Ashes of the Singularity ser ut att bli en av de första speltitlarna utvecklade med Directx 12 i åtanke och medan RTS-titeln fortfarande är under utveckling har nu de första officiella prestandatesterna presenterats. Resultaten som publicerats av olika medier pekar på prestandavinster över 90 procent med Radeon-kort medan Geforce-kort uppseendeväckande nog ofta tappar prestanda.

Stardock som ligger bakom Ashes of the Singularity har i dagarna släppt ett tidigt prestandatest som bygger på tidig betakod av spelet och är med andra ord inte en färdig och finslipad version av spelet. Något som tillsammans med färska och oprövade grafikkortsdrivrutiner ska tas med i beaktning. 

De resultat som nu publicerats i flera separata jämförelser under gårdagen ger dock en entydig signal om prestandan i Ashes of the Singularity – AMD har mycket mer att vinna på Directx 12 än Nvidia.

Det ska samtidigt sägas att vi med vilje skriver ”mer att vinna” och att det idag just handlar uteslutande om speltiteln Ashes of the Singularity. 

Upp mot 100 procents prestandaökning

I prestandatester ser man hur AMD med exempelvis Radeon R9 390X ökar sin bildfrekvens med upp mot 100 procent i de sessioner av testdemot där det läggs extra vikt på tung belastning, där extra många enheter i strid kan visa större skillnader mellan effektiviteten i Directx 12 och föregångaren Directx 11.

I tester publicerade på PC Perspective ökar prestandan med Radeon R9 390X från 25 fps till 46,4 fps i 1080p upplösning med grafikinställningarna uppskrivade till high. Samma test för Geforce GTX 980 ger i Directx 11 betydligt högre 42,5 fps men sjunker förvånansvärt nog till 39,1 fps när man aktiverar Directx 12. Med andra ord, Nvidia ger AMD rejält med stryk när vi kör det äldre Directx 11 medan AMD inte bara jobbar sig ifatt utan förbi Nvidias betydligt dyrare kort enbart genom att aktivera Directx 12.

Mönstret är detsamma genom övriga prestandatester där AMD ofta ser mellan 50-90 procents prestandaökningar medan Nvidia snarare tappar i prestanda i de flesta testscenario. De få gångerna Nvidia ser prestandavinster med Directx 12 är med betydligt mindre kraftfulla processorkretsar. Något som även bekräftas av resultat publicerade av annan media samt faktiskt Nvidia själva. Nvidia har samtidigt passat på att släppa ett officiellt uttalande om att Ashes of the Singularity inte är en bra värdemätare för Directx 12-prestanda. Grafikkortstillverkaren skyller på tidig alpha-kod av spelet och buggar, något som utvecklarna Stardock tillbakavisar.

Även om vi inte ska dra för stora växlar på de tidiga prestandaresultat som nu presenterats från Ashes of the Singularity finns det flera intressanta vinklar att ta upp. AMD har jobbat länge och väl med Stardock kring utvecklingen av deras grafikmotor Nitrous och det skulle vara överraskande om den inte fungerade väl med AMD:s Radeon-grafikkort. Samtidigt ser vi att Nvidias Geforce GTX 980 presterar betydligt bättre än Radeon R9 390X i Directx 11-versionen av Ashes of the Singularity.

AMD ser ut att tjäna mest på Directx 12

Detta är också ett faktum som leder oss till nästa punkt – drivrutinsoptimeringar. AMD har länge fått kritik för att man inte haft de bästa och mest optimerade grafikdrivrutinerna och resultaten som nu uppvisas kan vara ett tecken på hur mycket längre Nvidia kommit med sina optimeringar i dagens Directx 11-drivrutiner. Med Directx 12 där spelutvecklare har betydligt bättre kontroll över kretsarnas hårdvara och resurser kan spelets grafikmotor utnyttja dessa mycket mer effektivt även utan hårda drivrutinsoptimeringar.

Det råder inget tvivel om att även Nvidia kommer att se prestandavinster med Directx 12 framöver och att prestandan i Ashes of the Singularity inte är ett defakto generellt betyg för hur skillnaderna i Directx 11 och Directx 12 kommer att se ut. Däremot pekar en hel del mot att AMD kan vara den aktör som har mest att vinna av introduktionen till Directx 12, något som skulle matcha väl med företagets tidigare satsning på Mantle med motsvarande upplägg.

Källa: PC Perspective

Läs även

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

8
Leave a Reply

Please Login to comment
8 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
HenkbertMichael ZKarl ValdemarHans p Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Johan Fredriksson

Hmmm… Intressant…
Nvidia är redan så pass bra att DX12 inte gör dem bättre medan AMD inte är så bra, men blir lika bra eller t.o.m bättre än Nvidia med DX12… Det ska bli intressant att följa utvecklingen på detta framöver 🙂

flopper
Medlem
flopper

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”Johan F”]Hmmm… Intressant…Nvidia är redan så pass bra att DX12 inte gör dem bättre medan AMD inte är så bra, men blir lika bra eller t.o.m bättre än Nvidia med DX12… Det ska bli intressant att följa utvecklingen på detta framöver :)[/quote]Det är ungefär vad man kan utläsa av de första testerna i AoS ja. Samtidigt kan det lika gärna vara Nvidia som baddat sig med sina första DX12 drivers och att Nitrous-motorn är hårt optimerad för AMD:s GCN-arkitektur. Men det blir verkligen superintressant att se hur grafikprestandan utvecklar sig när DX12-stödet breder ut sig i spel.… Läs hela »

Hans Rönn
Medlem
Hans Rönn

Tänkte köpa ett 980ti men det är tydligen bättre att vänta på Pascal om de här siffrorna stämmer..

Medlem
Pär

Ursäkta men jag tycker det är en rätt konstig jämförelse. I just detta spel är AMD rätt kass i DX11 kod, och bra i DX12 kod, sen tar man skillnaden i procent och jämför det med nVidia dito. I det stora hela ligger 980 och r390x i dx12 i samma prestanda med någon procent i vinst för 390x. Hade nu DX11 prestanda legat lika och varit upp till 90% snabbare än 980 i DX12 hade det varit en mer korrekt rubrik. Lite Aftonbladet varning..

Karl Valdemar
Gäst
Karl Valdemar

Fiasko för Nvidia som vanligt. Undrar om de repat sig efter 970-fiaskot än. Tur att dumtrollen fortsätter köpa deras skit annars hade de varit ute ur branschen för länge sen. 😀

Michael Z
Gäst
Michael Z

[quote name=”Karl Valdemar”]Fiasko för Nvidia som vanligt. Undrar om de repat sig efter 970-fiaskot än. Tur att dumtrollen fortsätter köpa deras skit annars hade de varit ute ur branschen för länge sen. :D[/quote]

Kan inte annat än hålla med.

Henkbert
Gäst
Henkbert

Hihi! Bara rubriken i säg är ju humor 😆 ”AMD krossar Nvidia …. ”