Bay Trail-M 4 1,60 GHz 756 MHz 7,5 W
Pentium N3510 Bay Trail-M 4 2,00 GHz 750 MHz 7,5 W

Går vi vidare till Bay Trail-M ser vi tre Celeron-modeller och en Penium. Plattformen är främst avsedd för bärbara och konverterbara datorer och tycks hålla strömförbrukningen i schack med ett maximalt TDP på 7,5 watt. Det finns två dubbelkärniga modeller och lika många förkärniga, där Celeron N2810 samt Pentium N3510 är de högst specificerade av respektive sort, och sistnämnda blir toppmodellen med 2,00 gigahertz klockfrekvens på fyra kärnor och 750 megahertz GPU-frekvens.

Modell Plattform Kärnor Klockfrekvens GPU-frekvens (max) TDP
Celeron J1750 Bay Trail-D 2 2,41 GHz 792 MHz 10 W
Celeron J1850 Bay Trail-D 4 2,00 GHz 792 GHz 10 W
Pentium J2850 Bay Trail-D 4 2,41 GHz 792 MHz 10 W

Bay Trail-D är plattformen riktad mot små stationära formfaktorer, exempelvis i stil med Intel NUC. Här finns tre specificerade modeller, två Celeron och en Pentium, där sistnämnda är den högst specificerade modellen över alla tre plattformar hittills.

Celeron J1750 har en förhållandevis hög klockfrekvens på 2,41 gigahertz på två kärnor och Celeron J1850 sänker den frekvensen något, men istället på fyra kärnor. Toppmodellen heter här Pentium J2850, med fyra kärnor på 2,41 gigahertz och 792 megahertz klockfrekvens.

Vad som ännu saknas är lika utförliga specifikationer för Bay Trail-T, som istället kommer riktas mot smartphones och surfplattor. Vi rapporterade igår om ett tidigt prestandatest på Bay Trail-T som kan läsas här, men för mer information kommer vi helt enkelt behöva vänta ett tag till.

Intels Bay Trail-processorer med Silvermont-arkitektur i 22 nanometer bör anlända under årets andra eller tredje kvartal beroende på plattform och kommer då konkurrera med AMDs armada med energieffektiva APUer med Jaguar-kärnor under huven – för att inte tala om en uppsjö ARM-baserade alternativ på den mobila marknaden.

Relaterade nyheter:


8
Leave a Reply

Please Login to comment
8 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
S0urcerr0RShogun-rAndreas G_AnKaN_-Tjalve- Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Kommer dessa att säljas som BGA tro?

_AnKaN_
Medlem
_AnKaN_

Det jag drömmer om är passivt kylda lösningar och där är vi redan idag.. frågan är när laptop marknaden når dit?

Shogun-r
Gäst
Shogun-r

Finns det några som helst idéer, rykten eller gissningar om hur mycket billigare en sån här processor kommer kunna bli och vad en laptop med t ex en Bay-Trail M med 4 kärnor och 2 GHZ, eller prestandan på dessa jmf med Intel Core?

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

[quote name=”Shogun-r”]Finns det några som helst idéer, rykten eller gissningar om hur mycket billigare en sån här processor kommer kunna bli och vad en laptop med t ex en Bay-Trail M med 4 kärnor och 2 GHZ, eller prestandan på dessa jmf med Intel Core?[/quote]Man kan ju kolla på nuvarande atom/pentium/celeron lösningar för att få ett humm skulle jag tro iaf.Så jag antar att laptops/nettops (o kanske netbooks) kommer kosta mellan 2000-4000 kr. Surfplattor kommer nog oxå kosta lika mycket som nuvarande atombaserade x86-plattor gör. Innan Atom D2700 (Cedartrail) släpptes vid årsskiftet 2012 påstod intel att dessa ”moderkort inkl cpu”… Läs hela »

Andreas G
Medlem

[quote name=”Shogun-r”]Finns det några som helst idéer, rykten eller gissningar om hur mycket billigare en sån här processor kommer kunna bli och vad en laptop med t ex en Bay-Trail M med 4 kärnor och 2 GHZ, eller prestandan på dessa jmf med Intel Core?[/quote]

Priset beror väldigt mycket på konkurrensen … och den är ju inte så stark så räkna inte med att det ska bli billigare än motsvarande idag.

Shogun-r
Gäst
Shogun-r

[quote name=”S0urcerr0R”][quote name=”Shogun-r”]Finns det några som helst idéer, rykten eller gissningar om hur mycket billigare en sån här processor kommer kunna bli och vad en laptop med t ex en Bay-Trail M med 4 kärnor och 2 GHZ, eller prestandan på dessa jmf med Intel Core?[/quote]Man kan ju kolla på nuvarande atom/pentium/celeron lösningar för att få ett humm skulle jag tro iaf.Så jag antar att laptops/nettops (o kanske netbooks) kommer kosta mellan 2000-4000 kr. Surfplattor kommer nog oxå kosta lika mycket som nuvarande atombaserade x86-plattor gör. Innan Atom D2700 (Cedartrail) släpptes vid årsskiftet 2012 påstod intel att dessa ”moderkort inkl… Läs hela »

Shogun-r
Gäst
Shogun-r

[quote name=”Andreas G”][quote name=”Shogun-r”]Finns det några som helst idéer, rykten eller gissningar om hur mycket billigare en sån här processor kommer kunna bli och vad en laptop med t ex en Bay-Trail M med 4 kärnor och 2 GHZ, eller prestandan på dessa jmf med Intel Core?[/quote] Priset beror väldigt mycket på konkurrensen … och den är ju inte så stark så räkna inte med att det ska bli billigare än motsvarande idag.[/quote] Nä billigare hade jag inte räknat med. Samtidigt har ju Intel sagt att det skall komma laptops för en drygt 250-300 USD (ungefär). Men säg dom priserna… Läs hela »

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

[quote name=”Shogun-r”]Kollade på cpu-benchmark och Core2Quad hade riktigt bra värden. Kunde man få e hyfsad processor som räcker till det mesta, bra integrerad grafik, hyggligt med minne och SSD till ett rimligt pris så vore det kalas.[/quote]Bästa Bay trailen lär uppskattningsvis prestera ungefär som den sämsta C2Q i den benchmark listan.Nuvarande prestanda kungen bland Atom-serien, är D2700 och den har en extremt gammal arkitektur. Bay Trail kommer äntligen få OoO-execution och ett par nya Instruktions uppsättningar, samt andra optimeringar. Dom förbättringarna tillsammans med 4 kärnor (istället för 2) lär boosta Baytrails poäng ordentligt på cpubenchmark listan. Bay trail har ju… Läs hela »