Både Acer och ASUS sägs ändra strategi under nästa år, då de båda ska satsa på att leverera färre modeller än tidigare enligt ODM-tillverkare. Tanken bakom detta är lägre utvecklingskostnader och att med färre modeller enklare kunna tömma överflödiga lager.

Både ASUS och Acer möts ofta av problem med stora lager av äldre modeller, som man tvingas sälja till lågpris när det är inaktuella. Detta är en nackdel med att ha många bärbara datorer-modeller att erbjuda, då de måste försöka förutspå hur mycket som kommer gå ut. Det här är vad som hänt med Acer som gått med förlust de senaste kvartalen, då de hållt på att tömma stora lager av äldre modeller i Europa.

Enligt ODM-tillverkare ska både ASUS och Acer nu satsa på att leverera ett lägre urval av modeller under 2012. Tanken är att de istället har färre modeller och kan skyffla om i sina lager enklare, billigare och effektivare samt att sänka utvecklingskostnaderna. ASUS har idag runt 50 modeller att bjuda på, och inför 2012 ska de bland annat sänka antalet netbooks från över 10 till högst 5, men även sitt utbud av ordinarie bärbara kommer att blir lägre.

Aspire_TimelineX_Sandy_Bridge3För många olika produkter och överfulla lager har fått Acer att gå med förlust senaste kvartalen

Samma sak gäller Acer som ska sluta skeppa många modeller i stora volymer, utan istället satsa på produktkvalité och efterfrågan för att få ut högre marginaler än tidigare. Acer förväntas ha reducerat sitt utbud med två tredjedelar under 2012. Vi ser det som goda nyheter att både ASUS och Acer väljer att erbjuda ett förenklat utbud, då det är en modell Apple använt med stor succé. Förutom lägre utvecklingskostnader då man tar fram färre modeller, är det även enklare att få överflödiga produktlager sålt på marknaden.

Källa: Digitimes

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid